Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Španělé udolali Chorvaty a postupují

Gdaňsk - Ani jeden ze soupeřů neměl před utkáním jistý postup, na hřiště tak vběhly nejsilnější sestavy obou mužstev. Přestože se očekával útočný duel, první poločas se odehrával mezi pokutovými územími. Ani jeden z týmů si nevypracoval větší šanci, i když o něco nebezpečnější byli Španělé, kteří více drželi míč. Chorvati ale neměli větší problém ofenzivní hráče Španělska ubránit. Ve druhém poločase přibylo šancí, překvapivě ale na chorvatské straně. Přesto jediný gól utkání nakonec vstřelili těsně  před koncem Španělé a pojistili si tak postup do čtvrtfinále. Dál jde i Itálie, Chorvati se po výborném výkonu se šampionátem loučí. 

Španělé slaví postup
zdroj: ČTK/AP autor: Gero Breloer

Španělé poprvé ohrozili chorvatskou branku ve 12. minutě, kdy Iniesta po Silvově akci netrefil ideálně míč. Tým z Pyrenejského poloostrova podle očekávání častěji držel míč, ale obranu soupeře nepřekonával tak lehce jako v minulém duelu s Irskem. Ve 23. minutě zkoušel štěstí z velkého úhlu Torres, ale Pletikosu nepřekvapil.

Chorvatský brankář neměl problém ani s pokusem Ramose, rána druhého stopera Piquého pak mířila nad branku. Poté zahrozili také Chorvaté. Střelu Pranjiče si v klidu pohlídal gólman Casillas a autor tří branek na turnaji Mandžukič z voleje vysoko přestřelil.

Druhý poločas začal v podobném stylu jako ten první. Obrovskou šanci však měli v 59. minutě svěřenci trenéra Slavena Biliče. Modrič unikl po pravé straně, nacentroval před branku volnému Rakitičovi, jehož hlavičku doprostřed branky vyrazil výborným zákrokem kapitán Casillas. 

Španělé dál předváděli svou typickou hru, ale chyběla jim přímočarost v zakončení. Chorvaté dobře bránili a spoléhali na protiútoky. V 79. minutě se po jednom z nich dostal míč k náhradníku Perišičovi, ale jeho přízemní ránu vyrazil opět pozorný španělský gólman.

Vicente del Bosque, trenér Španělska: "Bylo to velmi nervózní a tvrdé utkání. Uzavřeli to vzadu a nedali nám příliš prostoru. Poslali jsme do hry Ceska (Fábregase), protože jsme nepotřebovali jen držet míč, ale někoho, kdo se dokáže dostat do brankových příležitostí." 

Slaven Bilič, trenér Chorvatska: "Nevyhráli jsme pouze proto, že jsme neproměnili naše šance. Ukázali jsme se v dobrém světle a chybělo nám pouze štěstí, které dělá rozdíly. Myslím, že odcházím od excelentní generace s velkou šancí na zlepšení."

Jeho protějšek Pletikosa se zase blýskl po Iniestově tvrdé střele z úhlu, ale v 88. minutě už neměl šanci. Střídající Fábregas našel obloučkem v pokutovém území právě Iniestu, který z hranice ofsajdu předložil míč před prázdnou branku dalšímu náhradníku Navasovi, a ten nezaváhal. Španělsko neprohrálo v 17. soutěžním zápase za sebou a zachovalo si šanci stát se prvním celkem v historii, který obhájí titul mistrů Evropy. 

Chorvatsko - Španělsko 0:1 (0:0)Branka: 88. Navas. Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Čorluka, Srna, Strinič, Jelavič, Rakitič (všichni Chorvatsko). Diváci: 39.076.

Chorvatsko: Pletikosa - Vida (66. Jelavič), Čorluka, Schildenfeld, Strinič - Vukojevič (81. Eduardo), Rakitič - Srna, Modrič, Pranjič (66. Perišič) - Mandžukič. Trenér: Bilič.

Španělsko: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba - Xavi (89. Negredo), Busquets, Xabi Alonso - Silva (73. Fábregas), Iniesta - Torres (61. Navas). Trenér: Del Bosque. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články