Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Hašek: Chci, abychom si řekli, že jsme porazili Ronalda

Zbývá něco málo přes čtyřiadvacet hodin do českého dne D. Čeští fotbalisté v úterý za dohledu kamer ČT sport nastoupí v Lipsku do svého prvního utkání letošního Eura proti silnému Portugalsku. Mistři Evropy z roce 2016 budou nejen favoritem celé skupiny, kde hrají ještě Gruzie a Turecko, ale i jedním z favoritů na velké vítězství. "Věřím, že budeme ready," uvedl trenér Ivan Hašek. Na ČT sport Plus sledujte od 18:30 přímý přenos oficiálního tréninku Portugalska.

Čeští fotbalisté se připravují na zápas s Portugalskem
zdroj: ČTK autor: Ví Šimánek

"Portugalci jsou hráči, kteří hrají v nejlepších klubech na světě, jsou to hvězdy a my do toho jdeme s tím, že to je favorit, ale chceme vyhrát. Chceme, aby se Ronaldo neprosadil, ale chci, abychom si neříkali po zápase, že jsme proti němu hráli, ale že jsme ho porazili," řekl kouč národního týmu Hašek.

"Když jsem přijel, nebylo to úplně ideální, ale musím poděkovat, jak se o mě všichni starají, maséři a další. Dnes jdu do tréninku, cítím se dobře, tak věřím, že tomu tak bude i zítra," řekl na úvod tiskovky v Lipsku kapitán týmu Tomáš Souček, který otevřený trénink v Hamburku absolvoval se zatejpovaným kolenem.

"Všichni můžou nastoupit, všichni pracují, jak jsme chtěli. Ale kdo nastoupí, neřeknu. Neříkám to nikdy," doplnil Hašek.

"Portugalsko je favorit celého turnaje, ukazují kvalitu poslední léta. Ronaldo je hvězda, dal nejvíc gólů z hráčů celého světa i v Saédské Arábii. Není to ale jen o něm a Bruno Fernandesovi, ale je tam i Silva, Leao. Jsou to hráči, kteří mají obrovskou kvalitu vepředu i vzadu. Nepodceníme je, víme o jejich kvalitách, ale chceme se soustředit i na náš tým," uvedl Souček.

"Věřím, že nám Karel přinese stejné štěstí a emoce, jako v tomto zápase. To byl gól, jako když dal Panenka ve finále Eura. Pamatují si to celé generace, bylo by hezké, kdyby se něco takového povedlo i zítra," vzpomněl Souček na gól Karla Poborského.

Český tým právě od onoho památného vítězství 1:0 ve čtvrtfinále Eura 1996 prohrál poslední čtyři vzájemné zápasy. Portugalce vede Španěl Roberto Martínez, jehož tým v generálce porazil Irsko 3:0. Předtím ale v přípravě prohrál s Chorvaty 1:2.

Souček věří, že šance porazit Portugalce je. "Začne to 0:0 a šance je veliká. Věříme si, že si to chceme rozdat, ne jako outsider. Každý bod se do skupiny počítá. Všichni chceme postoupit a do zápasu jdeme od první do poslední minuty," doplnil Souček.

Ten dostal ke dni otců stejně jako jeho spoluhráči videovzkaz od rodiny na sociálních sítích. "To vždycky potěší. Už jsme to jednou dostali ve West Hamu, to mi hodně připomnělo. Je to úžasné, rodina je ta, co nás nejvíc podporuje, ale taky to odnáší. Teď jsme měsíc od nich."

Souček si přeje, kdyby Patrik Schick minimálně dorovnal svých pět gólů z Eura 2021. "Teď jsme měli pět dní před Portugalskem a soustředili se na něj a na sebe. Jak je budeme přesouvat, jak bude hrát, když budeme na balonu. Pak bude zase čas čtyři dny soustředit se na další. Teď to bylo hodně o taktice, soudržnosti, jak budeme hrát v ofenzivě i defenzivě."

Se zázemím v Lipsku je velmi spokojen. "Od vlaku to bylo tři minuty pěšky do hotelu. Pak byl v centru trénink, dnes jsme prošli fanzónu, kde věřím, že bude plno Čechů a fandit nám. Doufám, že zítra budou ty pocity ještě lepší po zápase," dodal Souček.

"První zápas ještě nic nerozhoduje. Já jsem rád, že jsou hráči pořádku, a zítra se to rozjede. Už čekáme dost dlouho. Bude to svátek fotbalu a pro nás hodně velký," uvedl Hašek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články