Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Kozohorský: Finále Eura na ČT sport bude velká podívaná. Yamal? Něco neuvěřitelného

Vyvrcholení mistrovství Evropy ve fotbale už je za rohem. Už v neděli se v Berlíně utkají fotbalisté Španělska a Anglie o trofej z kontinentálního turnaje. Komentátor ČT sport David Kozohorský se na finále těší velice. Za prvé kvůli setkání dvou rozličných stylů, za druhé s přáním velkého a důstojného zakončení Eura. Utkání sledujte živě v neděli od 20:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Lamine Yamal
zdroj: Reuters

"Na finále se velmi těším, protože v tom zápase se setkávají dva styly. Úsporný, pragmatický, anglický, dotažen k dokonalosti, protože vedl k postupu, což je klíčové. Španělé zase dokázali propsat tu aktivitu k postupu do finále, hrají otevřený, technický fotbal," říká Kozohorský.

Podle jeho soudu budou fanoušci spíše stát za Španěly.

"Ti ještě na mistrovství světa v Kataru hráli dost nezáživný, klasický fotbal, který sice předtím přinášel úspěchy, ale byl to fotbal, který nudil. Za rok a půl poskočili neuvěřitelně. Fotbalová Evropa bude stát spíš za nimi."

Za hlavního lídra souboru kouče de la Fuenteho označuje vedoucí fotbalové sekce ČT sport záložníka Rodriho.

"Svým vlivem opravdu řídí hru. Jeho doménou je, že je všude tam, kde je potřeba. Neztrácí míče, poskytuje základní servis a oporu pro defenzivní i ofenzivní řadu. Tam je i Yamal, kterému je stále šestnáct let. Představte si to," připomíná Kozohorský nejmladšího střelce historie Eura.

"Každý fotbalista, který si představí, že by měl v šestnácti hrát na mistrovství Evropy a rozhodovat finále, tak by si řekl, že si může nechat jen zdát. Je to něco neuvěřitelného. Očekávám od něj, že bude vidět. Yamal působí v klidu, nespoutaně, umí toho strašně moc a ukázal to i ve velmi vypjatém semifinále proti Francii, kde pomohl Španělsku zápas otočit," dodává Kozohorský.

Poslední zápas letošního ME se odehraje na Olympijském stadionu v Berlíně. Španělsko bude usilovat o rekordní čtvrtý titul, jímž by se odpoutalo od Německa.

Anglie ještě evropský šampionát nikdy nevyhrála, před třemi lety v londýnském finále podlehla na penalty Italům.

"Lídrem Anglie je Harry Kane, který už řadu let táhne svůj tým góly, jeho specialitou jsou branky na velkých turnajích," říká Kozohorský.

"Ačkoli jsou Angličané kritizováni, jak se prezentují na tomhle turnaji, tak pod trenérem Southgatem mají jednoznačné úspěchy. Kane je někdy kritizován, že není na hřišti vidět, ale góly dává a strhává pozornost. Na druhou stranu mu chybí velká trofej, jak na ligovém, tak reprezentačním poli," podotýká komentátor ČT sport.

Kozohorský také vyvrací dojem, že by se na tomto Euru hrál zvýšený počet prodloužení.

"Nemyslím si to. Na uplynulém evropském šampionátu se dokonce čtyřikrát rozhodovalo v penaltových rozstřelech. Prostě to k těm zápasům v play-off v současném fotbale patří," tvrdí s tím, že se hraje především na výsledek, nikoli na krásu.

"Jsou to velmi takticky spoutané zápasy, pokud nepadne velmi rychle gól. To semifinále mezi Španělskem a Francií to nesmírně osvěžilo. Přejme si, aby padla rychle branka. Moc se těším a doufám, že tu opravdu velkou podívanou budeme moci nabídnout divákům ČT sport," zve Kozohorský k nedělnímu sledování obrazovky České televize.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články