Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Rusko: Černý kůň se žolíkem Dzagojevem

Praha – Ve skupině A narazí česká reprezentace vedle Polska a Řecka také na výběr Ruska – hned v zahajovacím zápase. Svěřenci holandského kouče Dicka Advocaata jsou mírnými favority skupiny. Skvělé výsledky sborné v posledních mezistátních zápasech dávají tušit, že síla a forma budou ve spojení s talentem fotbalistů ještě stoupat. "Cíle jsou vždy vyhrát," říká Advocaat. "Outsider se může vždy stát vítězem. A my jsme jedním z outsiderů."

Ruští fotbalisté
zdroj: Getty Images

Na Euru 2008 zažil ruský výběr nejlepší vystoupení v postsovětské éře. Ve čtvrtfinále vyřadil Nizozemsko, a i když následně skončil na úkor pozdějších mistrů ze Španělska, skvělý výsledek nastartoval kariéru celé generaci ruských hráčů.

Jenže následná neplatná jízdenka na světový šampionát v roce 2010 znamenala stopku pro trenéra Guuse Hiddinka. Místo něj ale přišel jiný renomovaný kouč z Nizozemska – Dick Advocaat. "Byl to dobrý tah přijít po Hiddinkovi, protože jsem pracoval v Rusku, takže jsem věděl vše o hráčích. Pokud by se postavilo mužstvo znovu od začátku, bylo by to obtížné. Ale já prostě věřil skupině hráčů CSKA a Zenitu Petrohrad," zavpozmínal.

"To, co se mi na něm nejvíce líbilo, byl fakt, že se nikdy nebál soupeře. A i když se bál, nikdy to nedal znát. Vyžadoval perfektní disciplínu, vždy šel za svým cílem," řekl ruský kapitán Andrej Aršavin, který Advocaata zná právě ze Zenitu.

Program ruské reprezentace v základní skupině

Pátek 8. června 20:45: vs. Česko (Vratislav)

Úterý 12. června 20:45 vs. Polsko (Varšava)

Sobota 16. června 20:45 vs. Řecko (Varšava)

Ruská cesta kvalifikací na Euro začala výhrou 2:0 v Andoře. V zápase proti Slovensku slavil soupeř, a to díky jedinému gólu Miroslava Stocha. Následovala výhra v Irsku a pak bezbranková remíza na hřišti Arménie. Na ruské půdě však Arménie v odvetě prohrála 3:0. To vše vyústilo v postup Ruska na čelo skupiny. V domácím zápase proti Irsku byli Rusové jednoznačně lepší, přesto jen remizovali 0:0. Rusko potvrdilo svou vedoucí příčku poklidnou destrukcí soupeře z Andory a po výhře 6:0 si zajistilo první místo ve skupině.

Úspěch ruského týmu byl postaven na pevných základech. Většina týmu prošla už úspěšnou kvalifikací v roce 2008. "Naší silou a výhodou je to, že se výborně známe. Někdy tak jeden po druhém nechceme víc, než je možné. Naší slabinou je však rychlost. Tím ale nemyslím fyzickou připravenost," uvedl Aršavin.

Předpokládaná sestava:

Akinfejev - Aňukov, Ignaševič, A. Berezuckij, Kombarov - Izmajlov, Denisov, Širokov, Zyrjanov, Aršavin - Keržakov

Rusko se s českou reprezentací utká hned v zahajovacím zápasu turnaje. Zatím však není jisté, kdo bude chytat. Gólman CSKA Moskva Igor Akinfejev se po zranění vazů v levém koleni zapojil do hry po roce v přípravě proti Irsku (0:0). Je však možné, že Advocaat nakonec využije služeb Vjačeslava Malafejeva z Petrohradu. "Na zápas s Českem budeme dobře připravení," ujistil záložník Roman Širokov.

Věkový průměr týmu je okolo třiceti let (průměrně 28,35), přesto je v něm jeden nováček. Teprve 21letý záložník CSKA Alan Dzagojev. "Ten kluk se stává hvězdou, mohl by to pro nás být výjimečný hráč," říká Advocaat. "Letos se prostě do finále chceme dostat," zavelel Dzagojev. "Můžeme být černým koněm turnaje. Pokud plně využijeme náš potenciál, hodně lidí můžeme překvapit," dodal Holanďan, který po šampionátu převezme PSV Eindhoven.

Nominace Ruska na mistrovství Evropy

brankáři: Igor Akinfejev (CSKA Moskva), Vjačeslav Malafejev (Zenit Petrohrad), Anton Šunin (Dynamo Moskva)

obránci: Alexandr Aňukov (Zenit Petrohrad), Alexej Berezuckij, Sergej Ignaševič, Kirill Nababkin (všichni CSKA Moskva), Roman Šaronov (Rubin Kazaň), Vladimir Granat (Dynamo Moskva)

záložníci: Igor Denisov, Roman Širokov, Konstantin Zyrjanov (všichni Zenit Petrohrad), Jurij Žirkov (Anži Machačkala), Alan Dzagojev (CSKA Moskva), Igor Semšov (Dynamo Moskva), Denis Glušakov (Lokomotiv Moskva), Marat Izmajlov (Sporting Lisabon), Dmitrij Kombarov (Spartak Moskva)

útočníci: Andrej Aršavin, Alexandr Keržakov (oba Zenit Petrohrad), Roman Pavljučenko (Lokomotiv Moskva), Alexandr Kokorin (Dynamo Moskva), Pavel Pogrebňak (Fulham FC)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články