Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Poslední krok jsme neudělali. Je to extrémně bolestivé, litoval Kane

Ani na Euru v Německu se fenomenální útočník Harry Kane vysněné trofeje nedočkal. Po závěrečném hvizdu finále byl zničený z toho, že fotbalisté Anglie nezvládli rozhodující utkání o zlato podruhé v řadě. Třicetiletý forvard Bayernu Mnichov po porážce 1:2 od Španělska připustil, že další nevyužitá šance bude hráče Albionu bolet hodně dlouho. V televizním rozhovoru se zároveň zastal trenéra Garetha Southgatea, jehož budoucnost u týmu je nejistá.

Zklamaný Angličan Harry Kane po finále mistrovství Evropy
zdroj: REUTERS autor: Lee Smith

Před třemi lety podlehli Angličané ve finále na domácí půdě po penaltovém rozstřelu Italům a na premiérové zlato z Eura nedosáhli ani tentokrát proti Španělům. "Další těžký okamžik pro tým i pro mě osobně. Je to promarněná příležitost. Do těchto finále není snadné se dostat. Když to přijde, musíte se chopit šance a nám se to znovu nepovedlo," hlesl Kane.

"Turnaj byl fyzicky i psychicky náročný. Dostanete se tak blízko k nejvyššímu z vrcholů, k vrcholu v kariéře a nyní jsou všichni z nás na tom nejnižším bodu. Nenašli jsme prostě způsob, jak trofej vyhrát. Neudělali jsme poslední krok. Je extrémně bolestivé prohrát druhé finále po sobě a bude to bolet ještě dlouho," doplnil Kane.

Na šampionátu v Německu dal tři góly, ale finále mu stejně jako před třemi lety nevyšlo. V první půli zapsal žlutou kartu a po hodině byl vystřídán. V součtu s minulým finále proti Itálii si Kane připsal jedinou střelu a měl pouze jeden dotek s míčem v soupeřově vápně.

"V prvním poločase jsme se trápili, nedokázali jsme držet míč. Druhý poločas byl lepší, i když jsme rychle dostali gól. Chytili jsme se, vyrovnali jsme a vrátili se do hry. Chtěli jsme na tom stavět, ale inkasovali jsme pozdní gól, což je vždy těžké," popsal Kane.

Zůstane na lavičce Southgate?

Zároveň by byl rád, kdyby u mužstva pokračoval trenér Southgate, jemuž na konci roku vyprší smlouva. "Dali jsme jasně najevo, že ho milujeme. Bude to o jeho rozhodnutí, teď není správný čas o tom mluvit. Všichni cítíme jen bolest. Každopádně jsme chtěli vyhrát i pro něj," dodal.

Sám Southgate o své budoucnosti bezprostředně po finále diskutovat nechtěl. "Té otázce samozřejmě rozumím, musíte ji položit, ale potřebuji hovořit s těmi správnými lidmi v zákulisí," vysvětlil Southgate.

Tým má podle něj před sebou i nadále zářnou budoucnost. "Mnoho hráčů z tohoto týmu bude na šampionátech za dva, čtyři, šest nebo osm let. Neustále jsme se dokázali vracet do zápasů, na kterých záleží. Jen ten poslední krok se nám nepodařilo udělat," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články