Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

SESTŘIH: Shaqiriho gólparáda stačila Švýcarům jen k remíze, Skotové se udrželi ve hře o postup

Převaha v držení míče i střelách na branku k vítězství nepomohla. Fotbalisté Švýcarska se ve druhém utkání na mistrovství Evropy rozešli smírně se Skoty 1:1, ale ztráta je příliš mrzet nemusela, protože se čtyřmi body nakročili do osmifinále. Ostrované složili reparát po úvodním výprasku od Němců a jsou také ve hře o postup. Do listiny střelců se zapsal ve 13. minutě vlastním gólem Fabian Schär a krátce nato vyrovnal fantastickou střelou Xherdan Shaqiri.

Utkání Skotsko – Švýcarsko
zdroj: REUTERS

Švýcaři mají osmifinále na dosah, protože čtyři body zatím vždy k postupu ze skupinové fáze evropského šampionátu minimálně ze třetího místa stačily. Skotové získali první bod, a naděje na setrvání v turnaji jim může udržet jen vítězství v závěrečném utkání s Maďarskem.

"Tohle jsme byli mnohem víc my. Bylo to vidět na lidech za brankou, byli šťastnější. Do neděle se nám půjde líp s tím, čeho jsme dosáhli. Můžeme si do ní vzít spoustu pozitivních věcí, ale musíme také ještě vyladit některé maličkosti," řekl skotský kapitán Andy Robertson pro BBC Sport.

Ostrovanům scházel stoper Porteous, který dostal za přímou červenou kartu trest na dva zápasy, a v obraně ho nahradil Hanley. Druhou změnou ve srovnání s debaklem 1:5 od Němců byl v záloze Gilmour místo Christieho. Ve švýcarské sestavě dostal před autorem prvního gólu na Euru Duahem přednost zkušený Shaqiri.

Lépe začali Skotové. Po rychlém brejku vypálil McTominay, který byl v kvalifikaci se sedmi brankami nejlepším střelcem týmu. Obránce Schär jeho střelu těsně před brankářem Sommerem tečoval a postaral se tak už o pátou vlastní trefu na turnaji.

Ve 26. minutě ale Ralston přihrával zpět tak nešikovně, že Shaqiri jeho úmysl vystihl a z hranice pokutového území dal oku lahodící ranou svou 32. branku v reprezentaci. Od mistrovství světa v roce 2014 ještě nikdy na závěrečném turnaji nevyšel střelecky naprázdno. 

Hned vzápětí mohl být obrat dokonán, ale brankář Gunn vytáhl další nebezpečnou střelu, kterou na jeho svatyni vyslal Ndoye. Poradil si i s podobným pokusem kapitána Xhaky.

Po změně stran se Ndoye skvěle uvolnil, ale minul branku a na svůj první gól v mezistátním zápase stále musí čekat. Švýcaři dál útočili, jenže největší šanci změnit skóre měl soupeř. V 67. minutě po centru z přímého kopu hlavičkoval Hanley do tyče a McTominayův volej zblokoval Rodriguez.

Místo Shaqiriho přišel po hodině na hřiště Embolo a sedm minut před koncem po sólu téměř z poloviny hřiště dopravil míč do sítě, ale video potvrdilo ofsajd. Závěr nicméně patřil Skotům, kteří víc prahli po vítězství, zatímco Švýcaři byli spokojeni s bodem. Ten také i díky stěžejnímu zákroku obránce Akanjiho před odkrytou brankou uhájili.

Shaqiri po utkání rozdával úsměvy. "Velké zápasy jsou pro mě jako stvořené. Byla to soupeřova chyba a já ji využil. Brankář stál trochu vpředu a já to trefil perfektně. A jsem také rád, že koleno vydrželo," prohlásil střelec vyrovnávacího gólu.

Skotsko – Švýcarsko 1:1 (1:1)

Branky: 13. vlastní Schär – 26. Shaqiri. Rozhodčí: Kružliak – Hancko, Pozor (všichni SR) – Kwiatkowski (video, Pol.). ŽK: McTominay, McKenna, McGinn – Rodriguez, Sierro. Diváci: 43 000.

Skotsko: Gunn – Ralston, Hendry, Hanley, Tierney (61. McKenna), Robertson – McTominay, Gilmour (79. McLean), McGregor, McGinn (90.Shankland) – Adams (90. Christie). Trenér: Clarke.

Švýcarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer(86.Stergiou), Xhaka, Freuler (75. Sierro), Shaqiri (60. Embolo) – Aebischer, Vargas (75. Rieder) – Ndoye (86. Amdouni). Trenér: Yakin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články