Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

POHLED: Jaká bude základní sestava na Portugalsko? Zbývá několik otazníků

Na jednu stranu to může být velká neznámá, na druhou se dá leccos odvodit. Jaké jsou otazníky nad základní sestavou české reprezentace v prvním utkání mistrovství Evropy proti Portugalsku? Přímý přenos tiskové konference před utkáním s Portugalskem a oficiální trénink sledujte dnes od 15:45 na ČT sport Plus, přenos utkání si pak nenechte ujít v úterý od 20:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Česká fotbalová reprezentace
zdroj: Reuters

Co víme?

Ačkoli to nikde nebylo stoprocentně potvrzeno, gólmanskou jedničkou bude Jindřich Staněk ze Slavie.

Odchytal generálku proti Severní Makedonii, kterou Češi vyhráli v Hradci Králové 2:1, chvála na něj jde kontinuálně už od jeho angažmá v Plzni, má pevné nervy a umí hru nohama.

Záda mu budou krýt dva brankáři Matěj Kovář a Vítězslav Jaroš s obrovským potenciálem. "Je tady 26 vyrovnaných hráčů. Dělají nám radost i gólmani, Víťa Jaroš chytal v pátek ve velké pohodě," řekl asistent Jaroslav Veselý. 

Poslední příprava před Eurem po návratu z kempu v Rakousku také naznačila, že tým Ivana Haška půjde na Portugalce, kteří jsou jasnými favority, se třemi obránci.

Zatímco nad dvojicí Robin Hranáč (momentálně asi nejlepší forma ze všech stoperů, pozn. red.), Ladislav Krejčí asi není potřeba moc váhat, u třetího do party je více variant. Jednou z nich může být – a vypadá pravděpodobně – slávista Tomáš Vlček.

Ten si za reprezentační áčko připsal zatím jen dva starty, navíc oba pouze v přípravě. Zda by mohl dostat šanci v základu, nechtěl předjímat.

"Když jsme začínali, trenér nám řekl, že těm, co jedou, věří. Teď už si jen vybere z tréninků, kdo se mu líbí nejvíc, a ten bude hrát. Všichni se na tréninku snažíme a uvidíme," prohlásil Vlček.

A kromě toho už z Evropské ligy ví, co čekat od Rafaela Leaa, s nímž se potkal v osmifinále. Eventualitou je i David Zima.

Jak v eventuálním systému 3-5-2 dál?

Hašek nemůže ignorovat, že má v týmu Vladimíra Coufala. Bek z West Hamu sice během první přípravy chyběl a pykal za svou loňskou návštěvu olomoucké diskotéky Belmondo, už je ale zpátky.

V součinnosti s dalším kladivářem Tomášem Součkem (na otevřeném tréninku v pátek měl ještě zatejpované koleno, v neděli v Lipsku už nikoli, pozn. red.) může soupeře pozlobit.

Naproti Coufalovi je otazník v podobě Davida Juráska, variantou je nicméně i nasazení Davida Douděry. Realizační tým dál zvažuje, koho postavit vedle Součka do středu pole.

Asistent Veselý ještě před přesunem do Lipska hovořil v Hamburku o možnosti posunout nahoru třeba Tomáše Holeše a zřejmě by nebylo velkým překvapením, kdyby se tak i stalo.

"Může tam hrát ve finále i Krejda (Krejčí), to už jsme si také zkoušeli. Variant je více. Myslím, že hrát roli může i analytika," uvedl Veselý. Velkou šanci nastoupit má spolehlivý Lukáš Provod.

Poslední otazník tak visí už jen nad obsazením druhého postu v útoku, protože Patrik Schick bude v úterý, kdy se očekávají teploty kolem sedmadvaceti stupňů, hrát bezpochyby.

Zatímco proti Severní Makedonii s ním operoval sparťanský střelec Jan Kuchta, příprava s Maltou (7:1) ukázala vepředu na dvojici Tomáš Chorý, Mojmír Chytil. Oba si spolupráci pochvalovali, jejich zapojení bude ale spíše žolíkovského typu.

Hašek by ale mohl vsadit na Adama Hložka.

O mladém útočníkovi se sice dlouhodobě spekuluje, že z Leverkusenu odejde minimálně hostovat, z Bayeru se ale se Schickem zná více než dobře.

Jasněji bude v úterý, kdy Češi nastoupí proti týmu Roberta Martineze. Bude to zároveň první zápas letošního ME, který hostí Lipsko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články