Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slováky potáhnou na Euru i Schranz s Haraslínem. Překvapí výběr tandemu z Neapole?

Čtyři hráči z české ligy, ale také osvědčení borci v podobě Dávida Hancka či Stanislava Lobotky. Takový výběr bere s sebou na Euro trenér Slováků Francesco Calzona, který po Neapoli spolupracuje dál s Markem Hamšíkem, i když v jiné roli. Kam v Německu dokráčí tým zpod Tater? Přímé přenosy a zpravodajství z Eura sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Je to přes rok, co Hamšík pověsil svou úžasnou kariéru na hřebík. U fotbalu ale ikona Slovenska zůstala. "Banská Bystrica byla takové hřiště. S míčem jsem hrál na ulici, kdykoli to jen šlo. Vyrůstal jsem tam, je to moje město a rozhodl jsem se, že se chci vrátit a znovu tam žít," vypráví, když ukazuje svoji Hamšík Academy.

Během své šestnáctileté mezinárodní kariéry zažil všechno. Euro 2024 bude prvním turnajem, kde nebude Hamšík na hřišti. U týmu ale zůstal, stal se z něj manažer reprezentace a kromě práce v nároďáku se věnuje také akademii ve svém rodném městě.

"Začala se stavět před třemi lety. Chci dětem vytvořit skvělé podmínky. Pak je na nás trenérech, abychom jim předali správnou vizi, o což se snažím," pokračuje nejlepší střelec země.

"Když jsem se vrátil domů, nastavil jsem nějaká kritéria, vizi klubu a všichni společně s trenéry jdeme jednou cestou, filozofií a jedním herním systémem," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Magazín EURO 2024

A je to právě směr, který se Hamšík naučil v Itálii během svého působení v Neapoli. V klubu se stal legendou a odehrál za něj rekordní počet 520 zápasů. S Neapolí dvakrát ovládl Italský pohár a jednou Superpohár, v týmu byl kapitánem a překonal klubový rekord Diega Maradony v počtu gólů, kterých dal 121.

Kapitánskou pásku nosil i v reprezentaci, za niž odehrál 136 zápasů a vstřelil 26 branek. V roce 2010 vedl národní tým při jeho dosud jediné účasti na mistrovství světa v Jihoafrické republice, kde Slováci postoupili do osmifinále.

Hamšík Slováky dovedl i k premiérové účasti na Euru 2016. Teď chce inspirovat novou generaci týmu Slovenska, jež míří na své třetí Euro v řadě. Asi nejvíce ovlivnil devětadvacetiletého Lobotku, který Hamšíka vystřídal v Neapoli i reprezentaci.

"Pamatuju si, že jsem došel na sraz a tam byl Marek. Byl to nepopsatelný pocit, protože jsem s ním do té doby hrál jen na playstationu nebo se na něj díval v televizi. Bylo to něco neuvěřitelného. Kdybych si měl vybrat nějakého hráče do týmu, vybral bych si jeho. Uměl vždy vyhodnotit situaci, vždy byl nápomocný, nikdy se nezašíval," říká Lobotka, který sám sebe popisuje jako pozitivního rádce a lídra na hřišti.

"Stano je fantastický fotbalista, se kterým jsem si to vždy užíval jako spoluhráč. Byla s ním radost hrát," oplácí mu kompliment Hamšík. Není to mezi nimi jediné pojítko s Neapolí. Reprezentačním trenérem je totiž Francesco Calzona, který byl od března právě trenérem Neapole, než ho začátkem června vystřídal Antonio Conte.

Tým pod Calzonovým vedením obsadil v uplynulé sezoně Serie A desáté místo a neprobojoval se do evropských pohárů. Obě práce Calzonovi dohodil právě Hamšík. "Kdybych měl syna, chtěl bych, aby to byl někdo jako Marek. Je to skromný člověk a velký šampion. Byl to právě on, kdo mě zkontaktoval s federací. Teď je z něj kolega, partner," těší Calzonu.

"Když jsem přijel, měl jsem štěstí. Je tu sedm nebo osm hráčů, kteří hráli či hrají v Itálii. Znají italské metody a také jazyk," doplňuje.

Podle Lobotky dává z trenérské pozice do fotbalu naprosto vše. "Je to super trenér i člověk. Velký detailista, který pracuje s detaily, které vám mohou změnit celou kariéru."

Slováci postoupili na letošní ME po výhře 4:2 nad Islandem kolo před koncem kvalifikace, když jim stačilo ze závěrečných dvou kol uhrát jediný bod. "Hlavním cílem byl postup. Budeme hrát skvělý fotbal a lidé na nás budou pyšní," věří Calzona.

"Víme, že jsme Slovensko, malá země, nejsme favoriti na vítězství, takže můžeme hrát uvolněně," dodává Lobotka a Hamšík pokračuje: "Máme silný, kvalitní tým. Jsou tu i hráči, kteří byli na Euru, takže vědí, o čem to je. Je jedině dobře, že mají takové zkušenosti, a uvidíme až na místě. Člověk nikdy neví, začíná se za stavu 0:0 a můžeme překvapit."

Slováci, kteří na minulém Euru ve skupině se Švédskem, Španělskem a Polskem skončili třetí a nepostoupili, se v "éčku" utkají s Belgií, Ukrajinou a Rumunskem. "A postup by byl třešničkou na dortu," vyhlíží Calzona zápasy ve Frankfurtu a Düsseldorfu.

Překvapením v nominaci je záložník Tomáš Rigo, který prošel i pražskou Slavií a Vlašimí, nyní hraje za ostravský Baník. Ve své premiéře proti San Marinu se mu hned podařilo skórovat a Calzonu přesvědčit. V utkání se trefil také sparťan Lukáš Haraslín, který byl v kvalifikaci nejlepším střelcem týmu. Na ME se představí i útočníci Ivan Schranz ze Slavie a Ľubomír Tupta z Liberce.

Nominace Slovenska:

Brankáři: Martin Dúbravka (Newcastle United), Marek Rodák (Fulham), Jindřich Ravas (New England).

Obránci: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Norbert Gyömbér (Salernitana), Denis Vavro (FC Kodaň), Milan Škriniar (Paris Saint-Germain), Adam Obert (Cagliari), Dávid Hancko (Feyenoord Rotterdam), Vernon De Marco (Hatta Club), Sebastián Kóša (Trnava).

Záložníci: Matúš Bero (Bochum), Juraj Kucka (Slovan Bratislava), Tomáš Rigo (Baník Ostrava), Patrik Hrošovský (Genk), Stanislav Lobotka (Neapol), Ondrej Duda (Hellas Verona), László Bénes (Hamburk).

Útočníci: Dávid Ďuriš (Ascoli), Tomáš Suslov (Hellas Verona), Ivan Schranz (Slavia Praha), Róbert Boženík (Boavista Porto), David Strelec (Slovan Bratislava), Ľubomír Tupta (Slovan Liberec), Leo Sauer (Feyenoord Rotterdam), Lukáš Haraslín (Sparta Praha).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články