Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Památné chilské stříbro - z outsidera šampiony

Praha - Jedna z nejslavnějších chvil českého fotbalu - českoslovenští fotbalisté získali na mistrovství světa v Chile v roce 1962 stříbrné medaile poté, co ve finále podlehli Brazílii. "Je to padesát let a nikdo na to nezapomene," říká jeden z hrdinů Jozef Štibrányi.

Finále MS v Chile
zdroj: ČT24

Bylo to krásné, všichni jsme si tam zahráli a od té doby jsme všichni kamarádi," zavzpomínal na památný turnaj Jozef Adamec v pořadu Na slovíčko. Je to právě přátelství a pospolitost všech tehdejších aktérů, co hosté pořadu nejvíce vyzdvihovali.

Už tehdy ale fotbalisté poznali, jaké je se potýkat s nepřízní fanoušků. "Lidé nás zastavovali a říkali: 'Hele, vy to myslíte vážně, že jedete do Chile? A když tam dojedete, nevybalujte kufry, protože hned pojedete zpátky'," popsal tehdejší nedůvěru v tým Josef Masopust.

Josef Masopust vzpomíná na svůj gól

"Situace se odehrála tak rychle, že než jsem se stačil radovat, dostali jsme gól, tak jsem byl zase smutný."

Československému týmu se v Chile podařilo navázat na osmadvacet let staré italské stříbro. Obě stříbrné medaile spojuje nečekané místo – Rakovník a Josef Kadraba. "V Rakovníku jsem hrál ještě s Nejedlým a Košťálkem, kterým jsem vykal. To byli stříbrní z Říma. Říkal jsem si, že až se vrátím (z Chile), budou koukat."

Finále s Brazílií, ve kterém Československo vedlo po Masopustově brance, nakonec vyhráli Jihoameričané. Češi vedení neudrželi. Přesto se zápas zapsal do historie českého fotbalu. "Je to padesát roků, půl století, a nikdo na to nikdy nezapomene," je přesvědčen Jozef Štibrányi.

Legendy se vrátí na místo činu

Fotbaloví vicemistři světa z roku 1962 v čele s Josefem Masopustem oslaví padesáté výročí finálového duelu návštěvou svých soupeřů v Brazílii. Setkají se mimo jiné s legendárním Pelém. Do Sao Paula odcestují ve čtvrtek a zahájí tam například výstavu věnovanou finálovému jubileu.

Z tehdejší československé reprezentace, která se díky výkonům na MS 1962 nesmazatelně zapsala do historie českého fotbalu, žije už jen dvanáct hráčů. Do Brazílie na oslavu padesátého výročí finále odletí šest z nich - Josef Masopust, Josef Jelínek, Václav Mašek, Jozef Štibrányi, Jiří Tichý a Jan Lála. Chybět budou Slováci Pavol Molnár, Vladimír Koiš, Titus Buberník, z rodinných důvodů pak Jozef Adamec a také Josef Kadraba s Adolfem Schererem, kteří žijí v zahraničí.

Brazilskou stranu bude vedle Pelého reprezentovat dalších dvanáct tehdejších účastníků finále včetně Mária Zagalla či Amarilda. Největší hvězdy Vavá a Garrincha už se oslav nedožily.

Stříbrní hráči dostali za celý šampionát 5 000 korun, po odečtení daně 3 500 korun. V Chile jim tleskalo 80 tisíc lidí, doma ale museli za úspěšné mistrovství ještě platit. Vrátili se totiž bez erárních rádiovek. A za každou museli odevzdat 12,50 Kčs.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články