Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Finále Eura klepe na dveře. Povede ke zlatu kreativita Španělů, nebo taktika Angličanů?

Finále mezi Španělskem a Anglií vyvrcholí 17. mistrovství Evropy ve fotbale. La Roja, která na turnaji vyhrála všech šest zápasů, usiluje o rekordní čtvrtý triumf na Euru, jímž by se osamostatnila od Německa. Anglie chce naopak napravit tři roky staré zklamání v boji o titul s Itálií. Dosud jediné velké zlato získala na domácím světovém šampionátu v roce 1966. Přímý přenos sledujte od 20:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Fotbalisté Španělska se radují z postupu do finále mistrovství Evropy
zdroj: REUTERS autor: Lisi Niesner

Španělsko v osmifinále zdolalo Gruzii 4:1, ve čtvrtfinále domácí Německo 2:1 po prodloužení a poté Francii 2:1. Anglie, která postoupila do druhého finále za sebou jako čtvrtý tým v historii, měla cestu podstatně trnitější. Ve všech třech utkáních play-off prohrávala, ale pokaždé oslavovala. Slovensko udolala 2:1 po prodloužení, ve čtvrtfinále pak Švýcarsko až v penaltovém rozstřelu po remíze 1:1 a následně Nizozemsko 2:1.

"Kdo je favorit, to nechám na novinářích a sázkových kancelářích. Mají nějaké analýzy, my máme zase ty svoje. Anglie a Španělsko jsou dva nejlepší celky na turnaji, proto jsou ve finále. Bude to vyrovnané, taková utkání rozhodují detaily. S veškerým respektem k soupeři ale půjdeme za vítězstvím," prohlásil španělský trenér Luis de la Fuente.

Jeho svěřenci mají na šampionátu se třinácti vstřelenými brankami nejlepší ofenzivu a baví příznivce útočným fotbalem. "Jsme ve finále díky naší hře a naší filozofii, které se musíme nadále držet. Hráči jí musí stále věřit. Zároveň chci, aby si užili zápas, který si poctivě vybojovali. Máme šanci se zapsat do historie," doplnil třiašedesátiletý stratég, jenž ovládl Euro už s reprezentací do 19 a 21 let.

Zemi z Pyrenejského poloostrova čeká páté finále ME, přičemž tři vyhrála, naposledy v roce 2012. "Celé Španělsko nám fandí, ať už v Německu, nebo doma. Chceme jim dát důvod k oslavám a přivézt jim trofej," podotkl de la Fuente. "Je to obrovská motivace, už teď jsem na svůj tým hrdý. Tahle utkání mám rád. Jsem jako gladiátor, rád stojím uprostřed arény."

Mužstva se podle něj hodně liší stylem hry. "Angličané jsou silní fyzicky. Někteří hráči hodně rádi běhají, jakmile se jim otevře prostor. Budeme jim chtít vnutit náš styl hry, který je založený na větším držení míče. Můžeme ale hrát i na protiútoky," nastínil rodák z Hara.

O další zápis do historie se může postarat supertalentovaný Lamine Yamal. Už nyní je nejmladším debutantem i střelcem na Euru, nyní může být i jeho vítězem. V sobotu oslavil 17. narozeniny. "Teď přichází ta nejdůležitější část – zisk titulu," dodal hráč FC Barcelona.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Španělsko – Francie

Oba týmy dlouhodobě prokazují vysoce nadprůměrnou formu. Španělsko zvítězilo osmkrát za sebou a přemožitele našlo v jediném z předchozích 18 utkání. Anglie neprohrála už 14 soutěžních zápasů.

I proto je její trenér Gareth Southgate sebevědomý. "Jsme natěšení, máme před sebou skvělou příležitost dosáhnout cíle, který jsme si stanovili před šampionátem. Všichni jsou zdraví, což je na konci takového turnaje dost neobvyklé. Jsem opravdu spokojený s tím, v jakém rozpoložení do utkání půjdeme," zdůraznil Southgate.

Jeden z největších favoritů mistrovství Evropy sice kvůli nepřesvědčivým výkonům a výsledkům čelil velké kritice, ale před finále je na ostrovech, zdá se, vše zapomenuto.

"Na začátku jsme měli své problémy, ale tým ukázal charakter a velkou odolnost. Naše hra se postupně zlepšuje, proti Nizozemsku jsme v semifinále odehráli skvělý zápas. Podobný výkon musíme předvést i ve finále," podotkl kouč Anglie. "Dobře víme, co by zisk titulu pro všechny lidi v zemi znamenal," měl jasno Southgate.

Bývalý vynikající obránce si uvědomuje, že jeho tým musí zdolat rozjetého soupeře, který vyhrál všechna dosavadní střetnutí v Německu. "Španělé dobře vědí, co chtějí hrát. Velmi dobře presují, tak jako všechny španělské týmy jsou silní na míči. Musíme být dobře organizovaní," dodal rodák z Watfordu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Nizozemsko – Anglie

Albionu přeje úspěch mimo jiné i těžce nemocný trenér Sven-Göran Eriksson. Před finále vyzval Southgatea, aby dovedl tažení šampionátem až k titulu. Švédský kouč vedl anglickou reprezentaci v letech 2001 až 2006, ale žádného výrazného úspěchu s ní nedosáhl.

"Drahý Garethe, udělej to pro mě, Sira Bobbyho a Anglii," napsal Eriksson v dopise, který zveřejnil list The Telegraph. Bobby Robson vedl anglický tým v letech 1982 a 1990.

Southgatea označil za nejlepšího trenéra Anglie od dob Alfa Ramseyho, jenž v roce 1966 vyhrál s týmem domácí mistrovství světa. "Poučil se z chyb, které jsme udělali. Zejména z psychického bloku při penaltovém rozstřelu," připomněl Eriksson. "A dostal se dál než kdokoli z nás," dodal.

Eriksson v lednu oznámil, že má rakovinu slinivky a zbývá mu maximálně rok života. Bývalý kouč Manchesteru City, Lazia a AS Řím byl prvním zahraničním trenérem anglické reprezentace.

Předpokládané sestavy:

Španělsko: Simón – Carvajal, Nacho, Laporte, Cucurella – Olmo, Rodri, Ruiz – Yamal, Oyarzabal, Williams.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Bellingham, Foden – Kane.

Zdroj
ČT sport, ČTK, The Telegraph, UEFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články