Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Trenér Polska Smuda: Můžeme přepsat historii

Vratislav - Jako historickou šanci bere polská fotbalová reprezentace sobotní zápas s českým týmem na mistrovství Evropy, v němž jde oběma mužstvům o postup ze základní skupiny do čtvrtfinále. Záložník Eugen Polanski i kouč Franciszek Smuda také dobře vnímají velké očekávání celého Polska; pořadatelská země se k utkání ve Vratislavi tolik upíná.

Franciszek Smuda
zdroj: EPA autor: Leszek Szymanski

"Víme, jakou radost můžeme našim fanouškům přinést, když vyhrajeme, ale musíme se soustředit na každý okamžik toho utkání," řekl Polanski. Duel s Čechy vnímá jako vrchol kariéry. "Od první minuty ze sebe musíme vymačkat úplně všechno. Omlouvám se za ten výraz, ale musíme prostě jezdit po zadku," prohlásil záložník bundesligové Mohuče.

Polsko od roku 1986 marně čeká na to, až jeho reprezentace překročí práh základní skupiny. Naposledy se to jeho fotbalistům povedlo na mistrovství světa v Mexiku, od té doby trvá polská "klatba" základních skupin. Poláci stojí před jasným úkolem: když v sobotu vyhrají, čtvrtfinále je nemine. To si na Euru ještě nikdy nezahráli.

A celá země je ve varu, všechno mají odnést Češi. "Opravdu můžeme psát historii. Ale důležité je zůstat v klidu, nevnímat příliš dění kolem sebe. Vnímám pozitivní emoce a euforii, která v týmu je, ale snažíme se to i částečně brzdit. Na druhou stranu ten tlak byl největší před naším prvním zápasem s Řeckem, až jsem z toho byl trochu nervózní," řekl Smuda.

Záložník Polanski se podle svých slov nebojí, že by tíha očekávání v sobotu polskou reprezentaci svázala. "Už jsme se s tou atmosférou naučili žít," uvedl Polanski.

Poláci příliš neřeší, jestli se v české sestavě objeví kapitán Tomáš Rosický, od úterního duelu s Řeckem sužovaný zraněním Achillovy šlachy. "Bezpochyby to je úžasný hráč, ale přirovnal bych to k tomu, když tým přijde o vyloučeného hráče. Pak se může semknout a hrát ještě lépe. I Češi se můžou vzchopit, když budou bez Rosického. Mají můj respekt, je to skvělý
tým," prohlásil kouč Smuda, který nepřikládá váhu úvodnímu českému debaklu s Ruskem 1:4.

"Do doby, než dostali třetí gól, hráli velmi dobře. To samé platí pro jejich zápas s Řeckem. Potvrzuje se to, co jsem říkal už dřív. V naší vyrovnané skupině může každý porazit každého. Češi můžou zdolat i nás, ale my uděláme pro výhru naprosto všechno," řekl Smuda.

I on má starosti se sestavou: zdravotní problémy mají právě Polanski, Perquis a Dudka. O jejich startu se rozhodne až těsně před zápasem. Stejně tak Smuda vyřeší otázku, zda v brance vydrží náhradník Tytoń, nebo se do ní vrátí v prvním zápase vyloučený Szczesny.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články