Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Německo: Turnajoví specialisté myslí na triumf

Praha - Už je to šestnáct let, kdy německá reprezentace naposledy slavila titul na velké fotbalové akci. Od té doby získali Němci stříbro a dva bronzy na mistrovství světa a další stříbro na posledním Euru, zlatá radost jim však zůstala zapovězena. Letos se však odborníci vzácně shodují v tom, že pokud má některý tým na to, aby překazil Španělům radost ze zlatého hattricku, je to vedle Nizozemska právě výběr trenéra Joachima Löwa. Zatěžkávací zkouška německých ambicí přijde už v základní skupině, pokud chce tým okolo kapitána Philippa Lahma usilovat o pohár pro mistra Evropy, musí hned na úvod turnaje vyřadit buď poslední vicemistry světa Nizozemce, nebo Portugalce vedené fenomenálním Christianem Ronaldem.

Ilustrační foto

O Němcích se právem tvrdí, že jsou turnajovým týmem. Na mistrovství světa vlála německá vlajka na počest medailisty ze sedmnácti účastí jedenáctkrát, sedmkrát byli Němci ve finále a třikrát (1954, 1974 a 1990) se radovali ze zlata. Na kontinentálním šampionátu je bilance našich západních sousedů ještě blyštivější. Ze dvanácti účastí v kvalifikaci neproměnili Němci v postup pouze tu první v roce 1968, letošní Euro je tedy jejich jedenáctým v řadě, což je nedostižný rekord.

Na samotném turnaji pak není úspěšnějšího výběru. Desetkrát hráli Němci na mistrovství Evropy, třikrát zvítězili (1972, 1980, 1996) a v dalších třech případech se dostali do finále, naposledy před čtyřmi lety. Základ týmu z předchozího Eura doplnili mladí mistři Evropy z roku 2009 a výběr napěchovaný talentem míří letos opět minimálně do semifinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil německé reprezentace

Německá cesta na šampionát připomínala procházkou růžovou zahradou. V deseti zápasech svěřenci Joachima Löwa neztratili ani bod a vstřelili 34 branek, sami inkasovali pouze sedmkrát. Za sebou pak v kvalifikační skupině A nechali nebezpečné Turecko a po generační obměně znovu se zvedající Belgii. Devíti brankami se na bezpečném postupu podílel nestárnoucí kanonýr Miroslav Klose.

Program německé reprezentace v základní skupině

Sobota 9. června 20:45 vs. Portugalsko (Lvov)

Středa 13. června 20:45 vs. Nizozemsko (Charkov)

Neděle 17. června 20:45 vs. Dánsko (Lvov)

Německé úspěchy posledních let jsou do značné míry připisovány práci reprezentačního trenéra Joachima Löwa. Ten převzal národní tým po domácím mistrovství světa 2006 z pozice asistenta po Jürgenu Klinsmannovi, na obou velkých akcích pod svým vedením s ním dosáhl na medaili a nic nenasvěčuje tomu, že by miláček německé veřejnosti a médií neměl pokračovat u kormidla i po Euru.

Löw dokázal do týmu hladce zapracovat mladé naděje a jeho výběr spolu s tradiční německou houževnatostí těží i z individuálních schopností kreativních záložníků, zvláště motoru ofenzívy Mesuta Özila. Snad jen fanoušci Michaela Ballacka mu nemohou nezapomenout, že se s jejich idolem nerozloučil zrovna dvakrát šťastně.

Předpokládaná sestava:

Neuer - Lahm, Höwedes, Badstuber, Schmelzer - Schweinsteiger, Khedira - Müller, Özil, Podolski - Gomez

Místo v brance "Nationalelf" má na dlouhou dobu předplacené čerstvý finalista Ligy mistrů Manuel Neuer z Bayernu, kterému spolehlivě kryje záda Tim Wiese z Brém. Základním stavebním kamenem obrany zůstává maličký Philipp Lahm, který je variabilně použitelný na obou krajích defenzivní linie.

Pokud německý kapitán nastoupí napravo, pilovat levou lajnu bude Marcel Schmelzer z Dortmundu, v opačném případě je připraven Lahmův klubový spoluhráč z Bayernu Jerome Boateng. O místo ve středu obrany soupeří třetí zástupce mnichovského gigantu Holger Badstuber s pilířem defenzívy Schalke Benediktem Höwedesem a Matsem Hummelsem z Dortmundu, v záloze je připraven ještě zkušený Per Mertesacker.

Největší pýchou německého výběru je jednoznačně záložní řada, podobně jako třeba u českého výběru pětičlenná, podporující jediného útočníka. Tím by měl být ostrostřelec Mario Gomez z Bayernu, jako náhrada je připraven nestárnoucí Miroslav Klose z Lazia. Gomeze na hrotu by měl zásobovat přihrávkami kreativní Mesut Özil, na jehož klubovou sehranost se Samim Khedirou z Realu Madrid Löw hodně sází.

Vedle Khediry by měl území za špílmachrem s tureckou krví čistit nebezpečný střelec z dálky a idol německých dívek Bastian Schweinsteiger z Bayernu, na šanci bude čekat jeho klubový spoluhráč Toni Kroos. Na krajích zálohy se objevují nejčastěji zkušený Lukas Podolski z Kolína a nejlepší střelec posledního MS Thomas Müller, jen na lavičce pak zbývá místo pro hvězdy Bundesligy Maria Götzeho z Dortmundu, supertalent Marco Reuse z Mönchengladbachu nebo objev poslední kvalifikace André Schürrleho z Leverkusenu.

Nominace Německa na mistrovství Evropy

brankáři: Manuel Neuer (Bayern Mnichov), Tim Wiese (Werder Brémy), Ron-Robert Zieler (Hannover 96)

obránci: Holger Badstuber, Jerome Boateng, Philipp Lahm (všichni Bayern Mnichov), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Mats Hummels, Marcel Schmelzer (oba Borussia Dortmund), Per Mertesacker (Arsenal FC)

záložníci: Lars Bender, André Schürrle (oba Bayer Leverkusen), Mario Götze, Ilkay Gündogan (oba Borussia Dortmund), Sami Khedira, Mesut Özil (oba Real Madrid), Toni Kroos, Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger (všichni Bayern Mnichov), Lukas Podolski (1.FC Köln), Marco Reus (Borussia Mönchengladbach)

útočníci: Mario Gomez (Bayern Mnichov), Miroslav Klose (Lazio Řím)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články