Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS v silniční cyklistice 2024

Nejmladší trenér chce pro domácí "upéct" velké vítězství. V německé nominaci jsou i tři mistři světa

Mladý trenér Julian Nagelsmann nominoval převážně hráče z německé a španělské ligy včetně známých jmen Manuela Neuera a Toniho Kroose. Na domácí půdě se budou Němci snažit odčinit poslední neúspěchy a mohou se také stát nejúspěšnější zemí evropského šampionátu v počtu titulů. Pořadatelská země však naposledy Euro vyhrála před čtyřiceti lety, podaří se prokletí zlomit Němcům? Přímý přenos prvního utkání Německa se Skotskem sledujte i s předzápasovým programem od 20:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Němečtí reprezentanti
zdroj: Reuters autor: Heiko Becker

"Původní myšlenkou nebylo dát si jen v reprezentaci přestávku, ale kompletně skončit. Chtěl jsem už dát svému tělu odpočinout. Takže tohle beru jako svůj návrat," hlásí čtyřiatřicetiletý hráč Realu Madrid Kroos, který se k německé reprezentaci připojil poprvé od nepovedeného odloženého Eura v roce 2021.

"Přemýšlel jsem o tom a zkoušel si představit všechny možnosti, co by se mohly stát, jaký vliv mohou mít na tým. Všechno jsem se snažil racionálně posoudit. Mluvil jsem před svým rozhodnutím s trenérem, jak bychom všichni jako tým mohli změnit náš projev a nastavení. Jsme na stejné vlně a já znám svou roli, což pro mě bylo klíčové při mém rozhodování," vysvětluje německý záložník.

Návrat na reprezentační trávník mu vyšel náramně a už po sedmi sekundách březnového přátelského zápasu s Francií si připsal gólovou asistenci. Ještě před domácím Eurem s Realem Madrid stihl vyhrát popáté Ligu mistrů. Naposledy. Protože již před finálovým zápasem oznámil definitivní konec reprezentační i klubové kariéry.

Poslední zápasy tak odehraje pod trenérem, který je o pouhé dva roky starší. Šestatřicetiletý Nagelsmann, který prošel klubovými angažmá v Hoffenheimu, Lipsku a mnichovském Bayernu, se ujal německého týmu loni v září a stane se na domácím šampionátu nejmladším trenérem v historii Eura.

Úloha reprezentačního kouče se ale od jeho předešlých zkušeností odlišuje. "Je složitější něco změnit, než když jste hlavním trenérem v klubu. Musíte správně načasovat informace, aby to personál zvládl pochopit a také implementovat," vysvětluje.

"Je potřeba sledovat hodně zápasů a pak také posoudit, co chcete od každé pozice a kteří hráči se na tyto pozice hodí podle toho, jak hrají v klubech. Ne každý to dělá dobře, já to rád přirovnávám k pekařině," říká s úsměvem. "Když smícháte máslo, mouku a vodu, tak dostanete výsledek a ten buď chutná dobře, nebo ne. A když jste trenér, je to vlastně stejné," dodává Nagelsmann.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Magazín EURO 2024

S devítkou na dresu

Jednou z jeho ingrediencí k úspěchu může být i jednatřicetiletý útočník Borussie Dortmund Niclas Füllkrug, který zažil reprezentační premiéru v roce 2022. Zpožděný start mu však neubral na jistotě a v 16 odehraných utkáních nasbíral jedenáct branek.

Na trávníku běhá s devítkou na dresu, která v německých fanoušcích vyvolává vzpomínky na hvězdy minulé – Jürgena Klinsmanna, Rudiho Völlera a Horsta Hrubesche. "Nesnažím se nikoho kopírovat, soustředím se jen na sebe, co umím a čím mohu nejvíce na své pozici pomoct. Samozřejmě jsem vždy moc šťastný, když můžu v reprezentaci obléct dres s číslem devět, a dává mi to extra motivaci. Jsem spokojený a vždycky je to příjemné," říká německý útočník.

S jeho výkony je spokojený i trenér Nagelsmann: "Hlavním ukazatelem pro útočníka je počet gólů na zápas a tohle mu jde. Je dobré mít útočníka, který dokáže dávat góly hned z první šance a Fülle (Füllkrug) je jedním z nich. Je silný a výborně zakončuje. To je důležité."

"Je upřímný, rovný a jasný ve svých postojích. To se mi moc líbí, protože to hodně ušetří čas. Je extrémně orientovaný na detaily, rád poslouchám, když mluví. Je radost pod ním pracovat," říká zase na adresu mladého kouče Füllkrug, který je jedním z 26členné nominace.

