Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Němci porazili Nizozemsko a vykročili k postupu ze skupiny

Charkov - Fotbalisté Německa porazili v jednom ze šlágrů evropského šampionátu Nizozemsko 2:1. Po druhé výhře ze dvou zápasů si pojistili vedení ve skupině B a výrazně nakročili k postupu do čtvrtfinále. Duel v Charkově rozhodl dvěma góly mezi 24. a 38. minutou Mario Gomez, který na turnaji skóroval už třikrát a dotáhl se na nejlepšího střelce Alana Dzagojeva z Ruska. Nizozemci už jen snížili zásluhou Robina van Persieho a nad Němci nevyhráli počtvrté za sebou.

Mario Gomez a Lucas Podolski
zdroj: ISIFA

Němci si pochvalovali, že jsou před závěrečným zápasem velmi blízko postupu. "Otevřeli jsme brány čtvrtfinále. Je dobře, že to máme ve svých rukou," uvedl kouč Joachim Löw. "Očekávání od našeho týmu byla před turnajem veliká. Porazili jsme Portugalsko i Nizozemsko, máme šest bodů, co víc si můžeme přát?" řekl německý hrdina Gomez.

Oranjes byli před turnajem třetím největším favoritem, po druhé prohře jsou ale nyní na pokraji vyřazení. Na Portugalsko a Dánsko ztrácejí tři body a v posledním duelu skupiny proti týmu z Pyrenejského poloostrova jim nemusí stačit ani vítězství. Pokud Dánové budou bodovat s Německem, skončí "tulipány" poprvé od roku 1980 na velkém turnaji už ve skupině.

Nizozemci prohráli dva zápasy po sobě poprvé od mistrovství světa 1998 a po utkání neskrývali zklamání. "Poté, co Robin snížil, měli Němci problémy. Bohužel to přišlo příliš pozdě. Do příštího zápasu je pozitivní, že jsme ukázali morálku a nevzdali se, v obraně jsme ale nehráli dobře," řekl trenér Bert van Marwijk.

Mark van Bommel: "Začali jsme dobře a měli jsme první příležitost. Jenže pak jsme ztratili rytmus. Teď už je to pro nás velmi těžké, ale ještě nejsme vyřazeni."

Nizozemci přitom vstoupili do utkání velmi aktivně a chvíli to vypadalo, že by mohli prohru s Dánskem odčinit. V úvodu většinou drželi míč a po sedmi minutách si vytvořili velkou gólovou šanci. Za německou obranu si na dlouhý míč naběhl Van Persie, trefil ale jen brankáře Neuera.

Němci odpověděli prudkou Özilovou střelou a Stekelenburg mohl děkovat dobře postavené tyči, že neinkasoval. Svěřenci Joachima Löwa se v průběhu první půle rozehráli a zlepšený výkon korunovali v 24. minutě. Schweinsteiger krásně vysunul Gomeze a ten sám před brankářem nezaváhal.

Ve 37. minutě mohli Němci zvýšit náskok, Badstuber ovšem hlavičkou ze tří metrů trefil padajícího Stekelenburga. Pojistku tak Löwův celek přidal až o minutu později a opět u toho byla stejná dvojice jako při první trefě. Schweinsteiger kolmou přihrávkou znovu uvolnil Gomeze a útočník Bayernu Mnichov křížnou střelou vylepšil svou bilanci na devět branek za posledních osm soutěžních utkání v německém dresu.

Oranjes po přestávce posílili útok o Van der Vaarta a nejlepšího střelce Bundesligy Huntelaara, žádný velký tlak jim to ale nevyneslo. Naopak Stekelenburga dvakrát protáhl stoper Hummels. Nizozemská hra postrádala systém i šťávu a zahrozit dokázal jen Van Persie, ale v 58. minutě ani v druhém souboji s Neuerem neuspěl.

Až v poslední dvacetiminutovce Nizozemci zvýšili tempo a v 73. minutě jim vykřesal naději nejaktivnější hráč Van Persie. Navedl si míč na střed a tvrdou ranou zpoza vápna snížil. I v osmém vzájemném utkání na velkém turnaji tak oba týmy skórovaly. Oranjes ožili, ale srovnat už nedovedli.

Nizozemsko - Německo 1:2 (0:2)

Branky: 73. Van Persie - 24. a 38. Gomez. Rozhodčí: Eriksson - Wittberg, Klasenius (všichni Švéd.). ŽK: N. de Jong, Willems - Boateng. Diváci: 37 750. Sestavy:

Nizozemsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems - Van Bommel (46. Van der Vaart), N. de Jong - Robben (83. Kuijt), Sneijder, Afellay (46. Huntelaar) - Van Persie. Trenér: Van Marwijk.

Německo: Neuer - Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Müller (90. Bender), Özil (81. Kroos), Podolski - Gomez (72. Klose). Trenér: Löw.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články