Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Přísahám na svůj život. Palmerovi jsem řekl, že mi přihraje na gól, hlásil anglický hrdina Watkins

Jen 10 minut na trávníku potřeboval Ollie Watkins k tomu, aby fotbalistům Anglie zajistil po asistenci Colea Palmera postup do finále mistrovství Evropy. Osmadvacetiletý útočník v semifinále s Nizozemskem dokonal s vypršením základní hrací doby obrat Albionu a vítězství 2:1. V rozhovoru pro ITV Sport přísahal, že Palmerovi před společným střídáním řekl, ať mu přihraje, jelikož dá gól. Přímý přenos finále Španělsko – Anglie sledujte v neděli od 20:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Angličan Ollie Watkins se raduje z postupu do finále Eura
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Watkins předtím na turnaji nastoupil pouze ve skupině na zhruba dvacet minut proti Dánsku, čtyři utkání strávil jen na lavičce. Proti Nizozemsku ho trenér Gareth Southgate poslal s Palmerem do hry v 81. minutě místo kapitána Harryho Kanea a Phila Fodena.

"Týdny jsem na tuhle chvíli čekal. Stálo mě hodně úsilí, abych se dostal tam, kde jsem teď. Jsem absolutně nadšený. Přísahám na svůj život, že jsem Coleu Palmerovi řekl, že mi přihraje a já dám gól. Lepší pocit jsem nikdy neměl," prohlásil Watkins, který hraje za Aston Villu.

Albion ani v šestém zápase na turnaji v Německu neprohrál, přestože v každém ze tří utkání vyřazovací fáze proti Slovensku, Švýcarsku i Nizozemsku prohrával. "Vyslechli jsme si hodně kritiky, ale jsme ve finále mistrovství Evropy a na ničem jiném nezáleží. Umíme se oklepat. Zdá se, že nás nakopne, když prohráváme," mínil Watkins.

Southgate měl při střídání šťastnou ruku. "Nejdůležitější je, že jsou všichni hráči připravení naskočit. Z hlediska energie jsme cítili, že náš tlak začal trochu uvadat, Harry (Kane) navíc schytal koňara. Ollie umí dobře napadat a zabíhat za obranu. Připadalo nám to jako dobrý moment, kdy ho tam poslat. Jsem za Ollieho šťastný jako blecha, že se mu naskytla tahle chvíle," uvedl třiapadesátiletý kouč.

Pochvalu si Watkins vysloužil i od Kanea, jenž v 18. minutě z penalty odpověděl na vedoucí gól Xaviho Simonse. "Bavíme se o tom, abychom byli připravení. Jsme v tomhle velký tým. Když jde o vše, dostanete možná pět minut, možná minutu, ale i tak můžete zápas ovlivnit, můžete nám vyhrát turnaj. Ollie čekal, byl trpělivý. To, co předvedl, bylo mimořádné. Zaslouží si to," smekl útočník Bayernu Mnichov.

Angličané podruhé za sebou postoupili na evropském šampionátu do finále, což předtím dokázali pouze Němci, Rusové a Španělé. V roce 2021 podlehli po penaltovém rozstřelu Italům.

Koeman nechápal penaltu

Zcela opačné emoce pochopitelně vstřebávali Nizozemci. Trenér Ronald Koeman byl ovšem navzdory vyřazení na své svěřence hrdý. Na tiskové konferenci ocenil jejich bojovnost a přiznal, že s neúspěchem se kvůli rozhodující inkasované brance v závěru vyrovnává o to hůř. Zároveň nesouhlasil s penaltou, z níž Kane vyrovnal na 1:1.

Kapitán Albionu vyrovnal poté, co ho obránce Denzel Dumfries zasáhl ve vzduchu nohou do kopačky. Hlavní sudí Felix Zwayer nařídil pokutový kop až po intervenci videorozhodčího a zhlédnutí opakovaných záběrů.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Nizozemsko – Anglie: Kane z pen. – 1:1 (18. min.)

"Jakožto bývalý obránce se ptám, co mohl v té pozici (Dumfries) dělat? Snažil se zastavit míč. Tím, že za to nařídíte penaltu, mu říkáte, že nemůžeme hrát pořádně fotbal," přemítal jednašedesátiletý stratég.

Pro své svěřence měl jen slova uznání. "V něco věřili a dobře se na to dívalo. V budoucnu se vrátíme silnější," dodal bývalý hráč a kouč Ajaxu Amsterdam, PSV Eindhoven či Barcelony.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články