Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS v silniční cyklistice 2024

Slováci chtějí jistotu osmifinále už po Ukrajině, Nizozemsko vyzve Francii

Po překvapivém vítězství nad favorizovanou Belgií jsou slovenští fotbalisté blízko postupu do osmifinále a ve druhém vystoupení ve skupině C se utkají s Ukrajinou, která naopak na úvod utrpěla těžkou porážku s Rumunskem. Druhé zápasy čekají i týmy skupiny D, kde se utkají poražení z prvního utkání Polsko s Rakouskem a na vítězství navazuje Nizozemsko, které ve večerním duelu vyzve Francii. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a ČT sport Plus. 

Slovenské oslavy po zápase s Belgií
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Slováci už mohou začít počítat, ze šesti skupin postoupí do vyřazovací části turnaje vždy první dva týmy a s nimi ještě čtyři ze třetích míst s nejlepší bilancí. Teoreticky jim tedy proti Ukrajině může stačit i bod.

"Nemám tyto kalkulace rád. Raději se dívám na náš výkon. Trenér dává pozor, abychom nelétali vysoko. A také, abychom z toho ve třetím zápase proti Rumunsku neudělali boj na život a na smrt," řekl obránce Dávid Hancko.

"Věřím, že to zvládneme a po Ukrajině si zajistíme postup do osmifinále. To by byla fantazie a něco, co jsme si před turnajem přáli jen v koutku duše," dodal bývalý hráč pražské Sparty.

Zatímco Slováci porazili Belgii 1:0, Ukrajincům nebylo nic platné větší držení míče a Rumunům podlehli 0:3. Dosavadní výsledky naznačují těsný souboj, v osmi vzájemných zápasech byly dvě výhry Slovenska a tři výhry Ukrajiny se třemi remízami.

"Proti Belgii odvedli naši hráči maximum. Bylo to obrovské vítězství, ale musíme pokračovat v práci. Pokud chceme dosáhnout svého snu, musíme získat body i v dalších zápasech. Ukrajina bude těžkým soupeřem, pro mě byla jedním z favoritů skupiny. Musíme prokázat mentalitu, že se můžeme rovnat těm nejlepším," zdůraznil trenér Francesco Calzona.

Jednoznačná porážka Ukrajinců byla překvapením. Hráči po utkání s Rumunskem z kabiny vykázali trenéra Serhije Rebrova, aby si mohli mezi sebou vše vyříkat. "Já i hráči cítíme, že jsme neudělali, co jsme mohli, proto se omlouváme. Teď musíme přestat mluvit a připravit se na utkání se Slovenskem, v němž ukážeme jinou Ukrajinu," slíbil padesátiletý kouč.

Brankář Andrij Lunin poukázal i na válečný konflikt s Ruskem. "Fanoušci nás podporují všude, kde hrajeme. Stojí za to pro ně hrát stejně jako pro vojáky, kteří brání naši zemi," uvedl hráč Realu Madrid.

Páteční program přenosů z Eura

13:45–14:30 Euro 2024: Tisková konference Česka před zápasem s Gruzií

14:20–17:10 Slovensko – Ukrajina

13:00–14:55 Euro 2024 (MD): Slovensko – Ukrajina (předzápasový program)

14:30–17:30 Euro 2024 (MD): Slovensko – Ukrajina (zaostřeno na tým a hráče Slovenska)

14:30–17:30 Euro 2024 (MD): Slovensko – Ukrajina (zaostřeno na tým a hráče Ukrajiny)

15:00–17:00 Euro 2024 (MD): Slovensko – Ukrajina (pohled shora)

17:20–20:10 Polsko – Rakousko

16:00–17:55 Euro 2024 (MD): Polsko – Rakousko (předzápasový program)

17:30–20:30 Euro 2024 (MD): Polsko – Rakousko (zaostřeno na tým a hráče Polska)

17:30–20:30 Euro 2024 (MD): Polsko – Rakousko (zaostřeno na tým a hráče Rakouska)

18:00–20:00 Euro 2024 (MD): Polsko – Rakousko (pohled shora)

20:15–23:10 Nizozemsko – Francie

19:00–20:55 Euro 2024 (MD): Nizozemsko – Francie (předzápasový program)

21:00–23:30 Euro 2024 (MD): Nizozemsko – Francie (zaostřeno na tým a hráče Nizozemska)

21:00–23:30 Euro 2024 (MD): Nizozemsko – Francie (zaostřeno na tým a hráče Francie)

21:00–23:00 Euro 2024 (MD): Nizozemsko – Francie (pohled shora)

Mbappého nejasný start proti Nizozemsku

Nejsledovanější zlomený nos na světě: dokonce francouzský prezident Emmanuel Macron se zajímá, kdy a zda vůbec se Mbappé vrátí na trávník během letošního Eura. "Čeká se na to, až se lékaři rozhodnou, co dál. Každopádně zprávy jsou vcelku příznivé," řekl šéf francouzského svazu Philippe Diallo, když se mužstvo vrátilo na svou základnu v Paderbornu.

Mbappé se zranil v prvním vítězném utkání proti Rakousku. Posléze se potvrdilo, že nos má zlomený a čeká ho operace, kterou však může odložit. Na čtvrtečním tréninku nastoupil s obličejovou maskou v barvách trikolóry. "Bez rizika nejsou vítězství," naznačil sám hráč v příspěvku na sociální síti.

Mbappé ve středu vynechal většinu tréninku a na hřišti se objevil až přibližně po půlhodině s přelepeným nosem. Nejprve se připravoval s kondičním koučem, později se připojil ke spoluhráčům při střeleckých cvičeních.

"Kylian už je na tom o něco lépe. Je to velmi důležitý hráč, takže jeho absence by měla vliv na nás, ale i na soupeře. Bude pro ně jiné připravit taktiku. Určitě chceme, aby hrál, ale když se podíváme na naši lavičku, máme možnosti, jak ho nahradit. Pokud by nebyl v sestavě, bude to těžší, ale věřím všem hráčům, které máme v týmu," uvedl obránce William Saliba. Deschamps by v případě absence Mbappého mohl kapitána nahradit zkušeným Olivierem Giroudem či Randalem Kolem Muanim.

Pro Francii mluví i statistika, vyhrála sedm z posledních osmi vzájemných zápasů, včetně obou v kvalifikaci. "Polsko jsme v prvním zápase mohli porazit mnohem výrazněji než 2:1. Kdybychom využili šance, řekli byste, že jsme byli na stejné úrovni jako Německo. I když výkon nebyl stoprocentní, výhra nám zvýšila sebevědomí," řekl trenér Nizozemska Ronald Koeman.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Polsko – Nizozemsko

Lewandowski proti namotivovaným Rakušanům

Druhé utkání skupiny D je duelem poražených, kteří potřebují bodovat. Poláci doufají v návrat útočníka Roberta Lewandowského, kapitána a historicky nejlepšího střelce, který kvůli zranění zmeškal úvodní zápas. Rakušané se zase vrací k těsnému skóre proti Francii, kdy byli blízko remíze s gigantem. 

"Nevzdáváme se. Myslím, že během turnaje můžeme být silnější a silnější. Líbilo se mi, že jsme hráli agresivně, tlačili na Holanďany a snažili se rychle získat míč. Cílem je vyhrát zbývající dva zápasy," řekl polský trenér Michal Probierz.

"Porážka s Francií byla nešťastná. Nejsme nereální snílci. Víme, jaká je teď situace. Musíme porazit Polsko, abychom postoupili," prohlásil jeho protějšek Ralf Rangnick.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články