Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Malá země, velké cíle. Belgie v čele s Lukakuem vyhlíží přes čtyřicet let medailový úspěch na Euru

Nominace belgické reprezentace pod vedením italského trenéra Domenica Tedesca kombinuje mladé talenty, ale i rekordmany v počtu startů Jana Vertonghena a Axela Witsela. Ve výběru nechybí ani hvězda AS Řím Romelu Lukaku či Kevin De Bruyne. Do Německa se nepodívá brankář Thibaut Courtois, který vynechal téměř celou sezonu kvůli zranění kolena. Projde Belgie přes čtvrtfinále, které se jim už dvakrát stalo osudným? Přímé přenosy z Eura 2024 sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Romelu Lukaku se spoluhráči
zdroj: Reuters autor: Yves Herman

"Když jsem byl malý, chodil jsem se dívat na zápasy A-týmu, hlavně na Romela. Vzhlížel jsem k němu jako ke staršímu bratrovi. Když jsem byl poprvé nominovaný do reprezentace, pomohl mi s aklimatizací. Ví, že si se mnou může kdykoli promluvit, o tom je přátelství," vzpomíná dvaadvacetiletý belgický talent Jérémy Doku.

Přátelství s letitou oporou rudých ďablů Lukakuem navazuje na jejich společnou minulost už v Anderlechtu, který produkuje řadu nových nadějí pro malou zemi na západě Evropy. "Především respektujeme jeden druhého. Je to někdo, kolem koho můžete tým stavět. Řekl jsem mu, že musí převzít zodpovědnost, a myslím, že to dělá dobře," dodává Lukaku.

Oba figurují v 25členné nominaci reprezentačního trenéra Tedasca na evropský šampionát v Německu, avšak v odlišných rolích. Zkušený jednatřicetiletý Lukaku je rekordmanem v počtu vstřelených branek, v kvalifikaci si připsal 14 gólů a tým povede jako jeden z lídrů.

"Hraje neuvěřitelně důležitou roli na hřišti i mimo něj. Na hřišti mluví jeho góly samy za sebe, ale je toho daleko víc. Ví přesně, kdy má přihrát, jestli je zády k brance, nebo se dokáže otočit a sám vystřelit," vysvětluje jeho přínos Tedesco.

Mladý Doku je naproti tomu nastupující hvězdou. "Jérémyho je také těžké bránit. Nemyslím, že by obránce chtěl být s ním v situaci jeden na jednoho, pokud by se tomu mohl vyhnout. Dokáže změnit hru, protože na to má dynamiku a tím týmu hodně přispívá," popisuje italský kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Magazín EURO 2024

Zkušený Witsel se vrací k mladým talentům

Právě mix letitých zkušeností, ale i nadějného mládí vystihuje belgickou reprezentaci. "Máme spoustu zajímavých hráčů, spoustu mladých hráčů, kteří se v posledních měsících zlepšili. Všichni jsou hladoví, ale musíme se zaměřit na to, aby atmosféra co nejpozitivnější," míní trenér.

Kromě mladíků včetně Charlesa De Ketelaerea a Johana Bakayoka v nominaci překvapivě nechybí ani obránce Axel Witsel, který před rokem po více než patnácti letech ohlásil konec u reprezentace. Hráč madridského Atlética přináší svým návratem zkušenost ze 130 odehraných reprezentačních zápasů včetně bronzového utkání z mistrovství světa 2018.

"Axela jsem měl v hlavě už dlouho, i během kvalifikace. Jde o kvalitu a Witsel je hodně kvalitní hráč. Je to klíčový hráč Atlética Madrid. Potřebujeme ho, má zkušenosti a může pomoci mladým hráčům," řekl dříve Tedesco na adresu pětatřicetiletého fotbalisty.

Ještě o dva roky starší je bek Anderlechtu Jan Vertonghen, který je se 154 starty rekordmanem belgické reprezentace. Jediným nováčkem v týmu je třiadvacetiletý obránce Maxim De Cuyper z Brugg.

Zraněný Courtois a mladý trenér

Naopak velkou ztrátou je absence belgické brankářské jedničky a jednoho z nejlepších brankářů na světě Thibauta Courtoise, který se na šampionátu nepředstaví po dlouhé pauze během sezony. Jednatřicetiletý hráč Realu Madrid si vloni v srpnu přetrhl přední zkřížený vaz, v prosinci avizoval, že se Eura nezúčastní, a letos v březnu si při snaze o návrat poranil meniskus, nakonec stihl odehrát jen vítězné finále Ligy mistrů.

