Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Na Euro na Staromák, Praha připravila obří obrazovku

Praha – Fotbalovou atmosféru letošního evropského šampionátu v Polsku a na Ukrajině si budou moct užít i fanoušci v Praze. Během června totiž budou televizní přenosy z Eura k vidění na velkoplošné obrazovce na Staroměstském náměstí. Fotbalový festival v centru metropole potrvá do konce turnaje, který vyvrcholí 1. července.

Čeští fanoušci
zdroj: isifa/LN autor: Viktor Chlad

Během tří týdnů fotbalové nadšence čeká sledování zápasů na velkoplošné obrazovce a bohatý doprovodný program. Na náměstí vyroste fotbalová vesnice s pódiem a obří obrazovkou o rozměrech 7x5 metrů, na které budou k vidění všechny zápasy Eura. Fan Park začne fungovat dnes, kdy vypukne šampionát zápasy Polsko - Řecko a Česká republika - Rusko.

"Něco jiného je sledovat fotbal doma v kruhu rodinném, něco jiného je to v hospodě s kamarády a něco jiného s tisíci fanoušky na náměstí. Zvlášť když k tomu je zajímavý doprovodný program," poznamenal Milan Heidler, výkonný ředitel společnosti Taiko, organizující Hyundai Fan Park Praha 2012. "Věříme, že se nám povede přenést část atmosféry z Polska na Staroměstské náměstí," dodal.

K vidění budou také exhibiční zápasy s účastí internacionálů Antonína Panenky, Františka Štambachera, Michala Horňáka, Vratislava Lokvence, Karla Jarolíma, Horsta Siegla, Jaroslava Šilhavého a dalších. "Budeme se snažit propagovat fotbal tak, jak se hrál kdysi, když byl sice pomalejší, ale techničtější. Myslím, že to bude zajímavé zpestření ke sledování zápasů mistrovství," řekl František Štambacher, mistr Evropy z roku 1976.

Pořadatelé očekávají na Staroměstském náměstí přibližně deset tisíc návštěvníků za den, při zápasech českého týmu jich ale může být ještě víc. Velkoplošné projekce nabídne Praha i na několika dalších místech, fanoušci mohou zápas sledovat například na letní zahrádce na Letné.

Živo bude i v dalších městech

Na první zápas na fotbalovém mistrovství světa se připravují snad všechna česká města. Například v Chebu mohou fanoušci utkání sledovat na zimním stadionu. V ostravské restauraci zase připravili speciální akci, pokud Češi zvítězí, dostane každý přítomný fanoušek panáka zdarma.

V Hradci Králové přenos na náměstí nebude, lidé míří do restaurací

Ještě dnes dopoledne se v Hradci Králové připravovali na přímý přenos večerního fotbalového utkání mezi Českou republikou a Ruskem. To se ale nakonec neuskuteční. Fanoušci jsou zklamaní, naopak provozovatelé hradeckých restaurací se radují a už se připravují na večer, kdy očekávají až dvojnásobnou návštěvnost oproti běžným pátečním večerům. Podobně dopadli i fanoušci v Plzni, Ostravě nebo Českých Budějovicích, kde se také měly konat velkoplošné projekce v rámci projektu s názvem Česko fandíme!, jejichž pořadatel dnes na poslední chvíli přenos zrušil. Města teď řeší, jestli se jim na další zápasy českého týmu podaří zajistit náhradní projekce.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články