Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

SESTŘIH: Francouzi udolali Rakušany vlastním gólem Wöbera, Mbappé nedohrál

Jeden z největších favoritů evropského šampionátu začal turnaj úspěšně, ale ne suverénně. Fotbalisté Francie porazili v Düsseldorfu Rakousko 1:0 vlastním gólem Wöbera. Francouzi byli lepší, měli víc šancí, ale Rakušané rozhodně nebyli pod trvalým tlakem a před vedoucím gólem Francouzů měli také tutovku, kterou Baumgartner neproměnil. V závěru se zranil Mbappé, krvácel z nosu a musel střídat. 

Velký podíl na rozhodujícím okamžiku měl Mbappé, jehož centr si rakouský stoper srazil do branky. Největší francouzská hvězda měla i další tři šance, ale branka na Euru pro ni dál zůstává zakletá. Mbappé dal v mezistátních zápasech 47 gólů, z toho 12 na mistrovství světa, ale na Euru se mezi střelce ještě nezapsal. Na minulém šampionátu neskončila v síti žádná z jeho 20 střel a ani dnes se to nezměnilo. Navíc utkání nedohrál kvůli zraněnému nosu.

Ve francouzské sestavě nastoupilo devět vicemistrů světa z roku 2022. Výjimkou byli jen brankář Maignan a záložník Kanté, jehož návrat do týmu po dvou letech těsně před Eurem byl vzhledem k loňskému přestupu do Saúdské Arábie překvapením.

V posledních dnech trápila Mbappého viróza, ale hned v deváté minutě svým únikem ukázal, že je fit. Prvním pokusem však po zásahu brankáře Pentze rozvlnil jen boční síť. To ale bylo ze strany jednoho z největších favoritů Eura na dlouhé minuty všechno.

Naopak ke změně skóre měl blíž soupeř. Ve 36. minutě se po chybě francouzské obrany dostal Baumgartner až před Maignana. V každém z pěti předchozích zápasů dal gól, ale tentokrát trefil jen brankáře.

Hned z protiútoku se Mbappé zbavil dvou strážců, poslal míč před branku, kde si ho obránce Wöber hlavou srazil do vlastní sítě. V nastavení prvního poločasu se nová posila Realu Madrid po Griezmannově přesném pasu znovu řítila na brankáře, ale Pentz hrozbu druhého gólu odvrátil.

Deset minut po přestávce se situace opakovala, tentokrát měl Mbappé na zakončení ještě víc času, ale minul branku. Trenér Rakušanů Ralf Rangnick, o jehož služby se nedávno ucházel Bayern Mnichov, reagoval trojnásobným střídáním, ale větší šance měli dál Francouzi. Po Hernandezově centru chyběl Griezmannovi ve skluzu před odkrytou brankou jen krůček, s Thuramovou střelou si poradil brankář Pentz.

Rakušané se snažili o brejky, ale jejich útočníci rychlostí nestačili na soupeřovy obránce. V závěru si dokonce vynutili převahu v držení míče, ale odvrátit porážku nedokázali ani během devítiminutového nastavení. O rozruch se postaral Mbappé, který se s krvácejícím nosem bez souhlasu rozhodčího vrátil na hřiště a sedl si na trávník, což španělský sudí Gil Manzano ocenil žlutou kartou.

Francouzi budou hrát v pátek v Lipsku o první místo ve skupině proti Nizozemsku, Rakušané se ve stejný den utkají v Berlíně s Polskem.

Skupina D:

Rakousko – Francie 0:1 (0:1)

Branka: 38. vlastní Wöber. Rozhodčí: Gil Manzano – Barbero, Nevado – Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Wöber, Mwene, Baumgartner, Laimer, Danso – Dembélé, Mbappé. Diváci: 50.000.

Rakousko: Pentz – Posch, Danso, Wöber (59. Trauner), Mwene (88. Prass) – Seiwald, Sabitzer – Laimer (90.+2 Schmid), Baumgartner, Grillitsch (59. Wimmer) – Gregoritsch (59. Arnautovic). Trenér: Rangnick.

Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernandez – Griezmann (90. Fofana), Kanté, Rabiot (71. Camavinga) – Dembélé (71. Kolo Mouani), Mbappé (90. Giroud), Thuram. Trenér: Deschamps.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články