Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Žolík Watkins poslal prvním dotekem s míčem Anglii do finále a rozesmutnil Nizozemsko

V nedělním finále mistrovství Evropy vyzvou Španělsko fotbalisté Anglie. Albion totiž otočil semifinále s Nizozemci, gólem střídajícího Ollieho Watkinse v 90. minutě zvítězil 2:1 a podruhé za sebou si na kontinentálním šampionátu zahraje o zlato.

Fotbalisté Anglie se radují z gólu v semifinále Eura
zdroj: REUTERS

Oranjes poslal v Dortmundu do vedení v 7. minutě Xavi Simons, v 18. minutě ale vyrovnal z pokutového kopu anglický kapitán Harry Kane. Po několika šancích na obou stranách směřoval zápas do prodloužení, v 90. minutě však rozhodl střídající Watkins.

Anglie získala jediné velké zlato v roce 1966 na domácím mistrovství světa, před třemi lety v londýnském finále Eura podlehla v penaltovém rozstřelu Itálii. Naopak Španělsko je se třemi vítězstvími společně s Německem nejúspěšnější zemí v historii Eura.

"Zapsali jsme se do historie, úžasný úspěch. Jsem nesmírně hrdý na všechny hráče a realizační tým. Dostat se do finále v cizí zemi je opravdu výjimečné. Zbývá udělat už jen jediný krok a za tím si v neděli večer musíme jít," řekl Kane televizní stanici ITV Sport.

Nizozemci šli do vedení z první střely na branku. Simons vyhrál souboj o míč s Ricem, napřáhl z uctivé vzdálenosti ve skluzu a překonal Pickforda. Jednadvacetiletý záložník se dočkal prvního gólu na turnaji. Šlo o nejrychlejší trefu v semifinále Eura od roku 1996, kdy se anglický kanonýr Shearer prosadil proti Německu už ve 3. minutě.

Vyrovnání přišlo brzy. Ve 13. minutě nizozemský gólman Verbruggen ještě vyrazil Kaneovu ránu zpoza vápna, o chvíli později však anglického kapitána fauloval ve vápně Dumfries. Hlavní sudí Zwayer po intervenci videorozhodčího a přezkoumání situace odpískal penaltu. Verbruggen sice vystihl směr Kaneovy střely, ale nedosáhl na ni.

Snajpr mnichovského Bayernu zaznamenal v play-off evropských šampionátů už šestý zásah, nejvíce ze všech hráčů. V součtu s mistrovstvím světa jich v "zápasech o vše" dal devět, což nikdo jiný nedokázal. Zároveň se třetím gólem na letošním turnaji vyrovnal v čele nejlepších kanonýrů dalším pěti hráčům včetně Nizozemce Gakpa.

Atraktivní podívaná pokračovala. Ve 23. minutě sahali Angličané po obratu, Foden dokonce překonal zblízka Verbruggena, jenže na brankové čáře odkopl míč Dumfries. Stejný hráč na opačné straně orazítkoval krátce nato po rohu břevno. Vzápětí Foden napálil z dálky tyč. Útočník Manchesteru City pak nepřekonal nizozemského gólmana ani přízemním pokusem.

Druhá půle naopak nabídla oproti té první minimum šancí. V 65. minutě střídající Veerman našel van Dijka, jehož zakončení vytěsnil tygřím skokem brankář Pickford. O necelou čtvrthodinu později se z branky radoval Saka, kvůli ofsajdu však neplatila.

Zdálo se, že utkání nemine prodloužení, jenže s vypršením základní hrací doby po akci dvou střídajících hráčů Anglie rozhodla. Palmer nahrál Watkinsovi, který se odpoutal od De Vrije a z otočky zamířil přesně na zadní tyč. "Přísahám na svůj život, že jsem Coleu Palmerovi řekl, že přijdeme na hřiště a že mi přihraje na gól. Proto jsem se s Coleym tak radoval," popsal Watkins.

Angličané už čtrnáct soutěžních zápasů po sobě neprohráli. Nizozemcům naopak unikla příležitost postoupit podruhé do finále Eura, které v roce 1988 právě v Německu ovládli. 

"Nemám slov. Je strašné, když dostanete gól na konci zápasu. Hodně to bolí. Když do toho dáte všechno a stejně to dopadne takhle, je to nanic. Cítili jsme, že bychom mohli dát druhou branku. To se ale nestalo a teď stojíme s prázdnýma rukama," prohlásil nizozemský kapitán Virgil van Dijk.

Nizozemsko – Anglie 1:2 (1:1)

Branky: 7. Simons – 18. Kane z pen, 90. Watkins. Rozhodčí: Zwayer – Lupp, Achmüller – Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Dumfries, van Dijk, Simons – Bellingham, Saka, Trippier. Diváci: 60 926.

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries (90.+3 Zirkzee), de Vrij, van Dijk, Aké – Schouten, Simons (90.+3 Brobbey), Reijnders – Malen (46. Weghorst), Depay (35. Veerman), Gakpo. Trenér: Koeman.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka (90.+3 Konsa), Mainoo (90.+3 Mainoo), Rice, Trippier (46. Shaw) – Bellingham, Foden (81. Palmer) – Kane (81. Watkins). Trenér: Southgate.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články