Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

SESTŘIH: Švýcaři po výtečném prvním poločase dokráčeli k výhře nad Maďarskem

Po vítězství Německa nad Skotskem 5:1 vstoupili do bojů skupiny A mistrovství Evropy také Maďaři a Švýcaři. Hráči země helvétského kříže vyhráli díky lepší první části 3:1. Po povedené průnikové přihrávce za obranu otevřel skóre Kwadwo Duah. Krátce před koncem poločasu zvýšil parádní střelou z dálky Michel Aebischer. Naději vykřesal Maďarům Barnabas Varga, pečeť výsledku vrazil Breel Embolo.

"Je mimořádně důležité, že jsme začali vítězstvím. První poločas se nám velmi povedl, ve druhém jsme nebyli o nic horší, i když Maďaři přidali. Zasloužili jsme si vyhrát," uvedl švýcarský kapitán Granit Xhaka.

Švýcaři se ujali vedení ve 12. minutě. Aebischer přihrál za maďarskou obranu, stoper Orbán neubránil Duaha a ten otevřel skóre. Asistent sudího odmával ofsajd, po zásahu videorozhodčího však branka platila, jelikož o postavení mimo hru nešlo. Sedmadvacetiletý útočník potřeboval na premiérový reprezentační gól pouze dva zápasy, v národním týmu debutoval teprve 4. června.

"Pořád tomu nemůžu uvěřit a mám pocit, že sním. Pravděpodobně mi ještě pár dní potrvá, než si uvědomím, co se stalo," prohlásil Duah.

Po chybné rozehrávce se poté ve velké šanci objevil Vargas, jenže gólmana Gulácsiho nepřekonal. V závěru úvodního dějství alpská země znovu skórovala. Aebischer napřáhl zpoza vápna a povedenou ranou k tyči navýšil náskok. Také on skóroval v reprezentaci poprvé.

"První půle byla velmi špatná, kromě prvních sedmi osmi minut jsme hráli příliš pasivně. Proti mužstvům na takové úrovni je to pak těžké. Nebudu ukazovat prstem. Jsem trenér, zodpovědnost přebírám já," řekl italský kouč Maďarů Marco Rossi.

V 63. minutě Varga z vápna hlavičkoval vedle. Za další tři minuty už ale snížil, když v souboji předčil Aebischera a zblízka hlavou překonal Sommera. Maďarsko se tak dočkalo gólu za zvýšenou aktivitu, vyrovnat se mu už ale nepodařilo. V závěru začali opět více hrozit čtvrtfinalisté minulého Eura. Ve třetí minutě Embolo lobem definitivně svůj tým uklidnil.

Týmy se na velkém turnaji střetly poprvé od mistrovství světa 1938, kdy Maďaři vyhráli 2:0. Země helvétského kříže porazila dnešního soupeře počtvrté za sebou, naposledy mu podlehla v roce 1998.

Svěřenci trenéra Murata Yakina se ve středu ve skupině A utkají se Skoty, Maďarsko se představí proti domácímu Německu. Pořadatel turnaje porazil v pátečním zahajovacím utkání Skotsko 5:1.

Maďarsko – Švýcarsko 1:3 (0:2)

Branky: 66. Varga – 12. Duah, 45. Aebischer, 90.+3 Embolo. Rozhodčí: Vinčič – Klančnik, Kovačič – Kajtazovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Szalai, Fiola – Widmer, Freuler, Yakin (trenér). Diváci: 41 676.

Maďarsko: Gulácsi – Lang (46. Bolla), Orbán, Szalai (79. Dárdai) – Fiola, Á. Nagy (67. Kleinheisler), Schäfer, Kerkez (79. Ádám) – Sallai, Szoboszlai – Varga. Trenér: Rossi.

Švýcarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez  Widmer (68. Stergiou), Xhaka, Freuler (86. Sierro), Ndoye (86. Rieder) – Aebischer, Vargas (74. Embolo) – Duah (68. Amdouni). Trenér: Yakin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články