Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Vrátí se fotbal domů? Anglie ohlásila útok na zlato, dle sázkovek je největším favoritem

Žádný anglický národní tým doposud netriumfoval na mistrovství Evropy. Ani v dobách Stanleyho Matthewse, Bobbyho Charltona, Kevina Keegana, Alana Shearera či Davida Beckhama. Změní se to po letošním šampionátu, do něhož Albion v čele s Harrym Kanem vstupuje dle sázkových kanceláří v roli největšího favorita? Přímý přenos utkání Srbsko – Anglie sledujte od 20:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Trent Alexander-Arnold a Harry Kane oslavují gól Anglie
zdroj: REUTERS

Navzdory faktu, že anglická reprezentace aspiruje na každém závěrečném turnaji na medaili, dokráčela k titulu jen jedinkrát v historii – v roce 1966 na domácím mistrovství světa. Od té chvílie si fanoušci z Ostrovů nemohli zazpívat populární chorál "Football's Coming Home" (Fotbal se vrací domů, pozn. redakce) ani jednou.

Trenér Gareth Southgate si před vstupem do turnaje aktuální pozici svého mužstva uvědomuje. "Pokud nepřivezeme zlato, pravděpodobně už na lavičce pokračovat nebudu. Může to být poslední šance. Jsem u týmu skoro osm let a jsme blízko," řekl rezolutně pro německý bulvární deník Bild kouč, jenž musel na předchozím evropském šampionátu skousnout finálovou porážku s Itálií po penaltovém rozstřelu.   

Anglické reprezentaci se věnoval i Magazín EURO 2024

Je nám líto, video expirovalo.
Magazín EURO 2024

V podobném duchu hovořil také kapitán a největší hvězda Kane, jenž v premiérové sezoně v Bayernu Mnichov nasázel v německé Bundeslize 36 gólů. "Pokusíme se zapsat do historie. Tento tým je jeden z nejlepších, ne-li nejlepší, co jsme kdy měli. Má řadu neuvěřitelných talentů, kteří jsou nebojácní, kreativní a sebevědomí v práci s míčem," chválil Kane.  

"Doufám, že se o mě kluci budou moci opřít, a pokud jim budu schopný pomoci cokoli překonat, pak to bude skvělé," doplnil třicetiletý útočník, jenž stále čeká na premiérovou trofej na reprezentační i klubové úrovni.  

MVP v Anglii i ve Španělsku

Nejlepšímu střelci v dějinách anglického národního týmu by měli na šampionátu v Německu více než zdatně sekundovat zejména Jude Bellingham a Phil Foden. Oba mají za sebou životní sezonu na klubové úrovni, po které obdrželi cenu pro nejlepšího hráče ligy.

Bellingham kraloval v La Lize, kde po přestupu do Realu Madrid získal titul, k němuž přispěl devatenácti brankami a šesti asistencemi. V Champions League, kterou Bílý balet opanoval rovněž, přidal bilanci 4+5.

Foden si podmanil Premier League. V dresu Manchesteru City obhájil titul a své kariérní maximum v jedné sezoně pozvedl na devatenáct gólů a osm finálních přihrávek. V Lize mistrů přidal dalších pět tref a definitivně se zařadil mezi absolutní světovou extratřídu.

Když ke zmíněné trojici přičteme ještě kometu uplynulého ročníku anglické nejvyšší soutěže Colea Palmera (22+11) z Chelsea, Ollieho Watkinse (19+13) z Aston Villy a Bukaya Saku (16+9) z Arsenalu, jde v ofenzivě o enormní palebnou sílu.    

Cole Palmer proměňuje penaltu proti Fulhamu
zdroj: Reuters autor: Dylan Martinez

Alfou a omegou eventuálního zápisu do anglické fotbalové historie bude i proto velmi pravděpodobně defenziva. Southgate se spoléhá na Declana Rice z Arsenalu, ale ani jeden z nejlepších "box to box" záložníků na světě nebude pochopitelně schopen zabránit všem nájezdům konkurentů.

Ve středu pole by ho mohl doplnit devatenáctiletý Kobbie Mainoo z Manchesteru United či Trent Alexander-Arnold. Ten sice v Liverpoolu hraje v záloze jen vyjímečně, ale na reprezentační úrovni mnohem častěji. 

Bude Stones lídrem v obraně?

Při nečekané nenominaci Harryho Maguirea, na kterého trenér Albionu během předchozích tří závěrečných turnajů opakovaně sázel, je velmi těžké odhadnout, kdo převezme jeho úlohu lídra v obraně.   

Všeobecně se předpokládá, že by se jím měl stát John Stones z Manchesteru City. Ten sice ze zdravotních důvodů nedohrál generálku proti Islandu, v níž Anglie senzačně prohrála 0:1, ale na úvodní utkání proti Srbsku bude připraven.

Podle ostrovních médií by se měl po jeho boku objevit v základní sestavě Marc Guehi z Crystalu Palace a na krajích Kyle Walker z Manchesteru City a Kieran Tripper z Newcastlu. Mezi tyčemi je pro Southgatea jednoznačnou jedničkou Jordan Pickford z Evertonu.      

"Minule jsme byli jeden gól od titulu, posledních pět let se držíme ve špičce a nasbírali jsme zkušenosti z těžkých zápasů. Věřím, že to můžeme dokázat," dodal Southgate.

Nominace Anglie na mistrovství Evropy:

Brankáři: Dean Henderson (Crystal Palace), Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Arsenal).

Obránci: Lewis Dunk (Brighton), Joe Gomez (Liverpool), Marc Guehi (Crystal Palace), Ezri Konsa (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle), Kyle Walker (Manchester City).

Záložnici: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Jude Bellingham (Real Madrid), Conor Gallagher (Chelsea), Kobbie Mainoo (Manchester United), Declan Rice (Arsenal), Adam Wharton (Crystal Palace).

Útočníci: Jarrod Bowen (West Ham), Eberechi Eze (Crystal Palace), Phil Foden (Manchester City), Anthony Gordon (Newcastle), Harry Kane (Bayern Mnichov), Cole Palmer (Chelsea), Bukayo Saka (Arsenal), Ivan Toney (Brentford), Ollie Watkins (Aston Villa).

Zdroj
ČT sport, Bild, UEFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články