Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nebát se uvěřit – vždyť co můžeme ztratit

Praha/Vratislav - Odplata je dokonána! Češi zvládli druhé utkání základní skupiny fotbalového mistrovství, Řecku oplatili památný zápas z Eura 2004. Nadšení z utkání postihlo jak fanoušky, tak i fotbalové experty. O své prožitky se s Českou televizí podělil i spolukomentátor utkání Pavel Karoch, který do Vratislavi dorazil vlakem plným českých ultras.

Pavel Karoch
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

Fanoušci ve vlaku Praha–Vratislav jsou veselí, plní očekávání, posilnění a vybavení. V Ostravě se začínají malovat – vypadají jako herci nebo indiáni. Vytahují talismany a po vlaku vidíte přehlídku nejrůznějších dresů včetně starých z doby Československa, které už pamatují hodně bitev.

Někteří naši jedou v trenkách, štulpnách a kopačkách. "Do Vratislavi jsou to ještě čtyři piva," zní vagonem. Těsně před Vratislaví prochází vlakem nadšený fanoušek a burcuje ostatní: "Dneska hrajeme v červenejch tak převlíkat, převlíkat, hop hop hop."

Vratislav je přátelská. Dnes máme převahu, hrajeme vlastně doma, až mě dojímá, kolik fanoušků po výbuchu s Rusy přijelo a nebálo se uvěřit snu o vítězství. Zaplnili jsme celé město. Fan zonu, restaurace, hotel s našimi hráči je obležen a okolo Českého domu proudí fanoušci. Řekové v gladiátorských kostýmech jsou v menšině, ale nálada je přátelská. Fotbal byl vynalezen pro radost a zábavu.

Fans se ke stadionu sbíhají po všech přístupových cestičkách jako mravenci do barevného mraveniště. Nad stadionem jsou zavěšeny dva vrtulníky jako dvě vážky. Potkáváme pouliční maskéry, kteří nabízejí pomalovat toho, kdo to ještě nestihl. Motající se mravence podepřou ostatní a vrátí je do řady.

Ve fotbalovém "lampionu," který stadion připomíná, převažuje červená a při hymně je to opravdu fyzický prožitek, protože uzavřený stadion neuvěřitelně propojuje energii. Prožíváme si to teď a tady. Kdybych nemusel spolukomentovat, rád bych se zapomněl a nechal se unést… Fotbal zastavuje myšlení, když bez dechu sledujeme, jak skončí započatá akce nebo střela.

Góly na začátku zápasu jsou odměnou a uvolňují obrovskou nahromaděnou energii očekávaného prožitku. Ano, dnes přišel den zúčtování s Řeky. Odplata za rok 2004 se naplnila, jsem šťastný, že jsem mohl být u toho. Jsou to zážitky, které nezapomeneme do smrti a jsou odměnou za to, že jsme se nebáli uvěřit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články