Osmatřicetiletý trenér Tedesco belgickou reprezentaci převzal v únoru po Robertu Martínezovi, jenž odstoupil po vyřazení v základní skupině mistrovství světa. Po úspěšné kvalifikaci, ve které rudí ďáblové v osmi zápasech neprohráli a body ztratili při remíze s Rakouskem a předčasně ukončeném utkáním se Švédskem, prodloužil smlouvu do mistrovství světa 2026.

V přípravě na Euro, ve které se střetla Belgie s Černou Horou a Lucemburskem, celkově hráči obstáli za stavu 5:0. Dvě branky vstřelil Lukaku a Leonardo Trossard z Arsenalu. Na úspěšnou kvalifikaci a přípravu tak budou chtít hráči navázat, ale na Euru se Belgii dlouhodobě nedaří a dvakrát vypadla ve čtvrtfinále.

Čekání na medaili

Největším úspěchem belgické reprezentace na evropském šampionátu je tak stříbro z roku 1980. "Každé čtyři roky se mi ty vzpomínky vrací stále a stále dokola. Belgie v té době rozhodně nebyla velkým favoritem, bylo to ale o mentalitě, jako jsme si na turnaji nastavili. Opravdu jsme chtěli jeden za druhého bojovat," vzpomíná kapitán úspěšného celku Julien Coolse.

Silnou skupinou prošli rudí ďáblové bez prohry a postoupili z první příčky po remíze s Anglií i Itálií a výhře nad Španělskem. Ve finále je čekalo Západní Německo. "Na začátku nám chvíli trvalo, než jsme se dostali do zápasu a Německo toho využilo. Během poločasové pauzy jsme dali hlavy dohromady a říkali jsme si, že výsledek 0:1 nic neznamená," říká sedmasedmdesátiletý bývalý záložník.

"A to se ukázalo po změně stran, když jsme dostali možnost penalty, kterou jsme proměnili. Pár minut předtím, než se blížil závěrečný hvizd, jsme ale inkasovali gól," dodává. Zlato Belgii uniklo v 88. minutě.

"Mám doma tuhle stříbrnou medaili, která je symbolem pro celou zem, protože je to stále největší úspěch Belgie. Každé čtyři roky na to vzpomínám a doufám, že nás už brzy někdo překoná. Rád bych zase viděl Belgii ve finále evropského turnaje, pokud se podaří vyhrát, budu nesmírně šťastný," říká Cools.

Ke slavném stříbru a bronzu z roku 1972 bude chtít mužstvo pod vedením Tedesca přidat třetí cenný kov z Eura po čtyřiceti čtyřech letech. "Lidé si myslí, že jsme malá země, ale já nechci, abychom měli mentalitu malé země. Ve své kariéře jsme zvyklý usilovat o první místo. Tuto mentalitu musíme udržet, a to i s touto novou generací hráčů," dodává Lukaku, kterého spolu s jeho spoluhráči čeká ve skupině E Slovensko, Rumunsko a Ukrajina.

Nominace Belgie:

Brankáři: Matz Sels (Nottingham Forest), Koen Casteels (Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton).

Obránci: Wout Faes (Leicester), Timothy Castagne (Fulham), Arthur Theate (Rennes), Jan Vertonghen (Anderlecht), Axel Witsel (Atlético Madrid), Zeno Debast (Anderlecht), Thomas Meunier (Trabzonspor), Maxim De Cuyper (Bruggy).

Záložníci: Aster Vranckx (Wolfsburg), Youri Tielemans (Aston Villa), Orel Mangala (Lyon), Kevin De Bruyne (Manchester City), Arthur Vermeeren (Atlético Madrid), Amadou Onana (Everton).

Útočníci: Romelu Lukaku (AS Řím), Charles De Ketelaere (Bergamo), Jérémy Doku (Manchester City), Lois Openda (Lipsko), Leandro Trossard (Arsenal), Johan Bakayoko (PSV Eindhoven), Dodi Lukebakio (FC Sevilla), Yannick Carrasco (aš-Šabab).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články