Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

VIDEO: Skupina smrti, strašák Collina i Šmicerovy góly. Připomeňte si české zápasy na Euru 2000

Od stříbra z Wembley uběhly čtyři roky a evropský šampionát se tentokrát konal v Nizozemsku a Belgii. Bylo to vůbec poprvé, kdy Euro pořádaly dvě země. Češi v kvalifikaci přímo zářili, samotný turnaj byl už o něčem jiném. Možná chyběla nutná dávka štěstí. Národní tým neměl snadnou skupinu, přesto se s ní popasoval v rámci možností velice dobře. Úřadoval ovšem obávaný Pierluigi Collina… Podívejte se na záznamy zápasů národního týmu na Euru 2000 – základní skupinu, ale také finále.

Vladimír Šmicer a Pavel Nedvěd
zdroj: Reuters autor: Action Images

SKUPINA

Nizozemsko – Česko 1:0

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2000: Česko - Nizozemsko

Hodně hořká prohra.

Češi hned na úvod narazili na favorita turnaje a ve vyprodaném kotli amsterdamské Areny předvedli dvě odlišné tváře. V prvním poločase se svěřenci Jozefa Chovance zoufale bránili, ve druhém díky skvělému výkonu sahali po vítězství. 

Utkání bylo do značné míry bitvou nervů, v níž měl Řepka hodně vzrušenou diskusi se sudím Collinou.

Jako by tušil, co Ital provede…

Bod byl vyloženě na dosah, když Ronald De Boer po střetu s Němcem v šestnáctce teatrálně upadl. Kontroverzní penaltu minutu před koncem proměnil druhý z dvojčat De Boerových Frank. V hektickém závěru navíc ještě Collina ukázal červenou kartu protestujícímu Látalovi, který už v té době seděl na lavičce. 

Trenér Chovanec se toho nebál, závěr zápasu označil za skandální. "Nevím, co si o tom mám myslet. Jsem v rozpacích. Nemluví se mi lehce, protože jsme neměli prohrát," řekl o verdiktu sudího Colliny. "Všichni chtěli vyhrát a ukázat domácím, že nejsou neporazitelní. Proto jsme z toho moc smutní. Většina hráčů v kabině brečí," popisoval.

Česko – Francie 1:2

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2000: Česko - Francie

Naděje pryč.

Vicemistři Evropy sehráli s mistry světa v Bruggách jednu z nejlepších partií na šampionátu a nenechali se zlomit laciným gólem. Ten přišel v sedmé minutě, kdy zmatený Gabriel přihrál přímo rozběhnutému Henrymu a útočník z Arsenalu se nemýlil.

Srovnání přišlo o osmadvacet minut později. Šmicer s Nedvědem předvedli rychlý brejk a francouzský kapitán Deschamps si pomohl faulem. K úžasu mnohých rozhodl anglický sudí Poll o penaltě. Té se ujal Poborský – a chladnokrevně vyrovnal.

Na druhou branku už ale Češi odpovědět nedokázali. V 60. minutě Henry oklamal Řepku a Djorkaeff byl přesný. V závěru národní tým zkoušel, co se dalo, obránce Fukal se dokonce vysunul až na hrot. Bez úspěchu.

"Francouzi hráli dobře, ale až když dali branky. Jinak mám pocit, že z nás měli docela vítr, jenže opět se nám nedařilo střelecky. Teď už zbývá jen jít k televizi a tlačit očima Dány, ale Nizozemci si to už ujít nenechají," prohlásil Vladimír Šmicer. A měl pravdu.

Dánsko – Česko 0:2

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2000: Česko - Dánsko

První a jediná česká výhra na turnaji.

Přitom první poločas přinesl hodně rozpačitý výkon. Šmicer vyslal jedinou střelu na Schmeichelovu branku ve 37. minutě. Hlediště skandovalo, ať se střídá, ale k tomu Chovanec nepřihlížel.

Až v 64. minutě se začaly dít věci. Nedvěd založil akci ve středu pole, Poborský si efektně zpracoval jeho centr a předložil míč Šmicerovi, který ho s jistotou nasměroval do sítě. O tři minuty později dostal podobnou šanci po Kollerově hlavičce, Schmeichel si myslel, že je to ofsajd, a když vyrazil, bylo pozdě. Šmicer ho chytře přehodil a přidal druhý gól.

Pak už se Dánové smířili s tím, že opustí šampionát s nejhorší bilancí ze všech šestnácti účastníků. Jako jediní nedali ani jeden gól a inkasovali jich osm. Český tým skončil ve skupině D třetí. "Nevymlouváme se na smůlu. Podali jsme poctivý výkon, který si zaslouží ocenění. Hráčům jsem po každém utkání poděkoval," řekl Chovanec.

FINÁLE

Francie – Itálie 2:1 PP

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2000: Francie - Itálie

Trenér Italů, kteří předtím vyřadili domácí Nizozemce, Dino Zoff udělal nečekaný tah. V útoku vsadil poprvé na šampionátu na dvojici z AS Řím Totti – Delvecchio a dosud nepostradatelného Inzaghiho posadil na lavičku vedle jeho kolegy z Juventusu Del Piera.

A tým skutečně dělily od triumfu na Euru jen sekundy. Až do 90. minuty totiž vedli Delvecchiovou brankou.

Pak se ale začal psát jiný příběh…

Italská lavička se už pomalu chystala slavit, jenže kouč Roger Lemerre vsadil na náhradníky. Běžela třetí minuta nastaveného času, když srovnal Wiltord. Ve 103. minutě navíc unikl po levé straně Pires, poslal přesný centr před branku a Trezeguet střelou pod břevno drama ukončil.

Francouzi si po titulu mistrů světa došli i pro evropské zlato.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články