Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Řecko zvítězilo, Rusové jedou domů

Varšava - Fotbalisté Řecka porazili ve Varšavě 1:0 Rusko a překvapivě postoupili ze skupiny A do čtvrtfinále mistrovství Evropy společně s českým týmem. První vítězství na Euru od celkového triumfu z roku 2004 zajistil jihoevropskému celku v nastavení prvního poločasu kapitán Jorgos Karagunis. Rusové nakonec skončili ve skupině až třetí, ačkoliv mají jako jediní v tabulce pozitivní skóre, a to díky úvodní vysoké výhře 4:1 nad českým výběrem. 

Utkání Řecko - Rusko
zdroj: AP

Řeky mohla v turnaji spasit jen výhra a už v šesté minutě jako první také výrazněji zahrozili. Karagunis našel z trestného kopu Katsuranise, jehož volej ruský brankář Malafejev vyrazil. O tři minuty později střílel na druhé straně z první také Aršavin, ale jeho pokus doprostřed branky zneškodnil pro změnu Sifakis. Řecký gólman krátce nato po nebezpečné Keržakovově ráně jen proletěl vzduchem.

Rusové častěji drželi míč, ovládali střed pole a dobře kombinovali. Po rychlé akci Žirkova Řeky na poslední chvíli zachránil obranným odkopem Katsuranis. Dvakrát z dálky střílel autor tří gólů na turnaji Dzagojev a pět minut před přestávkou tvrdou ranou jen těsně minul Žirkov.

V druhé minutě nastaveného času se však pasivnější Řekové dostali do překvapivého vedení. Dlouhý míč z vhazování po chybě Ignaševiče převzal kapitán Karagunis a po úniku z úhlu prostřelil Malafejeva. Pětatřicetiletý záložník tak oslavil své 120. utkání za reprezentaci, čímž vyrovnal národní rekord Zagorakise.

Je nám líto, video expirovalo.
Řecko - Rusko

Řecký tým, který do druhého poločasu vstoupil poprvé na turnaji se vstřeleným gólem a čistým kontem, po přestávce výrazně ožil a po křídle několikrát zahrozil Samaras. První šanci "sborné" měl v 50. minutě Širokov, ale jeho pohotový halfvolej se mezi tři tyče nevešel, stejně skončil i dalekonosný pokus Denisova.

Jorgos Samaras, útočník Řecka: "Jsme hrdí na to, že lidem doma můžeme poskytnout nějakou radost a alespoň na chvíli oddálit jejich problémy. Nehráli jsme sice moc dobře v defenzivě, ale rozhodla naše vůle, která soupeři zabránila dát gól." 

Dick Advocaat, trenéra Ruska: "Hráli jsme ofenzivně a soupeř pouze bránil. Neproměnili jsme své šance, ale myslím, že jsme hráli dobře. Mohli jsme dnes vyhrát velkým rozdílem, ale nestalo se. Řecku musím pogratulovat." 

Jihoevropané spoléhali na protiútoky a jeden z nich po průniku Torosidise až v šestnáctce odvrátil Aňukov. Kontakt Karagunise s ruskou obranou v pokutovém území o chvíli později rozhodčí Eriksson neocenil penaltou, ale žlutou kartou za údajné simulování.

Svěřenci trenéra Dicka Advocaata se zoufale pokoušeli vyrovnat, ale soupeř se stáhl do ještě většího obranného bloku. V 84. minutě ho sice prolomil po Aršavinově centru Dzagojev, ale hlavou těsně minul. Rusům tak skončila série šestnácti utkání bez porážky, Řecku podlehli poprvé po osmi zápasech.

Řecko - Rusko 1:0 (1:0)Branka: 45.+2 Karagunis. Rozhodčí: Eriksson - Wittberg, Klasenius (všichni Švéd.). ŽK: Karagunis - Aňukov, Žirkov, Dzagojev, Pogrebňak. Diváci: 55.614.

Řecko: Sifakis - Torosidis, Papastathopulos, K. Papadopulos, Tzavellas - Maniatis, Katsuranis - Salpingidis (83. Ninis), Karagunis (67. Makos), Samaras - Gekas (64. Cholevas). Trenér: Santos.

Rusko: Malafejev - Aňukov (81. Izmajlov), A. Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Širokov, Denisov, Glušakov (72. Pogrebňak) - Dzagojev, Keržakov (46. Pavljučenko), Aršavin. Trenér: Advocaat. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články