Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS v silniční cyklistice 2024

Chorvatsko je ve skupině smrti, Modrič na devátém velkém turnaji. Hlavně vstoupit vítězně, přeje si Dalič

Už devátý velký turnaj s národním týmem čeká chorvatského kapitána Luku Modriče. Středopolař Realu Madrid byl u stříbra na mistrovství světa 2018 i bronzu na šampionátu v Kataru o čtyři roky později. Na Euru ale zatím výběr balkánské země nedokázal přejít přes čtvrtfinále. Nejzásadnější je podle týmu vstoupit do turnaje vítězně a najet na vlnu.

Luka Modrič a Nediljko Labrovič
zdroj: Reuters

Mají snad nejikoničtější dresy v mezinárodním fotbale. Červenobílá šachovnicová souprava Chorvatska od získání nezávislosti na začátku 90. let minulého století dává mladému národnímu týmu prostřednictvím fotbalu silnou identitu.

"Když jsem byl malý, šachy jsem hrál s bráchou a tátou. Hráči, kteří jsou v tom dobří, jsou hodně kreativní a mají jistou vizi. Chtěl bych být královna. Je to nejdůležitější figurka ve hře, může útočit všemi směry. Pokaždé je to obrovská čest nosit tento dres."

Současná devítka Dinama Záhřeb Bruno Petkovič je jen jednou z perel historie chorvatského klubu, který je znám tím, že v něm vyrostla chorvatská elita. Mimo jiné Luka Modrič, zkušený záložník Realu Madrid, který vévodí chorvatské nominaci.

Osmatřicetiletý Modrič poprvé startoval na ME už v roce 2008, zahrál si i na dalších třech evropských šampionátech. Zatímco na Euru je chorvatským maximem čtvrtfinále, z mistrovství světa už mají tři medaile včetně stříbra z MS 2018.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Magazín EURO 2024

"Všichni ti, kdo se do reprezentace dostali, na to dokáží jednoduše odpovědět. Je to obrovská čest a privilegium nosit tenhle dres. Je to ale i zodpovědnost, nosit ten dres není jednoduché. Všichni víme, jak moc tu lidé fotbal milují a národní tým podporují. Musíte odevzdat úplně všechno a udělat je šťastné nejen hrou, ale i výsledkem," říká asistent trenéra Vedran Čorluka, který na mezinárodní scéně působil dvanáct let.

S trenérem reprezentace Zlatko Daličem má jedinečné pouto. Začal pod ním hrát a teď je jeho asistentem. "Hlavně když jsme se potkali, byl ještě trochu stydlivý, ale ukázal už tehdy, co přesně vyžaduje, jakou má představu, jak by měl národní tým vystupovat a jak by se měli chovat hráči," vzpomíná Čorluka.

Navzdory dvěma medailím z mistrovství světa a druhému místu v Lize národů v roce 2023 na Euru Daličova domovina ještě nezazářila. Tyto ikonické dresy, které se poprvé představily na velké akci na Euru 1996, budou Chorvatům sloužit jako inspirace na letošním ME, kdy budou doufat, že se jim podaří vylepšit jejich nejlepší umístění ve čtvrtfinále.

"Uspět na mistrovství Evropy je něco, o co usilujeme. Na předchozím Euru jsme moc dobří nebyli a teď je velká šance to napravit. Uplynulých šest let bylo pro tým úspěšných. Tři medaile opravdu nikdo nečekal. Je to můj čtvrtý velký turnaj a jsem opravdu šťastný, hrdý a motivovaný a pořád plný energie, že mohu vést tento tým," tvrdí Dalič.

"Pomůžu týmu maximálně, abychom vyhráli každý zápas," dodává Petkovič. "Je to obrovská příležitost pro skvělou generaci, aby se jí dařilo na mistrovství Evropy," ví Dalič, jenž nominoval také tradiční opory brankáře Dominika Livakoviče, obránce Joško Gvardiola, záložníka Marcelo Brozoviče či útočníka Andreje Kramariče.

Chorvaté se na svém šestém ME v řadě postupně utkají v těžké skupině B se Španělskem, Albánií a Itálií. "Jsme v nejsilnější skupině a začínáme hned proti Španělsku, které nás před rokem porazilo na penalty ve finále Ligy národů. Víme, co od nich čekat, a chceme jim porážku vrátit. Je pro nás důležité vstoupit do turnaje vítězně," uvedl Dalič.

Nominace Chorvatska:

Brankáři: Dominik Livakovič (Fenerbahce), Ivica Ivušič (Pafos), Nediljko Labrovič (Rijeka).

Obránci: Domagoj Vida (AEK Atény), Josip Juranovič (Union Berlín), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa, Josip Šutalo (oba Ajax Amsterodam), Josip Stanišič (Leverkusen), Martin Erlič (Sassuolo), Marin Pongračič (Lecce).

Záložníci: Luka Modrič (Real Madrid), Mateo Kovačič (Manchester City), Marcelo Brozovič (an-Nasr), Mario Pašalič (Bergamo), Nikola Vlašič (FC Turín), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord Rotterdam), Luka Sučič (Salcburk), Martin Baturina (Dinamo Záhřeb).

Útočníci: Ivan Perišič (Hajduk Split), Andrej Kramarič (Hoffenheim), Bruno Petkovič (Dinamo Záhřeb), Marko Pjaca, Marco Pašalič (oba Rijeka), Ante Budimir (Pamplona).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články