Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Kdo je vinen? Trenér Deschamps hájil hvězdy, o rezignaci neuvažuje

Trenér francouzských fotbalistů Didier Deschamps bezprostředně po konci v semifinále Eura o rezignaci neuvažuje. Odpovědnost za neúspěch favorizovaného týmu však vzal na sebe. Po prohraném duelu se Španělskem se zastal Kyliana Mbappého a Antoinea Griezmanna, na něž jako na předpokládané lídry týmu mířila hlavní vlna kritiky. Přímý přenos druhého semifinále mezi Nizozemskem a Anglií sledujte na ČT sport od 20:15, předzápasové dění si nenechte ujít už od 19:00.

Francouzský trenér Didier Deschamps během semifinále Eura
zdroj: Reuters autor: Annegret Hilse

"Nebudu dávat vinu těm dvěma. Po těžké sezoně nehráli tak dobře jako obvykle, ale odpovědnost nesu já," prohlásil francouzský kouč. Jeho svěřenci jako finalisté posledního světového šampionátu byli považováni za jednoho z největších favoritů turnaje, jejich herní projev především v ofenzivě ale přinesl zklamání. Gól, který v úterý vstřelil Randall Kolo Muani, byl jediný, který dali Francouzi v šesti zápasech ze hry.

Deschamps řekl, že nechce hledat výmluvy, ale že příprava na turnaj měla daleko k ideálu. "Zranili se Rabiot a Tchouaméni, problémy měl Upamecano. Hodně hráčů nebylo z různých důvodů připraveno na sto procent," připomněl, s čím se potýkal při nominaci na šampionát. Kvůli tomu povolal ze Saúdské Arábie Kantého, který téměř dva roky v reprezentaci nehrál, a přitom na turnaji patřil k nejlepším.

"Museli jsme se s tou situací vypořádat, přesto jsme se dostali až do semifinále. Nemohu hráčům nic vyčítat. Bojovali až do konce. Pro úspěch potřebujete být co nejvíc uvolněný a to nám chybělo," konstatoval Deschamps a ocenil hru přemožitelů jeho týmu. "Věděli jsme, že Španělé jsou velmi silní, a v utkání to potvrdili. Přestože jsme dali první gól, dělali nám problémy, kontrolovali hru lépe. My jsme byli málo efektivní před brankou a to nás stálo postup," posteskl si Deschamps.

Smutné Giroudovo loučení

Zvlášť poděkoval Olivieru Giroudovi, pro něhož to bylo loučení s reprezentačním dresem. "Byl poslední, kdo zbyl z mého prvního zápasu proti Uruguayi v roce 2012, a zůstane příkladem profesionality a dlouhověkosti. Bylo by lepší, kdyby se loučil až v neděli. Teď je zklamaný jako všichni. I když měl na Euru méně herního času, byl jedním z lídrů týmu mimo hřiště," ocenil nejlepšího střelce, který dal v reprezentačním dresu 57 branek.

Deschamps má smlouvu na další dva roky a na tiskové konferenci na otázku o své budoucnosti odpověděl, že o rezignaci neuvažuje. Prezident fotbalového svazu Philippe Diallo už před turnajem řekl, že cílem je postup do semifinále. A tak je pravděpodobné, že trenér, který dovedl Les Bleus dvakrát do finále mistrovství světa, bude pokračovat. O budoucnost týmu nemá obavy. "Měli jsme v kádru hodně mladých hráčů. To nám pomůže," řekl Deschamps.

Mbappému vadil pot pod maskou

Smutek neskrýval Kylian Mbappé, který měl být jednou z nejzářivějších hvězd šampionátu, ale se zlomeným nosem byl jen stínem obávaného útočníka. Jediný gól vstřelil z penalty, další dva připravil.

"Chtěl jsem být mistrem Evropy, chtěl jsem odehrát dobrý evropský šampionát. Neudělal jsem ani jedno, ani druhé. To je zklamání," řekl kapitán týmu.

K semifinále nastoupil bez masky, což bylo velké překvapení, protože Deschamps ještě v pondělí tvrdil, že ji bude muset nosit týdny, možná měsíce. "Vadil mi pot, špatně jsem viděl. Mluvil jsem s doktorem a řekl mi, abych se rozhodl jako chlap, a nelituji toho," vysvětlil Mbappé.

"Teď ze všeho nejvíc potřebuji dovolenou, abych se připravil na novou sezonu," řekl hráč, jehož čeká stěhování do Realu Madrid.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články