Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Proč sledovat Euro? Fotbalumilovný soused vítá evropskou elitu a Češi věří v úspěch

Všechno to začíná v Mnichově a za měsíc vyvrcholí v Berlíně. Fotbalové Euro je tady. Jaké jsou šance českého týmu, který před třemi lety dokázal dokráčet až do čtvrtfinále? Co všechno čeká za humny fanoušky? Evropské zlato obhajuje Itálie. Největším favoritem je ovšem neúspěšný finalista posledního ročníku Anglie. Přímé přenosy všech zápasů z deseti německých měst nabídne ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus i s bohatým doprovodným programem. Předzápasové studio k utkání Německa se Skotskem startuje ve 20:00.

Pohled na tribuny stadionu v Mnichově, dějiště úvodního zápasu Eura
zdroj: Reuters autor: Michaela Stache

Craig Ferguson dorazil do Mnichova. Pěšky. Skotský fanoušek se vydal na netradiční pouť v tradičním kiltu. Svou cestou chce upozornit nejen na téma mentálního zdraví mužů, ale také pro to získává prostředky. Pro organizaci Brothers in Arms, jež má za cíl omezit množství sebevražd muž, získal dosud od dárců více než 50 000 liber (téměř 1,5 milionu korun).

Jeden z mnoha příkladů, jaké může mít dění kolem fotbalu přesahy. Euro je společenský fenomén.

Po covidovém šampionátu před třemi lety se vrací turnaj do obvyklých kolejí. Místo celé Evropy jej hostí jedna země. A to navýsost fotbalová. V Německu se tomuto sportu daří.

Německo startuje na rekordním čtrnáctém ME a s třemi triumfy je spolu se Španělskem nejúspěšnější zemí. Na posledním Euru ovšem vypadlo v osmifinále a na minulých dvou mistrovstvích světa dokonce už ve skupině. Kam se poděla pověst turnajového mužstva?

Evropský šampionát hostí podruhé, poprvé od roku 1988. V mnichovské Allianz Areně nicméně odehrálo celou skupinu na předchozím ME v roce 2021, které hostilo 11 zemí.

Domácí výběr se pokusí vylepšit nepříznivou bilanci pořadatelských zemí, hostitel naposledy vyhrál Euro v roce 1984, kdy triumfovala Francie.

"Pro hráče i pro mě jako trenéra je turnaj na domácí půdě unikátní příležitostí. Panuje tlak, ale ještě víc natěšení. Pokud natěšení bude patrné i na hřišti, prožijeme skvělý turnaj," citoval web UEFA šestatřicetiletého kouče Německa Juliana Nagelsmanna.

Němci před domácím publikem vědí, že musí. Soupeř je, zdá se, na start příhodný. Skoty porazili třikrát po sobě a v sedmi z posledních devíti utkání. V jediném dosavadním vzájemném duelu na ME (v roce 1992) zvítězili Němci 2:0. Navíc ostrovní zemi se v poslední době nedaří, z minulých devíti utkání vyhrálo Skotsko jedinkrát. A mimoto ještě nikdy na ME nezvítězilo v úvodním duelu a pokaždé vypadlo ve skupině.

Poutník Ferguson má však na zahajovací duel svůj odvážný tip, vítězství Skotska nad favorizovaným Německem 1:0. "Nevím, jestli tomu opravdu věřím, budu ale každopádně držet palce," řekl s úsměvem.

Co čeká české fanoušky?

Česká reprezentace doposud na žádném mistrovství Evropy nechyběla. A tentokráte mají čeští fanoušci do místa dění opravdu blízko. Atmosféra by mohla být vynikající. Všichni by měli počítat se zdržením kvůli přísnějším kontrolám německé policie na hranicích, a to na dálnicích, silnicích i ve vlacích.

Před třemi lety pod vedením trenéra Jaroslava Šilhavého národní tým došel do čtvrtfinále. Nyní ho vede Ivan Hašek.

Po duelu v Lipsku s favorizovaným Portugalskem, za které patrně nastoupí i hvězda hvězd Cristiano Ronaldo, bude na programu v Hamburku zřejmě klíčový souboj s jediným debutantem na závěrečném turnaji Gruzií, skupinu pak český tým uzavře 26. června rovněž v Hamburku proti nevyzpytatelným Turkům, kteří mu zatarasili postup do vyřazovací fáze na Euru v letech 2008 a 2016.

Hašek po svém nástupu s výhledem na boj o příští mistrovství světa obměnil mužstvo a jeho svěřenci vstoupí do Eura s nejmladším kádrem ze všech účastníků.

"Budu spokojený, když postoupíme ze skupiny a fanoušci se shodnou, že jsme do toho dali vše a naše hra je potěšila. To je pro nás důležité," řekl Hašek, jehož svěřenci vyhráli všechny čtyři letošní přípravné zápasy včetně pondělní generálky se Severní Makedonií.

