Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Španělé touží po první výhře, Chorvatsko může rovnou postoupit

Poznaň/Gdaňsk - Úřadující mistři světa na turnaji zatím neoslňují. Po dobrém taktickém výkonu Itálie si Španělé došli pro "pouhý" bod po remíze 1:1, a pokud chtějí opět pomýšlet na postup ze skupiny C, měli by dnešní duel vyhrát. Do cesty se jim postaví outsider z Irska, který bude pravděpodobně vycházet ze zajištěné obrany. Španělé si však do utkání věří. "Tenhle tým má zkušenosti a podobné situace zvládá," řekl sebevědomě útočník Jesús Navas. V druhém duelu skupiny si už dnes může zajistit postup Chorvatsko, pokud se mu podaří porazit Itálii.

Španělští fotbalisté
zdroj: ISIFA

Španělé jako by dali v úvodu turnaje vzpomenout na předloňský světový šampionát. V Jižní Africe v zahajovacím duelu dokonce podlehli Švýcarsku, pak ale výrazně zlepšili výkony a dokráčeli až ke zlatu. Klopýtnutí s týmem helvétského kříže bylo poslední španělskou porážkou v soutěžních duelech, dalších patnáct svěřenci Vicenteho del Bosqueho neprohráli.

Španěly nejspíš čeká dobývání zatažené irské obrany, na což je plno hráčů zvyklých ze svých klubů Barcelony a Realu Madrid. "Trpělivost bude klíčová. Snad se nám povede dát rychlý gól a oni pak možná budou muset trochu otevřít hru," řekl barcelonský záložník Sergio Busquets.

Irové nechtějí být jen do počtu

Irové prohráli s Chorvatskem 1:3 a proti obhájcům titulu nemají co ztratit. Body od nich nikdo nečeká, podle kurzů by mělo jít o nejjednoznačnější zápas základních skupin. "Čeká nás těžký úkol proti nejlepšímu týmu světa. Ale nechceme být jen do počtu. Lidé očekávají, že Španělé vyhrají každý zápas, ale pokaždé tomu tak být nemusí," řekl nejlepší irský střelec Robbie Keane, který v posledním vzájemném duelu před deseti lety v osmifinále MS v poslední minutě z penalty vyrovnal na 1:1, ale Irové pak prohráli v rozstřelu 2:3. Z posledních třinácti duelů se Španěly vyhrál ostrovní tým jen jeden.

Už v podvečerním utkání mohou nečekaně po dvou duelech skupiny slavit postup do osmifinále Chorvaté. Pokud po úvodním triumfu nad Iry zdolají také Itálii, neskončí hůř než druzí. Proti squadře azzuře se jim daří, poté, co se rozpadla Jugoslávie, neprohráli ani jeden z pěti vzájemných duelů.

Kouč Slaven Bilič si pochvaluje, že jeho mužstvo může jít do zápasu po úvodním úspěchu na turnaji klidnější. "Nebudeme pod takovým tlakem, ale to ještě neznamená, že to musí být za každou cenu výhoda. Italové jsou totiž silní, umějí soupeři vnutit svou hru. Pro mě nejsou o nic slabší než Španělé," tvrdil Bilič.

Italové ovšem poslední dobou na velkých turnajích zrovna nezáří. Na šampionátech už pětkrát za sebou nevyhráli a ve třech letošních zápasech uhráli jen jednu remízu a vstřelili jediný gól. Teď přitom svěřenci Cesareho Prandelliho potřebují nutně zvítězit.

"Bude to rozhodující zápas skupiny. Chorvaté jsou nejnebezpečnějším týmem, jsou nejméně předvídatelní. Často mění svůj způsob hry, někdy dokonce i mezi jedním a druhým poločasem," varoval Prandelli, jenž v jedenácti soutěžních zápasech na lavičce ještě neprohrál.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články