Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Z mistrovství světa vozí medaile, na Euru však strádají. Zlomí to Francouzi v Německu?

Na světových šampionátech Francouzi v poslední době září a sbírají cenné kovy, mezi evropskou elitou ale čekají na zlato už 24 let. Změní se tento fakt na turnaji v Německu, kam v čele s Kylianem Mbappém přicestovali v roli jednoho z hlavních aspirantů na celkové vítězství? Přímý přenos utkání Rakousko – Francie sledujte od 20:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Francouz Kylian Mbappé se raduje z gólu v nizozemské síti
zdroj: REUTERS

V roce 2018 si Les Bleus podmanili mistrovství světa v Rusku, předloni brali v Kataru po dechberoucím finále s Argentinci stříbro. Vše pod taktovkou trenéra Didiera Deschampse. Na evropském šampionátu se ale kromě domácího turnaje (2016), v jehož finále podlehli po prodloužení Portugalcům 0:1, nedostali mezi nejlepší kvarteto.

Předchozí ME pro ně skončilo už v osmifinále, přestože v 80. minutě vedli nad Švýcary 3:1. Fotbalisté ze země helvétského kříže totiž dvěma trefami v závěru srovnali skóre a po penaltovém rozstřelu postoupili. 

Francouzské reprezentaci se věnoval i Magazín EURO 2024

Je nám líto, video expirovalo.
Magazín EURO 2024

Do role nejsmutnějšího muže se tenkrát v Bukurešti obsadil Mbappé, který neproměnil rozhodující pokutový kop. O to větší motivaci má čerstvá posila Realu Madrid nyní. "Euro chci vyhrát. Už jsem vyhrál mistrovství světa i Ligu národů. Euro je poslední metou, která mi na reprezentační úrovni schází," prohlásil v rozhovoru pro CNN fenomenální útočník. 

Giroudův "Last dance"

Pětadvacetiletý Mbappé už v dresu národního týmu nasázel 46 gólů a už teď je víceméně jasné, že se jednoho dne stane nejlepším střelcem Les Bleus v historii. Tento primát patří jeho současnému spoluhráči Olivieru Giroudovi, který vstřelil 57 branek.

O dvanáct let starší forvard před začátkem mistrovství Evropy oznámil, že po něm uzavře reprezentační kariéru. I pro něj platí, že mu zisk nejcennějšího kovu z kontinentálního šampionátu ve sbírce úspěchů schází. "Jsem plný nadšení, nostalgie a touhy. Hlavním cílem je prožít co nejlepší turnaj. Finálovou porážku s Portugalci z roku 2016 mám stále v hlavě. Sním o zlaté medaili," řekl na tiskové konferenci.

"Nejdůležitější ze všeho je udržet si správné nastavení. U mě je pořád stejné. Toužím týmu pomoci bez ohledu na to, jakou roli mi trenér svěří. Odevzdám mužstvu maximum a užiju si každou chvíli o to víc vzhledem k tomu, že je to můj poslední turnaj," pokračoval snajpr, jenž z milánského AC zamíří po šampionátu do Los Angeles Galaxy.

Mbappé ho označil za "otce" francouzského výběru. "Alespoň, že neřekl děda. Je fakt, že pro mladší hráče zastávám roli velkého bratra. Necítím ale, že bych s nimi nedržel krok. V hlavě jsem mladší, než kolik mi je. Směji se s nimi, oceňuji jejich hudební výběr, i když to neznamená, že posloucháme to samé. Chci, aby se cítili příjemně," doplnil Giroud.

Zdali bude Giroud nastupovat v základní sestavě, je před utkáním s Rakouskem nejasné. V generálce proti Kanadě (0:0) odehrál 62 minut. Dle oficiálního webu mistrovství Evropy má k pozici ve středu útočného trojzubce s Mbappém a Ousmanem Dembélém z PSG blíže Marcus Thuram, který pomohl Interu Milán k italskému titulu 13 brankami a 7 asistencemi.

V tříčlenné záloze by měli hrát prim ofenzivní Antoine Griezmann z Atlética Madrid a defenzivní Adrien Rabiot z Juventusu s reprezentačním navrátilcem N'Golo Kantém z Al-Ittihadu, jehož nominace mnoho expertů i fanoušků překvapila.

Mezi obránci je otazníků více. Zdá se, že kouče Deschampse "konečně" přesvědčil William Saliba z Arsenalu, kterého v minulosti často kritizoval. Ve stoperské dvojici by ho měl doplnit Dayot Upamecano z Bayernu. Vpravo odehrál v generálce celý zápas Jules Koundé z Barcelony a vlevo nastoupil v základu Théo Hernández z AC Milán.

V brance se stal nástupcem legendárního Huga Llorise spoluhráč Hernándeze z milánského velkoklubu Mike Maignan.   

Kapitán Mbappé popsal cíle úřadujících vicemistrů světa jasně. "Poprvé půjdu do turnaje jako kapitán, takže je pro mě úspěch ještě důležitější. Chceme, aby na nás byli Francouzi pyšní. Půjde o další šanci zapsat se do národní historie," dodal.

Nominace Francie na mistrovství Evropy:

Brankáři: Brice Samba (RC Lens), Mike Maignan (AC Milán), Alphonse Areola (West Ham).

Obránci: Benjamin Pavard (Inter), Jonathan Clauss (RC Lens), Dayot Upamecano (Bayern Mnichov), Jules Koundé (Barcelona), William Saliba (Arsenal), Ferland Mendy (Real Madrid), Théo Hernández (AC Milán), Ibrahima Konaté (Liverpool).

Záložníci: Eduardo Camavinga (Real Madrid), Aurélien Tchouaméni (Real Madrid), N'Golo Kanté (Al-Ittihad), Adrien Rabiot (Juventus), Warren Zaire-Emery (Paris Saint-Germain), Youssouf Fofana (AS Monaco).

Útočníci: Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Olivier Giroud (AC Milán), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Ousmane Dembélé (Paris Saint-Germain), Randal Kolo Muani (Paris Saint-Germain), Marcus Thuram (Inter), Kingsley Coman (Bayern Mnichov), Bradley Barcola (Paris Saint-Germain).

Zdroj
ČT sport, CNN, UEFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články