Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

První utkání Česka na Euru odřídí sudí Webb

Vratislav – První zápas českého národního týmu na fotbalovém Euru proti Rusku odřídí velezkušený sudí Howard Webb. Angličan Webb už pískal finále Ligy mistrů i mistrovství světa. Rozhodoval též vítězné utkání českého mužstva v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2008 proti Německu, kde Češi překvapivě zvítězili 3:0.

Howard Webb
zdroj: ISIFA/EPA

Petr Čech Webba dobře zná z Premier League, kde se s ním často potkává při zápasech své Chelsea. "Píská naše zápasy v lize, píská velké a důležité zápasy, protože umí pískat pod tlakem. Proto je asi vybraný. Ale všichni rozhodčí toho tady mají hodně za sebou, proto je sem UEFA vzala. Ale já neřeším, kdo bude nasazený na náš zápas," uvedl  diplomaticky Čech po dnešním tréninku. 

Čtyřicetiletý Webb se do historie zapsal třeba tím, že během jednoho roku jako první rozhodčí pískal finále Ligy mistrů i mistrovství světa. Stalo se to před dvěma lety, kdy nejprve policejní seržant z Rotherhamu rozhodoval duel LM mezi Interem Milán a Bayernem Mnichov a pak na světovém šampionátu v JAR finále mezi Španělskem a Nizozemskem.

Po světovém finále byl Webb často kritizován za způsob, jakým utkání vedl. Rozdal v něm rekordních 13 žlutých karet a jednu červenou nizozemskému obránci Johnu Heitingovi. Webb pak připustil, že vyloučit měl i dalšího Nizozemce Nigela de Jonga za "karatistický" zákrok proti Xabimu Alonsovi. Po utkání Webb řekl, že finále pro něj bylo "peklem".

Na evropském šampionátu v roce 2008 Webbovi zase nemohli přijít na jméno polští fanoušci, kteří mu vyhrožovali dokonce smrtí poté, co nařídil penaltu proti jejich týmu v duelu s Rakouskem a zápas nakonec skončil remízou 1:1.

Češi mají na Webba spíše dobré vzpomínky. V říjnu 2007 pískal jejich duel evropské kvalifikace v Německu, kde tým kouče Karla Brücknera vyhrál senzačně 3:0. O tři roky později byl Webb u jejich přípravného utkání v Dánsku při bezbrankové remíze.

Na úvodní páteční duel skupiny A mezi Polskem a Řeckem byl delegován španělský arbitr Carlos Velasco Carballo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články