Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

ZA OPONOU: Soupeři, videa, data. Jak pracují analytici fotbalové reprezentace?

Mluvilo se o tom prakticky ihned poté, co byl Ivan Hašek a jeho asistenti potvrzení ve funkcích nového vedení české fotbalové reprezentace. Pořádně se šlápne do analytického oddělení, které bude mít na starosti video a data, aby nejen národnímu týmu prostě a jednoduše neujel vlak. A zdá se, že rozhodně neujíždí. Šéf oddělení Miroslav Soukup vás vezme za oponu toho, jak se chystá příprava na Portugalsko. Přímé přenosy z ME sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Fotbalová reprezentace
zdroj: Reuters

"Mohl bych použít jako Cimrman: Ani my nesmíme naznačovat. Ale příprava pokračuje, měli jsme větší zátěžový trénink (v sobotu, pozn. red.), byly tam prvky taktiky, všechno samozřejmě směřuje k zápasu s Portugalskem. Takhle postupně se den za dnem blížíme k zápasu a přidáváme tam obtížnější prvky, zejména co se týče taktiky," říká v rozhovoru pro ČT sport Soukup.

Ten je sice šéfem analytického týmu reprezentace, jak ale říká, jeho funkce je pouze součástí týmu. "Každý máme své specifické úkoly, na které se zaměřujeme. Není to řídící pozice."

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf analytiky reprezentace Soukup: Máme zpracováno vše

Jeden z hlavních úkolů podle něj je, že jeden člověk z týmu musí pozorovat utkání a nesmí se nechat odreagovávat sledováním dat, které živě nabíhají. "Musím se koncentrovat jen na zápas a být jako jediný ve spojení s lavičkou," tvrdí Soukup.

Teď k tomu důležitému, a sice – jak se rozdělují data? "Na fázi přípravy, což je dlouhodobá činnost. Z přípravných zápasů zpracováváme data. Pak jsou data, která běží on-line během utkání, kde využíváme i aplikaci UEFA, kterou spouští pro všechny týmy."

A Soukup pokračuje: "Jsme také v komunikaci s trenéry, kteří sledují běžecké parametry on-line v rámci zápasu. Z toho musíme vybrat to důležité, co by měli trenéři dostat na lavičku," vysvětluje osmapadesátiletý trenér, který vedl třeba českou dvacítku nebo nároďaky Bahrajnu a Jemenu.

Kdo jsou členové oddělení, které dělá hráčům i trenérům analytický servis?

"Honza Bauer už pracoval v týmu s Jardou Šilhavým, má na starost natáčet zápasy i s dronem. Pak máme další dva externí spolupracovníky, kteří nám vyhodnocují statistiky ze StatsBomb nebo Wyscout."

Někdejší trenér Českých Budějovic ale hned doplňuje: "Míra Jirkal měl na starost Portugalsko, Jirka Ryba stejně sledoval fyzicky na stadionu zápasy Turecka. Adam Průša sledoval zase zápasy Gruzie. Do toho máme fitness kouče a máme pravidelné porady od ledna, od vzniku toho týmu. To jsme začali zpracovávat data našich soupeřů."

Kde jsou ty časy, kdy Josef Csaplár na Euru 2012 nosil do hotelu igelitky s cédéčky, jak vzpomínal ve vysílání ČT sport redaktor David Kozohorský...

"To si pamatuješ dobře. Představuju si třeba trenéra Brücknera, že by tohle dělal. Tohle za mé doby ještě tak propracované nebylo," pohotově reagoval expert ČT sport a bývalý reprezentant Michal Kadlec.

Soukup ještě poodhalil, že český tým má zpracované všechny tři soupeře skupiny ME. "Čekali jsme na generálky před Eurem. Každý hráč dostane do svého programu hráčskou kartu, kde jsou silné a slabé stránky toho, proti komu by mohl hrát."

Analytické oddělení má zkrátka za úkol vybrat to, co je charakteristické, specifické. "Naše práce je analytická, abychom vybrali to důležité. Na základě dat si to pak vyhodnotí trenéři a podle toho připravují tým," dodává Soukup.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články