Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

S kým se Češi střetnou ve čtvrtfinále? Jsou to těžké počty...

Praha – Je to velká matematika. Dnešní večer rozhodne o čtvrtfinálovém soupeři české reprezentace, kterým bude celkově druhý tým ze skupiny B. Kdo to však bude, je hluboko ve hvězdách. Teoreticky se mohou s Českem střetnout všechny týmy ze skupiny B, prakticky se dá usuzovat, že se národní tým vyhne Německu. Před samotnými zápasy Portugalska s Nizozemskem a Dánska s Německem nicméně není stoprocentně jisté nic.

Radost německých fotbalistů
zdroj: ISIFA

Nejlepší pozici před rozhodujícími zápasy skupiny má Německo. Se šesti body vede tabulku a k postupu mu stačí samozřejmě výhra nad Dánskem, remíza, teoreticky si může dovolit o gól prohrát, pokud ovšem vstřelí dvě a více branek. Zajímavé je, že Dánové s Německem neprohráli dlouhých šestnáct let. A pokud chtějí postoupit, musí svou šňůru prodloužit a Němce porazit. Češi na Němce narazí v případě, že naši západní sousedé prohrají a zároveň Portugalsko porazí Nizozemce.

Nizozemsko má ze všech týmů nejhorší výchozí pozici. Pokud chtějí pomýšlet na druhé místo tabulky, které jim zajistí postup do čtvrtfinále, kde by se střetli s Českem, musí porazit Portugalsko rozdílem vyšším než dvougólovým. Portugalsku bude k postupu stačit remíza – v případě, že Němci porazí Dány. Situace je tedy vskutku zapeklitá. O důvod více, proč večerní zápasy sledovat. Oba uvidíte od 20:45 na webu www.mefotbal.cz, zápas Portugalska s Nizozemskem vysílá program ČT4. Studio začíná ve 20:20.

Tabulka skupiny B po dvou zápasech:

1. Německo, 3:1, 6 bodů
2. Portugalsko, 3:3, 3 body
3. Dánsko, 3:3, 3 body
4. Nizozemsko, 1:3. 0 bodů

Češi poprvé v historii ME vyhráli skupinu s pasivním skóre

Čeští fotbalisté se v sobotu po výhře 1:0 nad Polskem v posledním zápase skupiny A také zapsali do historických statistik evropského šampionátu. Jako první tým za 52 let existence Eura totiž dokázali vyhrát skupinu s pasivním skóre. Na velkých turnajích se to zatím stalo jen jednou. V roce 1990 na světovém šampionátu v Itálii vyhrál Kamerun svoji základní skupinu, byť měl nepříznivé skóre 3:5.

Češi ve Vratislavi vstřelili o gól více a skupinu A zakončili se skóre 4:5. V prvním duelu nejprve podlehli Rusku vysoko 1:4, pak porazili Řecko 2:1 a v sobotu brankou Petra Jiráčka vyřadili domácí Poláky. Spolu s českým celkem postoupili do vyřazovací fáze Řekové. Rusové jako jediní měli aktivní skóre, přesto pro ně turnaj skončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články