Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS v silniční cyklistice 2024

Lipsko ožilo červenou. Na zápas s Portugalskem zamířily i tisíce českých fanoušků

Stovkami českých fanoušků se to v centru Lipska hemžilo už v pondělí vpodvečer, ten pravý nájezd ale přišel až v úterý dopoledne. Podporovatelé reprezentace přijeli z Čech minimálně v řádech tisíců. Před odchodem na stadion pro ně byl připraven program na náměstí Augustusplatz. Přímý přenos utkání Portugalsko – ČR sledujte od 20:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Ačkoli fanzóna funguje v Lipsku už od 14. června, první zápas se na stadionu místního Red Bullu hraje až v úterý. Lipsko uspořádá celkově čtyři zápasy Eura, fanoušky ale bude hostit až do půlky července. K veřejným projekcím všech utkání slibuje koncerty nebo turnaje v počítačových hrách.

Středobodem zóny s bezplatným vstupem na jednom z největších náměstí v Německu je prostor pro veřejné promítání zápasů, který pojme patnáct tisíc lidí. Voda je zdarma stejně jako možnost stočit si opalovací krém. Zrovna na utkání proti Portugalsku panovala v ulicích totální výheň a třicet stupňů nad nulou.

Hlavní obrazovka má plochu 84 metrů čtverečních. Nejvíce hostů očekávají během projekcí utkání německého týmu a také ve dnech, kdy místní stadion bude hostit fotbalové zápasy.

Fanoušci v Českém domě v Lipsku
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Jako první se v Lipsku střetnou Češi s Portugalci. Hrát zde ve skupině budou také Nizozemci, Francouzi, Chorvati a Italové, naopak Němci zde utkání mít nebudou.

Na počátku července se zde odehraje i jeden osmifinálový zápas. Česko, kterému los zároveň přiřadil utkání v Hamburku, v Lipsku může hrát znovu, pokud ve své skupině F skončí na druhé pozici.

Podle generální konzulky v Drážďanech Markéta Meissnerová zamířilo do Lipska minimálně nižší řády tisíců českých fanoušků. Někteří z nich mohli zavítat i do Českého domu, jehož hlavní část otevřená široké veřejnosti bude ale až v Hamburku, kde český tým hraje svá dvě další utkání s Gruzií a Tureckem.

Další část českých fanoušků se vypraví pochodem na stadion Lipska, který pojme čtyřicet tisíc lidí, z Richard Wagner Platzu v 18:00.

Už během dopoledne byl v ulicích saského města slyšet popěvek Vysoký jalovec a na dresech převládala červená barva, ačkoli je pravděpodobné, že Češi nastoupí v barvě bílé.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články