"Hlavní cíl je zvládnout skupinu, to rozhodne, zda bude turnaj podařený. Všechno navíc je pro nás velký úspěch. V Německu je to pro Čecha nejlepší Euro, jaké může být. Navíc je to 20 let od úspěšného Eura. Uděláme maximum, abychom byli zase úspěšní," připomněl kapitán Tomáš Souček bronz předchůdců ze šampionátu v roce 2004 v Portugalsku.

Anglie, Francie a kdo další?

Titul obhajují Italové, podle bookmakerů ale mezi pětici hlavních favoritů tentokrát nepatří. Sázkové kanceláře dávají největší šance finalistům minulého šampionátu Angličanům, kteří své jediné zlato z velkých turnajů získali v roce 1966 na mistrovství světa. Výběr Albionu selhal v generálce a ve Wembley šokoval domácí fanoušky prohrou 0:1 s Islandem.

"Nemůžeme být spokojeni, ale věřím, že na první zápas Eura budeme dobře připraveni. Víme, že jsme minule byli jeden gól od titulu mistrů Evropy. Takže víme, že je to možné. Ale musíme jít krok po kroku," řekl trenér Angličanů Gareth Southgate.

Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

Druhým největším favoritem jsou úřadující vicemistři světa z Francie, následují Německo, Portugalsko a Španělsko, které v papírově nejtěžší skupině B změří síly s Itálií, Chorvatskem a Albánií.

Nejlepším střelcem turnaje se podle bookmakerů stane francouzský kanonýr Kylian Mbappé. Těsně následuje anglická ofenzivní hvězda Harry Kane. Na minulém Euru zaznamenal pět branek český útočník Patrik Schick a jen kvůli nižšímu počtu asistencí zůstal druhý za vítězným Ronaldem, sázkové kanceláře ale neočekávají, že by něco podobného mohl zopakovat. Kurzy na jeho triumf mezi střelci se pohybují od 40:1 do 50:1.

Deset stadionů v deseti městech

Oproti mistrovství světa v roce 2006 se toho příliš nezměnilo. Tehdy se hrálo ve 12 městech, tentokráte postačí jen 10 arén. Souboje na ME hostí Berlín, Mnichov, Dortmund, Hamburk, Stuttgart, Düsseldorf, Kolín nad Rýnem, Frankfurt, Gelsenkirchen a Lipsko.

Nejnověji byl rekonstruován stánek ve Stuttgartu, jinak jsou to stadiony vesměs připravované právě pro šampionát před 18 lety. Nově se představí Düsseldorf.

Kulatá láska

Kopat se bude do Fotbalové lásky. Fußballliebe, tak se jmenuje oficiální míč pro turnaj. Jsou na něm zobrazena všechna pořadatelská města.

Poprvé v historii ME se bude hrát s míčem využívajícím špičkovou technologii. Čip připevněný ke gyroskopu uvnitř odesílá pětsetkrát za sekundu data, díky čemuž se zaznamená místo, v němž došlo k zásahu míče. Tento "bod kontaktu" by měl pomoci rozhodčím ještě přesněji posuzovat ofsajdové situace.

Oficiální míč Euro 2024
zdroj: Reuters autor: Annegret Hilse

Průzračnější rozhodování, ale…

Sporná situace, vyčkávání. Diváci na stadionu i u obrazovek jsou jak na trní. Takových situací není v moderním fotbale málo. UEFA chce proto zajistit větší transparentnost při rozhodování pomocí videa. Během turnaje budou všechny verdikty posuzované prostřednictvím VAR vysvětleny divákům na stadionu pomocí textu na světelných obrazovkách.

Na loňském mistrovství světa žen vysvětlovaly verdikty pomocí mikrofonů přímo rozhodčí, to však šéf rozhodčích UEFA Roberto Rosetti už dříve odmítl.

S Českou televizí jste u toho

Diváci České televize mohou sledovat kompletní program ME. Na programech ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus poběží všech 51 utkání v přímém přenosu. Další obsah nabídne nová HbbTV aplikace a web ctsport.cz.

Zápasy komentují Jaromír Bosák, Vlastimil Vlášek, Jiří Štěpán a Ondřej Prokop se spolukomentátory. Z turnajové základny české reprezentace v Hamburku se do studia ME s aktuálními informacemi, rozhovory, zajímavostmi a příspěvky cílenými nejen na českou reprezentaci přihlásí David Kozohorský a David Kalous.

Ke každému utkání nabídne ČT sport Plus exkluzivní streamy s předzápasovým programem, pohledem na hru z kamer za brankami a pozápasovými rozhovory a tiskovou konferencí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články