Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Reprezentaci zachraňují hráči z ligy. "Tudy vede cesta," tvrdí Pelta

Vratislav – Na rozdíl od předešlých let tvoří aktuální sestavu české fotbalové reprezentace značná část hráčů z české ligy. Podle trenéra Michala Bílka je to trend, který se do budoucna může prohlubovat. Předseda Fotbalové asociace (FAČR) Miroslav Pelta zase doufá, že z toho bude kromě nároďáku těžit i liga samotná. "Tudy vede cesta," tvrdí nejvyšší muž tuzemského fotbalu.

Podle Pelty je zapojení hráčů z Gambrinus ligy (např. Petržela, Rajtoral, Kolář, Lafata) impulsem pro další fotbalisty. "To, že se Michalu Bílkovi podařilo zapracovat hráče z ligy a dnes jsou to hráči, na nichž zápasy stály, a doufám, že stát budou, je pozitivní signál." Šef FAČR si myslí, že nejdůležitějším prvkem úspěchu je hladovost hráče. "Kdo je hladový, má větší motivaci," tvrdí Pelta.

Euro je podle něj výkladní skříň, takže není divu, že potenciálních adeptů do reprezentace je dost. "Je to i signál pro ligu. Ta má svou úroveň, svou kvalitu, a když je taková kulisa, vyzní to úplně jinak. Věřím, že nám to pomůže na podzim naplnit stadiony," dodal.

Bílek připomněl třeba případ Václava Pilaře, který do reprezentace přišel ještě v době svého působení v Hradci Králové. "To bylo na turnaji v Japonsku. Věděl jsem, že je to kluk, který má obrovskou kvalitu. A potvrzuje to. Stejně jako Limberský. Byť nemá reprezentační zkušenosti, je výborný," tvrdí Bílek a jedním dechem dodává, že cesta do nároďáku je stále otevřená. "Kdo bude mít výkonnost, příležitost dostane," ujišťuje.

Záložník Šachtaru Doněck Tomáš Hübschman, na kterého se po utkání s Polskem strhla vlna pochvalných reakcí, vyzdvihuje přínos Vladimíra Daridy. Ten na poslední chvíli v nominaci vystřídal Daniela Pudila, do hry se na mistrovství Evropy ale zatím nedostal. "Má obrovskou kvalitu, potvrzuje to i na trénincích. Hráčů je bohužel víc, ale počet míst je omezený. Je to o šanci. Pokud ji hráči dostanou, tak ji chytnou," myslí si fotbalista.

Podle Bílka je zvláštní také vzestupná kariéra Petra Jiráčka. Na Euru už dal dva góly, přitom ještě před čtyřmi lety, než přestoupil do Plzně, hrál za Sokolov. "Během roku a půl udělal obrovský výkonnostní vzestup. Trochu ho sice přibrzdilo angažmá ve Wolfsburgu, protože na začátku soustředění v pohodě nebyl a bylo to vidět. Ale je to kluk, který tomu jde naproti. Perfektně načasoval formu na správný čas. Jeho fyzický fond je úžasný."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články