Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Portugalská horečka neboli Čas vendety

Checo Mate (Mat Česku), Todos por Portugal (Všichni za Portugalsko) - novinové titulky portugalských deníků mají jasno a ani nemohou být jiné. Už několik dní se totiž místní média nevěnují ničemu jinému než čtvrtfinále s Českou republikou. Novinové stánky jsou od rána doslova obležené diskutujícími fanoušky, zastavují se i muži v oblecích a kravatách, aby si cestou do kanceláře přečetli poslední "žhavé" informace ze zákulisí.

Robert Mikoláš
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

Fotbalová horečka v pyrenejské republice stoupá a nezchladil jí ani noční déšť. Naštěstí se ráno opět vyčasilo a slunce se postupně rozlévá v duši portugalských fanoušků, kteří nepřipouštějí nic jiného než vítězství nad "Čechem a jeho partou". Národní vlajky se třepetají na projíždějících taxících i některých autobusech, tisíce jich pak zdobí balkony domů, spolu se sušícím se prádlem.

Kdo nemá portugalskou vlajku, není Portugalec. Tedy stejně, jako "Kdo neskáče, není Čech". Zeleno-červenou šálu měl kolem krku i moderátor populárního televizního soutěžního pořadu, ve kterém účastníci hádají cenu daného produktu. Co na tom, že jedna z jeho asistentek byla Češka a vítězství v tomto případě patří jen a jen společnostem dodávajícím do pořadu své výrobky. Reklama k nezaplacení!

Ale zpět k fotbalu. O ničem jiném se tu vskutku nemluví. A ani nemůže. Kopaná je sportem číslo jedna a celý svět se o tom přesvědčil už v roce 2004, kdy Portugalci hostili evropský šampionát. Ještě před prvním utkáním letošního mistrovství Evropy na Ukrajině a v Polsku v základní skupině proti Německu se tak sice ve zpravodajství nejčastěji objevovala slova jako "krize, ekonomické potíže, nezaměstnanost". Od úvodního hvizdu rozhodčího ale vše vytlačil fotbal.

Na problémy je přeci třeba čas od času zapomenout, navíc případný úspěch je vždy velkou vzpruhou. Ostatně už jsme to mohli vidět v případě Řecka, kdy národní tým zcela nečekaně postoupil právě do čtvrtfinále po vítězství nad favorizovanými Rusy. Ano, právě těmi, co našemu týmu nasázeli čtyři góly.

I tomu se portugalská média věnují a fanoušci pak hodnotí českou reprezentaci jako "nepříliš silnou", resp. že naše zlatá či stříbrná generace už je dávno minulostí. Pravda, hodně skloňují jméno brankáře Petra Čecha, málokdo ovšem pochybuje, že by ho domácí hvězda Ronaldo alespoň jednou nepřekonala. Samozřejmě s tím, že sami Portugalci gól nedostanou.

Nejčastěji tipovaným výsledkem je také vítězství 1:0. Právě v této souvislosti se však objevují i varovné hlasy, připomínající trpkou porážku z mistrovství Evropy v roce 1996, kdy Češi ve čtvrtfinále vyřadili sebevědomé Portugalce nádherným obloučkem Karla Poborského. Dnes to ale prý podle většiny Portugalců bude zcela jiné. Čas vendety, odplaty, totiž přišel.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články