Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nizozemští fotbalisté: V týmu nám to neklapalo

Amsterdam - Trenér nizozemských fotbalistů Bert van Marwijk se po neúspěchu na Euru stal hlavním terčem kritiky tisku i fanoušků, ale u vedení fotbalového svazu má dál důvěru a podporu mu vyjádřili i sami hráči. V týmu však prý byly vnitřní problémy, které bude třeba rychle vyřešit.

Zklamaný Arjen Robben
zdroj: AP autor: Kerstin Joensson

Trenér nizozemských fotbalistů Bert van Marwijk se po neúspěchu na Euru stal hlavním terčem kritiky tisku i fanoušků, ale u vedení fotbalového svazu má dál důvěru a podporu mu
vyjádřili i sami hráči. V týmu však prý byly vnitřní problémy, které bude třeba rychle vyřešit.

Tvůrce hry Wesley Sneijder, po odchodu Marka van Bommela pravděpodobně příští kapitán Oranjes, se kouče zastal hned po návratu výpravy do Amsterdamu. "Trenéra nemůžeme vinit z toho, co se stalo. Za poslední čtyři roky tady odvedl dobrou práci. Spíš se musíme podívat dovnitř týmu, třeba na hráče, který před zápasy prozradil novinářům naše taktické plány," řekl Sneijder.

Nizozemský tisk ve své analýze dospěl k závěru, že Van Marwijk sice přivedl tulipány ke stříbru na mistrovství světa, ale v posledních letech byl příliš konzervativní. A že hráči s velkým egem svým hašteřením pohřbili naděje týmu, stejně jako už několikrát v minulosti.

I Arjen Robben naznačil, že v týmu to neklapalo, ale žádné podrobnosti neprozradil. "Jako hráči se musíme podívat do zrcadla, abychom viděli, co bylo špatně. Za neúspěch jsme zodpovědní všichni, hráči i realizační tým, stejně jako jsme byli před dvěma lety zodpovědní za úspěch," řekl Robben.

Jen na trenéra fiasko nesváděl, přestože s ním podle médií neměl zrovna nejlepší vztahy. Nizozemská televize detailně ukázala, jak podrážděně reagoval na Van Marwijkův pokyn, aby se v druhém poločase zápasu s Portugalskem víc věnoval bránění. "Drž hubu," odečetli experti z Robbenových rtů.

Tým kritizovala i legenda nizozemského fotbalu Johan Cruyff. "Příliš mnoho hráčů neodevzdalo na Euru 2012 své maximum a tím mluvím hlavně o největších hvězdách mužstva," uvedl pětašedesátiletý Cruyff.

Bývalé opoře a kapitánovi nizozemské reprezentace se nelíbila především práce záložní řady. "Hlavním důvodem pádu Oranjes byla nedbalá tvorba hry a kažení jednoduchých přihrávek. Pokud se tyhle věci dějí v záloze, tak zbytek týmu trpí také," kritizoval trojnásobný držitel Zlatého míče Nizozemce, kteří ve skupině B podlehli Dánsku 0:1 a Německu i Portugalsku 1:2.

Někdejší hráč a pozdější kouč Ajaxu Amsterdam a Barcelony navrhuje reprezentačnímu trenérovi Bertu van Marwijkovi do budoucnosti hráčské změny. "Bert se nyní musí rozhodnout, kdo je pro něj důležitý. Pokud někdo nechce spolupracovat, tak by měl odejít. Hráči by měli mít příležitost odčinit své chyby, ale pouze v případě, že budou na hřišti přesně plnit pokyny trenéra," doplnil Cruyff. Van Marwijk má smlouvu až do roku 2016 a předseda svazu Bert van Oostveen se nechal slyšet, že se na tom nic nemění.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články