Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hašek oznámil nominaci na Euro. Coufal s Kuchtou neschází, nováčkem je Červ

Trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek oznámil nominaci na nadcházející mistrovství Evropy v Německu. Nechybí v ní mimo jiné Vladimír Coufal z West Hamu a Jan Kuchta z pražské Sparty, kteří byli v listopadu z národního týmu vyřazeni. Třetí "hříšník" Jakub Brabec se mezi 26 vyvolených nedostal. Jediným nováčkem je záložník Lukáš Červ z Plzně.

Jan Kuchta v utkání s Polskem
zdroj: Reuters autor: Kacper Pempel

Jak už bylo zmíněno, trenér Hašek povolal 26 hráčů – využil tedy celou navýšenou kvótu pro Euro. Zatím se ovšem nejedná o finální nominaci na šampionát, tu musí jednotlivé asociace nahlásit nejpozději do 7. června.

Hašek dal příležitost jednomu úplnému nováčkovi Červovi. V nominaci pochopitelně neschází klíčoví hráči kapitán Tomáš Souček či nejlepší střelec Patrik Schick. Mezi brankáři dostal vedle Jindřicha Staňka a Matěje Kováře šanci Vítězslav Jaroš.

Brabec, Coufal a Kuchta navštívili v listopadu před závěrečným utkáním kvalifikace proti Moldavsku olomoucký podnik Belmondo a byli vyřazeni z mužstva. Nový kouč Hašek je proto nepovolal při své obnovené premiéře v březnu na dva přípravné zápasy, nyní ale dvěma z nich dal šanci.

"Nevzal jsem je na první sraz, abych měl možnost promluvit s hráči, aby to nezasáhlo týmový duch. Integritu jsme chtěli zachovat, nikdo z hráčů (v týmu, pozn. autora) je neodmítl. Jedno z vůbec nejtěžších rozhodnutí bylo nevzít Brabce. Neohlíželi jsme se na Belmondo, ale vyrostlo tu několik hráčů na tom postu, kteří jsou velmi zajímaví," vysvětlil Hašek.

"K Belmondu už není potřeba se tolik vracet. Jsem rád, že Ivan nastavil určitá pravidla. Hráči je respektují. Trenérovi jsme dali důvěru, a jelikož je naší ambicí postup ze skupiny, dostal volné ruce, abychom tam vzali to nejsilnější," doplnil předseda FAČR Petr Fousek.

Hašek na Euro počítá se všemi

Nominace sice není konečným výběrem na Euro, kouč ale se všemi hráči pro ME počítá. "V minulých dnech jsme osobně nebo po telefonu mluvili se všemi hráči v nominaci. V případě, že by si to okolnosti vyžádaly, jsou připravení i náhradníci. Tohle je předfinální nominace, ale doufáme, že všichni účastníci kempu budou v pořádku, aby mohli jet na Euro," nastínil Hašek.

Národní tým bude od neděle trénovat v Rakousku, kde odehraje přípravný zápas s Maltou. Po návratu ho 10. června v Hradci Králové čeká generálka proti Severní Makedonii. Do šampionátu vstoupí reprezentace 18. června proti Portugalsku v Lipsku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články