Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS v silniční cyklistice 2024

Ukrajinský fotbal ve stínu války. Máme největší motivaci potěšit obránce našich hranic, ví Zinčenko

Fotbalisté Ukrajiny jedou na Euro ve stínu závažné události, která se už více než dva roky odehrává v jejich zemi. Válka způsobená ruskými teroristy ani v nejmenším neustává a hráči tak chtějí alespoň na malý moment přinést do svých domovů úsměvy díky předvedené hře. Podařilo se jim to už generálkou, když zvítězili v Moldavsku 4:0. Favorit se prosadil dvakrát v obou poločasech a po remíze s Německem a porážce s Polskem uspěl v přípravě na třetí pokus.

Fotbalisté Ukrajiny
zdroj: Reuters

"Víme, že naši vojáci brání hranice naší země. Máme od nich hodně zpráv a pozdravů, jak moc by potřebovali i náš úspěch," říká ofenzivní tahoun ukrajinské reprezentace i Girony Artěm Dovbyk.

"Vždycky, když dostanu zprávu, nebo nějaké video, mám husí kůži. Víc motivaci nepotřebujeme. Tohle je ta největší motivace," dodává záložník Arsenalu Oleksandr Zinčenko. A trenér Serhij Rebrov má zcela jasno: "Všechno co děláme, je pro lidi na Ukrajině. A pro naše ochránce."

Ukrajina je zemí uprostřed války. Od roku 2022 je nucena své domácí zápasy hrát v zahraničí. Příležitost kvalifikovat se na Euro 2024 měla v play-off proti Islandu.

"Ukazuje to náš charakter, protože my se nikdy nevzdáme. Nepotřebujeme další motivaci, protože chápeme, že naši lidé a naše země velmi trpí. Nezaslouží si to. Pokaždé, když si oblékneme dres s ukrajinskou vlajkou, tak víme, že reprezentujeme celou ukrajinskou zemi," pokračuje Zinčenko.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Magazín EURO 2024

Šéfem ukrajinského svazu je ikonický fotbalista Andrej Ševčenko, nejlepší ukrajinský střelec všech dob. Ukrajinu vedl na minulém Euru a dovedl ji k nejlepšímu umístění na turnaji, když došla do čtvrtfinále.

"Byl to úplný zázrak, že jsme postoupili, když jsme ve skupině skončili až třetí. Připravoval jsem se na Švédsko, mohli jsme být za hrdiny i padouchy. Ale rozhodně ne takovými, jako ti, kteří riskují životy za naši svobodu. Mohli jsme být fotbaloví hrdinové," popisuje Ševčenko.

Bylo jasné, že když Ukrajina zvítězí, dostane se mezi osm nejlepších týmů na Euru. "Pro ukrajinskou reprezentaci to je úžasný výsledek. Doufám, že se nám bude dařit ještě víc, ale ještě není čas o tom mluvit nahlas," přeje si Zinčenko.

Díky hrdinskému vítězství nad Islandem se Ukrajina dostala už na čtvrté ME v řadě. Vedl je bývalý útočník Rebrov. Během své mezinárodní hráčské kariéry, která trvala čtrnáct let, byl v roce 2023 jmenován hlavním trenérem.

Rebrovova mezinárodní zkušenost se ukázala jako zásadní. V prvních deseti zápasech prohrál jenom jednou. Měl mladé talenty, jako útočník Chelsea Mychajlo Mudryk, který vstřelil vítězný gól ve finále play-off.

"Ukazuje to, jak silná jsme země. Dostat se na Euro bylo cílem této generace hráčů. Jsem nesmírně vděčný klukům za to, že pochopili, že musí hrát do poslední minuty. Pro udržení cíle udělali všechno, co mohli," ví Rebrov.

"Je pro nás nesmírně důležité na Euru hrát, protože je to jeden z největších turnajů vůbec. Můžeme znovu světu připomenout, že naše země je ve válce, nevzdává se a dáváme do toho všechno," ujišťuje Zinčenko.

Ukrajince poslal v generálce na ME do vedení už ve druhé minutě Jaremčuk. Další branky přidala dvojice z Girony, na zásah Cygankova navázal po změně stran nejlepší střelec uplynulého ročníku španělské ligy Dovbyk. Skóre uzavřel v 54. minutě Sudakov. Jedinou nepříjemností pro trenéra Rebrova je zranění levého Beka Mykolenka, který musel po půlhodině opustit hřiště.

Rebrovovi svěřenci byli nalosováni do skupiny E a svoje tažení zahájí proti Rumunsku. Poté se utkají se Slovenskem a třetí zemí světového žebříčku Belgií.

Nominace Ukrajiny:

Brankáři: Heorhij Buščan (Dynamo Kyjev), Anatolij Trubin (Benfica Lisabon), Andrij Lunin (Real Madrid).

Obránci: Mykola Matvijenko, Juchym Konoplja, Valerij Bondar (všichni Šachtar Doněck), Vitalij Mykolenko (Everton), Ilja Zabarnyj (Bournemouth), Oleksandr Svatok (Dnipro), Maksym Talovjerov (Linec), Bohdan Mychajličenko (Žytomyr), Oleksandr Tymčyk.

Záložníci: Andrij Jarmolenko, Mykola Šaparenko, Volodymyr Bražko (všichni Dynamo Kyjev), Taras Stepanenko, Oleksandr Zubkov, Heorhij Sudakov (všichni Šachtar Doněck), Oleksandr Zinčenko (Arsenal), Serhij Sydorčuk (Westerlo), Ruslan Malinovskyj (FC Janov), Viktor Cyhankov.

Útočníci: Artem Dovbyk (oba Girona), Mychajlo Mudryk (Chelsea), Roman Jaremčuk (Valencie), Vladyslav Vanat (Dynamo Kyjev).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články