Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Trenér Portugalců Martínez: Češi mají jasný styl, velmi se mi líbí

Takřka jen slova chvály měl na adresu české reprezentace trenér portugalských fotbalistů Roberto Martínez. Nechal se slyšet, že se mu herní styl Česka už delší dobu líbí. Zároveň odmítl, že by devětatřicetiletého kapitána Cristiana Ronalda, který působí na klubové scéně v Saúdské Arábii, nominoval pouze za zásluhy.

Kouč Portugalska Roberto Martínez
zdroj: ČTK / DPA / Hendrik Schmidt

"Myslím, že český herní styl je velmi jasný. Už jsem proti nim hrál třikrát. Mohou hrát v různém rozestavení, ale mně se jejich styl už delší dobu velice líbí. Hodně presují, napadají vysoko, riskují. Chtějí dávat góly, prostě hrají na vítězství," řekl Martínez.

"(Kapitán) Tomáš Souček měl skvělou sezonu v Anglii, (útočník) Patrik Schick vyhrál německou ligu, jsou to opravdu dobří hráči. Na hru českého týmu mají velký vliv. Myslím, že pro neutrální fanoušky to bude krásný zápas," podotkl Martínez, který se s českou reprezentací třikrát utkal ještě coby trenér Belgie s bilancí dvou vítězství a remízy.

Jeho současní portugalští svěřenci byli před pátečním startem Eura čtvrtým největším favoritem turnaje. "Tým je připraven, ale ještě nejsme na svém maximu. Měli bychom se tam dostat a být nejsilnější po těch třech zápasech ve skupině. Musíme věřit, musíme snít (o titulu). Ale potřebujeme také zodpovědnost, abychom mohli hrát dobře. Zítřejší zápas ukáže, jestli jsme připraveni," prohlásil Martínez.

Sestavu podle očekávání neřekl, prozradil pouze to, že bude chytat Diogo Costa. Pokud nasadí i kapitána Ronalda, stane se rodák z Madeiry prvním hráčem, který nastoupí na šestém Euru. "Ronaldo není v týmu za zásluhy, nikdo se tam nedostane kvůli svému jménu. Je jediným hráčem, který odehrál už pět evropských šampionátů a teď se představí na šestém. Jeho zkušenosti jsou pro nás velice důležité," řekl Martínez.

"Dokáže otevřít obranu, zlomit zápas. V kvalifikaci dal 10 gólů, za svůj klub vstřelil 51 branek v 50 utkáních. Jeho styl se oproti minulosti trochu změnil, ale v týmu je proto, že je platný," prohlásil Martínez, který vede Portugalce od loňského ledna.

Jeho svěřenci v generálce porazili Irsko 3:0, ale předtím v přípravě podlehli Chorvatům 1:2. "Byl to velmi důležitý okamžik, abychom pochopili, kde se musíme zlepšit. Musíme si uvědomit, že to byla jen příprava, nemělo to stejný význam jako soutěžní zápas. Kdybych si mohl vybrat ideální čas pro ten zápas, bylo to právě tehdy. Takže jsme se z toho mohli poučit a nyní jsme lépe připraveni," uvedl Martínez.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články