Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Před fotbalovým Eurem panuje strach z rasových útoků

Kyjev - Ukrajina před blížícím se fotbalovým šampionátem stále řeší, jak eliminovat hrozbu rasových útoků na stadionech. Na tu před týdnem naplno upozornil dokument stanice BBC, která praktiky domácích fanoušků monitorovala. Pořízené záběry vzbudily doslova zděšení a hostitelskou zemi postavily do nepříjemné situace. Na jejím pozadí se připomíná fakt, že rasistické incidenty jsou na Ukrajině dlouhodobě neřešený problém.

Ukrajina se obává rasových útoků na Euru
zdroj: ČT24

Dokument Stadiums of Hate z dílny BBC (viz níže) ukazuje hajlování, rasistické urážky a agresi fotbalových chuligánů. Stadiony na Ukrajině vylíčil jako válečnou zónu, kterou policie přehlíží. Z doposud opomíjené věci se tak bleskem stalo ožehavé téma. Rasové útoky přitom nejsou nic, co by se na Ukrajině objevilo až před fotbalovým svátkem.

Victor Chiklu, student z Nigérie:

"Zvykl jsem si na to. Neustále sleduju, co se děje kolem. Musím mít oči všude a jsem vždycky připravený utíkat."

Úřady se snaží situaci urovnat pomocí slibů, že mají radikály pod kontrolou, ale i triviálními radami, které mají k ujištění o bezpečnosti daleko. "Jediná rada, kterou pro zahraniční fanoušky mám: vyhněte se problémům, neopíjejte se, nestýkejte se s lidmi, které neznáte, a radši zůstávejte ve skupině," říká Oleh Motveitsov, zmocněnec pro bezpečnost na šampionátu.

"Byla bych opravdu ráda, kdyby úřady dokázaly během Eura alespoň něco garantovat. A ještě radši, kdyby byla Ukrajina bez rasismu i po skončení šampionátu,“ uvedla aktivistka z antirasistické skupiny No Borders.

Mistrovství startuje 8. června. Ukrajina ubezpečuje, že na útoky nedojde. Návštěvníci by si prý raději měli dávat pozor na své věci. Zálusk si na ně totiž dělají kapsáři.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články