Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

SESTŘIH: Nadšení Gruzie v premiéře na Euru zchladil fotbalovou parádou Arda Güler

Gruzie ve své premiéře na velkém fotbalovém turnaji prohrála s Tureckem 1:3. Atraktivní duel v Dortmundu rozhodli pohlednými střelami Mert Müldür a Arda Güler, výhru pečetil do prázdné brány Kerem Aktürkoglu. Gruzii nestačila trefa Georgese Mikautadzeho na průběžných 1:1.

Utkání Turecko – Gruzie
zdroj: Reuters autor: Leon Kuegeler

Utkání nabídlo vysoké tempo a plno šancí. Oba týmy trefily i konstrukci branky. Jeden turecký gól rozhodčí neuznali kvůli ofsajdu. Gruzie měla v závěru tři velké šance, ale nevyužila je.

Třetí gól inkasovala ve chvíli, kdy se do útoku zapojil i brankář. Zásah Aktürkoglua ale může hrát důležitou roli při závěrečném určení pořadí ve skupině.

Turecko mělo v první půlhodině výraznou převahu. Na Gruzii jako by doléhalo, že to pro ni byl první zápas v historii na velkém turnaji a hráči se v úvodu rozkoukávali.

V 10. minutě jen sledovali, jak se Ayhan opřel do míče z 20 metrů a jeho tvrdá střela se odrazila od tyče podél brankové čáry, ale v brance neskončila.

Vzápětí ale zahrozila i Gruzie a tečovanou střelu Mekvadašviliho musel vyrazit brankář Günok. Gruzie se neprosadila ani z následného tlaku ve vápně. Ve 14. minutě Yildiz z úhlu prověřil brankáře Mamardašviliho, který nadvakrát míč zkrotil.

Ve 25. minutě už Turci udeřili. Po kombinaci na levé straně gruzínská obrana odvrátila míč jen na hranici vápna. Tam byl volný Müldür, opřel se do míče z voleje a trefil se přesně do šibenice.

Krátce po rozehrávce ztratila Gruzie míč a Turci se dostali do brejku, na jehož konci Yildiz poslal míč do prázdné branky, ale sudí po kontrole u videa gól neuznali kvůli těsnému ofsajdu o špičku kopačky.

To byla pro Turecko rána, naopak Gruzie přidala a od té doby vyrovnala obraz hry. Citašvili z úhlu tvrdou ranou zaměstnal brankáře Günoka. A ve 32. minutě už přišlo vyrovnání.

Kočorašvili se uvolnil na pravé straně vápna a jeho přihrávku zužitkoval Mikautadze, který umístěnou střelou na přední tyč nachytal brankáře Günoka.

Po změně stran zahrozil z přímého kopu Calhanoglu, jeho tvrdou střelu ale Mamardašvili vyrazil. V 65. minutě šli Turci znovu do vedení.

Teprve devatenáctiletý Güler ukázal, proč si ho vybral Real Madrid, navedl si míč z pravé strany na levačku a trefil z 20 metrů vzdálenější šibenici.

Radost fotbalistů Turecka
zdroj: Reuters autor: Wolfgang Rattay

Güler se ve věku 19 let a 114 dní stal pátým nejmladším střelcem v historii ME i nejmladším střelcem, který kdy skóroval při debutu na mistrovství. Překonal tak i Cristiana Ronalda.

"Nezajímají mě osobní úspěchy. Je to o týmu a jsem rád, že jsem týmu pomohl. Toto zakončení si zkouším na konci tréninků. Byl to těžký zápas a je skvělé, že jsme ho zvládli a vyhráli i pro trenéra, který měl dnes narozeniny," připomněl Güler padesátiny italského kouče Vincenza Montelly.

"Tohle byl ten nejlepší dárek. Byl to zápas hodný takového turnaje. Měl velkou kvalitu. My měli 22 střel na branku. Musíme jen být více přesní. A musíme se také vyvarovat polevení, které přišlo po neuznaném gólu. Ale to k tomu patří," dodal Montella.

Gruzie se ale nevzdávala. Kočorašvili se po narážečce dostal do vápna, jenže trefil břevno. V 90. minutě si pak Kočorašvili překážel s Mikautadzem a ani jednomu z nich se v dobré pozici nepovedlo dostat míč do branky.

V nastavení pak byla Gruzie blízko vyrovnání. Nejprve Günok vyrazil střelu mířící k tyči a dorážku Davitašviliho vyrazil hlavou Akaydin a zabránil tak jistému gólu.

Gruzie vytáhla do útoku i brankáře, jenže z několika závarů vyrovnání nevykouzlila, naopak k odraženému míči se dostali Turci a Aktürkoglu z brejku do prázdné branky nezaváhal.

"Nikdy není příjemné prohrát, ale můj tým má být na co hrdý. Ukázali jsme gruzínský fotbal ve velmi pozitivním světle. Měli jsme spoustu šancí. Chybělo nám jen trochu více zkušeností s takovými zápasy. Ten dnešní nás zase posune dál, abychom příště byli ještě lepší," řekl kouč Willy Sagnol.

Zápasu předcházela na stadionu bitka fanoušků

Před začátkem zápasu se na stadionu poprali fanoušci obou týmů. Výtržnosti tropili zhruba hodinu před výkopem, kdy ochozy skrápěla průtrž mračen.

V jednom z rohů arény na sebe diváci házeli předměty a došlo i na rány pěstí. Pořadatelské službě se nedařilo oba tábory od sebe oddělit, situaci zklidnil až příchod těžkooděnců.

Kvůli průtrži mračen měli před zápasem plné ruce práce pořadatelé také u hřiště. Obrovské množství vody, které v mohutných vodopádech stékalo ze střechy tribuny, museli u trávníku košťaty tlačit k odtokovým kanálkům.

Turecko – Gruzie 3:1 (1:1)

Branky: 25. Müldür, 65. Güler, 90.+7 Aktürkoglu – 32. Mikautadze. Rozhodčí: Tello - Chade, Brailovsky (všichni Arg.) – Hernández (video, Šp.). ŽK: Bardakci, Calhanoglu – Kvirkvelija. Diváci: 59 127.

Turecko: Günok – Müldür (85. Celik), Akaydin, Bardakci, Kadioglu – Ayhan (79. Demiral), Calhanoglu (90. Özcan) – Güler (79. Yazici), Kökcü, Yildiz (85. Aktürkoglu) – Yilmaz. Trenér: Montella.

Gruzie: Mamardašvili – Kakabadze, Kvirkvelija (85. Zivzivadze), Kašija, Dvali, Citaišvili (74. Ločošvili) – Kočorašvili, Mekvabišvili (89. Altunašvili), Čakvetadze ( 74. Davitašvili) – Mikautadze, Kvaracchelija. Trenér: Sagnol.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články