Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS v silniční cyklistice 2024

Szoboszlai a spol. Trenér Rossi chce s Maďary napodobit kvalifikaci, v níž ani jednou neprohrál

Jestli existuje jedno jméno, kvůli kterému se vyplatí sledovat tažení maďarské reprezentace na Euru, je jím dozajista Dominik Szoboszlai. Kapitán týmu, který vede Ital Marco Rossi, je i coby ofenzivní záložník důležitou součástí Liverpoolu a teď bude čelit ve skupině mimo jiné domácímu výběru.

Dominik Szoboszlai
zdroj: Reuters

Maďaři se na mistrovství Evropy kvalifikovali loni koncem listopadu, když remizovali 2:2 v Bulharsku. To přitom ještě koncem utkání vedlo, přesto ani na sedmý pokus nedosáhlo na premiérovou výhru v kvalifikaci.

V sedmé minutě nastavení totiž Petkov hlavou nešťastně prodloužil míč do vlastní sítě a pomohl Maďarsku k jistotě postupu. "Ohromující. Neumím popsat, co jsem v ten moment cítil. Sledoval jsem to zpovzdálí a jen jsem doufal, že míč skončí v síti," uvedl Szoboszlai.

Ještě před samotným utkáním hecoval celý tým: "Kdo to chce víc? My, nebo oni? Kdo trénuje víc? My, nebo oni? Kdo chce víc vyhrát? Samozřejmě že my!" zachytily kamery.

Fotbal byl jeho osudem od dětství. Většinu času totiž strávil v klubu, který založil jeho otec ve Fehérváru.

"Tady jsem vyrostl a neustále trénoval. Nejdříve s mladšími, pak stejně starými, pak staršími. S balonem jsem strávil až šest hodin denně. Ať to byl táta jako trenér, či ostatní, kdykoli mám čas, rád navštívím děti, které tam teď jsou," říká Szoboszlai.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Magazín EURO 2024

Euro 2024 je pro něj do určité míry příběhem návratu, jelikož minulý turnaj, kde Maďaři i přes remízy s Francií a Německem skončili ve skupině, musel kvůli zranění vynechat. Teď se ve svých třiadvaceti letech vrací na evropský šampionát jako kapitán.

"Dominikova budoucnost byla dlouho dopředu napsána ve hvězdách. Všichni ho sledovali už v jeho patnácti letech. Myslím, že to, co ho odlišuje, je fakt, že si hodně věří. Je to něco, co vychází z toho, jak vnímá svůj talent. Je to odhodlání a touha zlepšovat se," popisuje trenér Rossi, kterrý prošel s Maďarském už druhou kvalifikací. Rodilý Ital, který má ale k Maďarsku vlastní vztah.

"Poprvé jsem přijel v červnu 2012, cítil jsem, jako by to tak mělo být. Když jsem byl kluk, bydlel jsem u svého dědečka a ten často mluvil o zlatém maďarském týmu," vzpomíná Rossi.

V padesátých letech totiž Maďarsko patřilo pod vedením legendárního Ference Puskáse k nejlepším týmům všech dob. V zápase, který je označován jako zápas století, porazilo v roce 1953 Anglii 6:3, což byla vůbec první porážka Anglie ve Wembley s jiným než britským soupeřem.

"Legenda o zlatém týmu je zakořeněná v povědomí každého Maďara. Stejně jako neuvěřitelné výsledky. Tým měl výjimečné hráče a odlišný herní styl. Takže když se naskytla možnost pracovat v Honvédu v Maďarsku, vnímal jsem to jako svůj osud," pokračuje Rossi.

Poté začal trénovat národní tým, jehož největším úspěchem na ME je bronz z roku 1964. "Celou dobu jsem měl tu čest žít v jednom z nejkrásnějších měst v Evropě a před několika měsíci jsem získal i maďarské občanství. Je to pocit sounáležitosti, jsem ve svém živlu," líčí.

Rossi opravdu přijal maďarskou kulturu a navíc si získal i respekt svého týmu. Ten si na oplátku osvojil herní styl, který fotbalu založeném na držení míče zdůrazňuje herní organizaci.

Pilířem tohoto aspektu je Adam Nagy, který si svůj talent vypěstoval ve futsalu v klubu Aramis na okraji Budapešti. "Mistr (Rossi, pozn. red.) od nás nejvíc očekává, pokud jde o přípravu taktiky. Pokaždé chceme hodně dobře bránit, být kompaktní."

Pod Rossiho vedením Maďarsko v kvalifikaci neprohrálo a ovládlo skupinu. V nominaci jsou všechny opory v čele s obráncem Freiburgu Attilou Szalaiem a právě Szoboszlaiem. Na šampionátu čeká Maďary je ve skupině A postupně Švýcarsko, Německo a Skotsko.

Nominace Maďarska:

Brankáři: Dénes Dibusz (Ferencváros), Péter Gulácsi (RB Lipsko/Něm.), Péter Szappanos (Paksi).

Obránci: Botond Balogh (Parma/It.), Endre Botka (Ferencváros), Márton Dárdai (Hertha Berlín/Něm.), Attila Fiola (Székesfehérvár), Ádám Lang (Omonia Nikósie/Kypr), Willi Orbán (RB Lipsko/Něm.), Attila Szalai (Freiburg/Něm.).

Záložníci: Bendegúz Bolla (Servette Ženeva/Švýc.), Mihály Kata (MTK Budapešť), Milos Kerkez (Bournemouth/Angl.), László Kleinheisler (Hajduk Split/Chorv.), Ádám Nagy (Spezia/It.), Zsolt Nagy (Puskás Akadémia), Loic Négo (Le Havre/Fr.), András Schäfer (Union Berlín/Něm.), Callum Styles (Sunderland/Angl.).

Útočníci: Martin Ádám (Ulsan/Korea), Kevin Csoboth (Újpest), Dániel Gazdag (Philadelphia/MLS), Krisztofer Horváth (Kecskemét), Roland Sallai (Freiburg/Něm.), Dominik Szoboszlai (FC Liverpool/Angl.), Barnabás Varga (Ferencváros).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články