Domácí hráče odtajnil trenér s influencery

Výběr německých fotbalistů oznamoval svaz pořadatele netradičním způsobem, kdy byla konkrétní jména osmnácti hráčů odtajněna v příspěvcích a videích na sociálních sítích, v televizi či rádiu. Další členy německé reprezentace už oznámil trenér běžně.

Například o jmenování obránce Leverkusenu Jonathana Taha se tak němečtí příznivci dozvěděli ve videu influencera Rashida Hamida, který pracuje v pečovatelském domě a zprávu prozradil třiadevadesátileté obyvatelce zařízení. Hvězdného gólmana Neuera pak do týmu uvedla pokrývačka Chiara na Instagramu.

Nagelsmann chtěl původně mít z tréninkových důvodů v mužstvu nezvykle čtyři brankáře, nakonec se ale na poslední chvíli rozmyslel, mimo jiné i kvůli zlepšujícímu se zdravotnímu stavu útočníka Leroye Saného.

Z nominace tak vyřadil stuttgartského gólmana Alexandera Nübela a bere raději hráče do pole, kdyby se záložník Bayernu Mnichov nestihl zotavit ze zranění. Tým pod vedením kapitána Ilkaye Gündogana čítá i tři mistry světa z roku 2014 Neuera, Kroose a Thomase Müllera. Pár dní před zahajovacím zápasem vypadl z německého výběru kvůli zánětu mandlí záložník Bayernu Mnichov Aleksandr Pavlovic, kterého nahradí třicetiletý kapitán Dortmundu Emre Can.

"Můžete se svým týmem nacvičovat, trénovat a zkoušet určité věci, ale taky relativně rychle vidět výsledky. Je to ale sport, který je týmový, a hraje v něm faktor spousta věcí. Snažíte se do toho vnést vlastní směs ingrediencí a na konci potom zhodnotíte, jak chleba chutná nebo jak se povedl zápas," pokračuje Nagelsmann v oblíbené metafoře.

Domácí prostředí? Vyhrát chcete vždy

Na evropských šampionátech Německo historicky patří mezi nejúspěšnější a se Španělskem se dělí se třemi tituly o první pozici. Poslední zlatou medaili však získalo v roce 1996. Německý trenér se ocitl ve specifické situaci, protože tým povede před domácím publikem.

"Normálním cílem je, že chcete vyhrát. To je na každém turnaji stejné. Ale musí se sejít spousta věcí, u žádného týmu to není jisté. Čeká nás obrovský úkol, je to teprve podruhé, co Euro hostí Německo. S tím samozřejmě souvisí velký tlak, ale je to spíše radost," řekl již dříve Nagelsmann.

"Líbí se mi, když se různé národy sejdou a společně potom slaví v ulicích. A je to dobrá příležitost na úrovni jednoho národa odložit stranou naši klubovou rivalitu a podporovat jeden tým," dodává.

Německo hostí evropský šampionát po 36 letech a domácí výběr je podle bookmakerů po Anglii a Francii třetím největším favoritem. Zároveň ale bojuje s nepříznivou bilancí – hostitelská země vyhrála Euro naposledy v roce 1984, a napravuje také poslední vystoupení, kdy skončili Němci už v osmifinále.

"Všechny týmy začínají od nuly, hlavní je, že jsme se rozvinuli směrem k pozitivnímu přístupu a už věříme tomu, že můžeme odehrát dobrý turnaj," říká Kroos.

"Nehrajeme jen za sebe – reprezentujeme celou zemi. Co potřebujeme, je, abychom získali potřebný klid hned na začátku skupiny. Pak budeme mít šanci žít náš sen," dodává Füllkrug. Ve skupině A se Německo střetne se Skotskem, Maďarskem a Švýcarskem.

Nominace Německa:

Brankáři: Manuel Neuer (Bayern Mnichov), Marc-André ter Stegen (Barcelona), Oliver Baumann (Hoffenheim).

Obránci: Waldemar Anton, Maximilian Mittelstädt (oba Stuttgart), Benjamin Henrichs, David Raum (oba Lipsko), Joshua Kimmich (Bayern Mnichov), Robin Koch (Frankfurt), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Jonathan Tah (Leverkusen), Nico Schlotterbeck (Dortmund).

Záložnici: Robert Andrich, Florian Wirtz (oba Leverkusen), Jamal Musiala (Bayern Mnichov), Chris Führich (Stuttgart), Pascal Gross (Brighton), Ilkay Gündogan (Barcelona), Toni Kroos (Real Madrid), Emre Can (Dortmund).

Útočníci: Maximilian Beier (Hoffenheim), Niclas Füllkrug (Dortmund), Kai Havertz (Arsenal), Thomas Müller, Leroy Sané (oba Bayern Mnichov), Deniz Undav (Stuttgart).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články