Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

SESTŘIH: Slováci skolili belgického favorita, výhru trefil slávista Schranz

První velké překvapení turnaje je na světě a postarali se o něj fotbalisté Slovenska. Ty v úvodním zápase dokázali skolit výsledkem 1:0 vysoce favorizovanou Belgii a nakročili tak postupu ze základní skupiny. Přestože se Belgičané, jmenovitě Romelu Lukaku, hned dvakrát radovali ze vstřelené branky, obě nakonec VAR odvolal, a tak se o jediný (uznaný) gól utkání postaral hráč pražské Slavie Ivan Schranz.

Spolu se Schranzem nastoupil v základní sestavě slovenského týmu také sparťan Lukáš Haraslín, na lavičce zůstali liberecký Lubomír Tupta a ostravský Tomáš Rigo. Českou ligu si v minulosti zahráli i gólman Martin Dúbravka a Dávid Hancko, kteří patřili mezi klíčové postavy zápasu.

Belgie je třetí tým žebříčku FIFA a byla jednoznačným favoritem skupiny. Rudí ďáblové chtějí konečně naplnit vysoká očekávání a po 44 letech projít mezi nejlepší čtyřku turnaje. Na posledních dvou šampionátech skončili ve čtvrtfinále. Úvodní porážka jim však plány komplikuje.

"Podali jsme výborný a disciplinovaný výkon. Šli jsme štěstí naproti a to je velmi důležité. Je to zasloužená výhra proti top soupeři a to se cení," řekl Schranz. "Dal jsem jeden ze životních gólů, vítězství je o to krásnější. Bylo cítit naše fanoušky, patří jim velký dík a věřím, že jsme si je naklonili na svou stranu," prohlásil.

"Obrovské vítězství, nadřeli jsme se na něj. Ukázali jsme charakter, odbojovali jsme to. Potřebujete i trochu štěstí, což jsme také měli," prohlásil Dúbravka. "Věděl jsem, že při prvním gólu byl Lukaku v ofsajdu. Tam jsem nepochyboval, že nebude platit. Belgičané mají svou kvalitu, ale ukázalo se, co jsme říkali před zápasem, že když jsme mužstvo, dokážeme zdolat individuality," uvedl slovenský brankář.

"Kluci udělali maximum a zdolali jsme velkého soupeře. Řekl jsem mužstvu, že musíme mít mentalitu nastavenou tak, že se dokážeme rovnat s nejlepšími. Je to obrovské vítězství, ale musíme pracovat dál. Díváme se na další zápasy, musíme bodovat i v nich, abychom splnili cíl a postoupili," řekl italský trenér slovenské reprezentace Francesco Calzona.

Dokuova chyba nastartovala Slováky

V úvodu zápasu sehrál důležitou roli mladý Doku. Nejprve unikl od poloviny hřiště až k pokutovému území, přes De Bruyneho se míč dostal k Lukakuovi, který ale brankáře Dúbravku neprostřelil. V sedmé minutě útočník Manchesteru City hrubě chyboval v rozehrávce, s Kuckovým zakončením si ještě gólman Casteels poradil, ale Schranz už z dorážky poslal míč do sítě. Asistent nejprve odmával ofsajd, rozbor u videa však ukázal, že všechno bylo v pořádku. Útočník z Edenu si ve 23. mezistátním zápase připsal čtvrtý gól.

Ani v dalším průběhu nebyla o šance nouze. Po zaváhání Dúbravky se Trossard snažil trefit opuštěnou branku, ale vystřelil nad břevno. Na druhé straně Kucka přesně odcentroval na Haraslína, jehož prudký volej Casteels bravurně vyrazil. Lukaku si před přestávkou naběhl mezi stopery, chtěl si obhodit brankáře, ale míč mu utekl.

Belgičané si ve druhém poločase vytvořili velký tlak. Lukaku se v 56. minutě radoval z vyrovnání, ale v jeho případě video odhalilo těsný ofsajd a gól neplatil. Při Trossardově šanci se vytáhl Dúbravka, Lukaku pak trefil boční síť a ránu střídajícího Bakayoka zastavil na brankové čáře Hancko. Lukaku skóroval i v 86. minutě, ale videorozhodčí odhalil lehký dotek ruky centrujícího Opendy a ani tento gól neplatil. Slováci se tak mohli radovat z překvapivé výhry.

Belgie – Slovensko 0:1 (0:1)

Branka: 7. Schranz. Rozhodčí: Meler – Eyisoy, Ersoy (všichni Tur.) – Dankert (video, Něm.). ŽK: Mangala, Tielemans, Lukebakio – Schranz. Diváci: 45.181.

Belgie: Casteels – Castagne, Faes, Debast, Carrasco (84. Openda) – Mangala (58. Bakayoko), Onana – Trossard (74. Tielemans), De Bruyne, Doku (84. Lukebakio) – Lukaku. Trenér: Tedesco.

Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (90.+4 Obert) – Schranz (81. Ďuriš), Boženík (69. Strelec), Haraslín (69. Suslov). Trenér: Calzona.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články