Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Proti Polsku ze zajištěné obrany. Češi spoléhají na brejky

Vratislav - Český fotbalový svět žije jedinou událostí. V sobotu Češi rozehrají životní zápas s Polskem. Fotbalisté ladí formu, atmosféra v týmu ale zatím nejeví známky přílišné nervozity. Včera si reprezentace zašla na koncert Jarka Nohavici, dnes trénuje a piluje taktiku. Proti sebevědomému Polsku můžeme čekat defenzivnější představení, kde budou Češi hrozit hlavně z brejků.

Petr Čech
zdroj: ISIFA

Poláci si na Čechy věří, tvrdí sportovní komentátor David Kalous. "Prošustrovali sice první zápas s Řeky, mají ale v týmu skvělé hráče," řekl. Proti Řecku Poláky nakonec zachránil náhradní brankář Przemysław Tytoń, který hned po nástupu na hřiště chytil penaltu. Zdali nastoupí i proti Česku, ale není jisté. Wojciech Szczesny si už odseděl jednozápasový trest a v sobotu má zelenou. "Poláci se zatím přiklánějí k Tytońovi," tvrdí Kalous.

Start Tomáše Rosického stále není jistý. Definitivní slovo uslyšíme po odpoledním reprezentačním tréninku.

Poláci budou nebezpeční hlavně po pravé straně. Błaszczykowski, Lewandowski, Piszczek výborně kombinují a stojí u většiny polských šancí. "Mají ohromnou kvalitu dopředu, jsou ale horší dozadu. Budeme nebezpeční hlavně z brejků," nastínil taktiku obránce David Limberský. Češi plánují vycházet ze zabezpečené obrany, z čehož plyne i více obranných povinností pro forvardy, jako je Václav Pilař.

V útoku ovšem - i přes nelibost početné části fanoušků - s největší pravděpodobností opět nastoupí Milan Baroš. Sice se mu na mistrovství ještě nepodařilo vystřelit na bránu, trenér Michal Bílek ho vychvaluje pro schopnost stahovat obránce a vytvářet tak prostor záloze. Barošovy kvality nezpochybňuje ani protivník. Asistent polského trenéra Hubert Malowiejski označil českou ofenzivu za největší nebezpečí národního týmu.

Rozhodčí: Thomson - Ross, Rose (všichni Skot.).

Bilance: ČR - Polsko 5 2 0 3 6:7
ČSSR - Polsko 19 10 5 4 43:27
ČR bilance celkem 210 121 41 48 403:191
ČR pod trenérem Bílkem 27 11 6 10 37:31


Zajímavosti:
- polský tým potřebuje k postupu do čtvrtfinále ME vítězství, českému stačí i remíza za předpokladu, že Řecko ve druhém utkání neporazí Rusko
- jde o první vzájemný zápas na vrcholné akci
- český tým v samostatné historii prohrál na polské půdě obě vzájemná utkání (1999 - 1:2, 2008 - 1:2), v únoru 2008 se hrál přípravný zápas na neutrální půdě na Kypru
- poslední vzájemný zápas ze září 2009 (výhra ČR v kvalifikaci MS 2:0) na české straně pamatují Čech, Sivok, Hubník, Plašil, Rosický, Hübschman, Necid a Baroš, na polské Blasczykowski, Obraniak a Lewandowski
- v pěti předchozích vzájemných duelech padly pokaždé minimálně dvě branky
- polský tým na ME nikdy nepostoupil ze základní skupiny
- polský tým naposledy hrál vyřazovací část velkého turnaje na MS v Mexiku 1986 (osmifinále)

zdroj: ČTK

"Češi jsou týmem, který se dokáže poměrně snadno a často dostat do zakončení. Některé fragmenty zápasů s Ruskem a Řeckem ukázaly, že umí být při hře dopředu velice silný. A pak je tu ještě Tomáš Rosický," vyjmenovává Malowiejski, který má v polském týmu na starost analýzy soupeřů.

Do zápasu pošle Bílek dle Malowiejského sestavu 4-2-3-1. "Obrana bude stejná jako proti Řecku. Dva defenzivní záložníci (Tomáš) Hübschman a (Jaroslav) Plašil, na křídlech (Petr) Jiráček a (Václav) Pilař, ve středu (Tomáš) Rosický. A v útoku (Milan) Baroš, navzdory tomu, že mu Češi vytýkají, že střílí málo gólů," předpovídá.

Zdali kapitán české reprezentace nastoupí k utkání proti Polsku, stále není jisté. O jeho startu se rozhodne až v sobotu. Stav zraněné achillovky se lepší, předzápasový trénink ve Vratislavi však záložník londýnského Arsenalu podle vedení týmu vynechal.

Rosický včera trénoval pouze v posilovně. Léčba postupuje podle plánu, ještě ve čtvrtek však Tomáš přiznával bolesti i při chůzi. Dnes už nekulhal. Rosický neabsolvoval večerní trénink, ale stav se podle jeho vlastních slov lepší. Zda nastoupí, se rozhodne až v poledne po rozcvičení před zápasem. K utkání nastoupí Petr Čech, který už včera uvedl, že i přes bolavé rameno je ve stoprocentní formě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články