Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Rozhovor s Jankulovskim a Drahokoupilem před zápasem s Řeckem

Vratislav – Zápas o bytí a nebytí čeká v úterý na fotbalovém Euru český národní tým. S taktickou přípravou na Řeky pomáhá trenéru Bílkovi pozorovatel Daniel Drahokoupil, který sbírá poznatky o soupeřích českého mužstva. Ve vratislavském studiu se sešel s bývalým reprezentantem Markem Jankulovskim.

Jankulovski s Drahokoupilem ve Studiu Vratislav
zdroj: ČT24

Drahokoupil se na Řeky dlouhodobě připravuje a podrobně studuje jejich hru. "Viděl jsem všechny jejich přípravné zápasy, měl jsem k dispozici i dvdčka se všemi jejich zápasy z kvalifikace. Samozřejmě jsem viděl poslední zápas s Polskem na vlastní oči. Ze všech zápasů dělám Michalovi (Bílkovi) elaborát," přibližuje pozorovatel reprezentace svou práci pro národní mužstvo.

Řekové jsou podle Drahokoupila zkušeným mužstvem. Hráči se prezentují výborným pohybem bez míče, navíc mají ve svém středu zkušené útočníky Salpingidise s Gekasem, kteří dokáží rozhodovat důležitá utkání. Mají hlavně dobrou obranu a hrají hodně za balonem, ale rychle vyrážejí dopředu, doplňuje Drahokoupila Jankulovski.

"Když se soupeř zatáhne, hraje v bloku a dobře brání, Řekové se neprosadí kombinačně a nedokáží přejít přes zaplněný val hráčů," nastiňuje Drahokoupil, že cesta přes Řeky by mohla vést skrze urputnou defenzivu. Hlavní zbraní Řeků je nabíhání hráčů ze stran, na něž potom létají rychlé dlouhé balony za obranu do volného prostoru, varuje Drahokoupil.

V zápase s Polskem vypadali Řekové dlouho na ručník. Hráli pasivně, nedařilo se jim, navíc v závěru poločasu přišli o vyloučeného Papastathopulose. Ve druhé půli ale výrazně hru oživil střídáním Salpingidis, který se postavil na pravou stranu útoku. "Ten hru hodně oživil, hlavně svým pohybem z pravé strany do středu, kam dostával míče za obranu. Což byla největší zbraň Řeků v zápase," doplnil Drahokoupil.

Řekové v kvalifikaci ani jednou neprohráli, ale měli poměrně jednoduchou skupinu, kde jim konkurovalo pouze Chorvatsko. Řecký tým dokáže očividně hrát na výsledek, podle Drahokoupila však řada hráčů radši útočí, než brání. Toho by mohl český tým podle reprezentačního pozorovatele využít.  

Hlavní zprávy

Nejčtenější články