Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Nizozemsko: Oranjes berou jen titul

Praha – Jeden z největších favoritů celého Eura. Jeden z nejofenzivnějších týmů Eura. A určitě jeden z barevně nejvýraznějších týmů Eura. Nizozemci, tradiční účastníci šampionátu, prošli hladce kvalifikací a i díky tomu mohou oplývat sebevědomím. "Kvalifikaci jsme zvládli skvěle, jedeme pro titul. Nic jiného nebereme," vyhlašuje záložník Wesley Sneijder před začátkem turnaje, do kterého Nizozemci vstoupí v Charkově zápasem proti Dánsku.

Radost nizozemských fotbalistů
zdroj: ČTK/AP

"Oranjes" začali kvalifikaci povinným vítězstvím se slaboučkým San Marinem a i nadále probíhal let za Eurem velice suverénně. Svou neskutečnou ofenzivní silou drtili soupeře za soupeřem, v deseti duelech nasázeli sedmatřicet gólů, což se žádnému jinému týmu v kvalifikaci nepovedlo.

Pro představu nizozemského střeleckého apetitu – Řecku stačilo k vítězství ve skupině pouhých čtrnáct branek. Jedinou menší turbulenci zažili Nizozemci v posledním zápase přípravy, ve kterém o gól podlehli Švédsku. Leč to už měli účast na mistrovství dávno jistou.

Již jen letmý pohled na útok a zálohu Nizozemců musí způsobovat obráncům soupeřů "Oranjes" lehké chvění v podbřišku. Ze jmen jako Van Persie, Robben, Kuijt, Huntelaar nebo Van der Vaart, Bommel, Sneijder musí být jasné, jakým druhem fotbalu se hodlají reprezentanti nížinaté země prezentovat.

Předpokládaná sestava:

Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Boulahrouz - Van Bommel, N. De Jong - Kuijt, Sneijder, Robben - Van Persie

Kde tedy hledat slabiny Nizozemců? Pokud je možno vůbec nějakou jmenovat, může to být obrana. A je to logické, zejména díky již několikrát jmenovanému ofenzivnímu pojetí hry, díky kterému se soupeřům Nizozemska může otevřít prostor k rychlému protiútoku. Přesto ale budou nuceni překonat na postu stoperů taková jména, jako jsou Mathijsen nebo Heitinga, za kterými bude číhat brankář Stekelenburg.

Program nizozemské reprezentace v základní skupině

Sobota 9. června 18:00: vs. Dánsko (Charkov)

Středa 13. června 20:45: vs. Německo (Charkov)

Neděle 17. června 20:45: vs. Portugalsko (Charkov)

Nizozemci naposledy chyběli na Euru v roce 1984, na příštích šesti šampionátech o sobě vždy dali hlasitě vědět. V roce 1988 vybojovali své prozatím jediné zlato, třikrát dosáhli na třetí místo. Se svými celkem osmi medailemi jsou třetí nejúspěšnější zemí v historii Eura. Lepší je jen Sovětský svaz a Německo.

V jaké náladě tedy na Euro přijedou? Jistě jim bude stále ležet v žaludku předloňské mistrovství světa. Trenér Marwijk se spolu se svým týmem slavně probojoval až do finále, kde díky jedinému gólu Iniesty ze 116. minuty podlehli Španělsku. Touha uspět a zbavit se nálepky "věčně druhých" bude v hráčích Nizozemska jistě pulzovat více než kdy dřív.

Nominace Nizozemska na mistrovství Evropy

brankáři: Maarten Stekelenburg (AS Řím), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City)

obránci: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Wilfred Bouma, Jetro Willems (oba PSV Eindhoven), John Heitinga (Everton FC), Joris Mathijsen (Málaga CF), Ron Vlaar (Feyenoord Rotterdam), Gregory van der Wiel (Ajax Amsterodam).

záložníci: Ibrahim Afellay (FC Barcelona), Mark van Bommel, Kevin Strootman (oba PSV Eindhoven), Nigel de Jong (Manchester City), Stijn Schaars (Sporting Lisabon), Wesley Sneijder (Inter Milán), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur)

útočníci: Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (Twente Enschede), Dirk Kuijt (Liverpool FC), Luciano Narsingh (SC Heerenveen), Robin van Persie (Arsenal FC), Arjen Robben (Bayern Mnichov)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články