Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jsme takoví agenti 007, popisuje Schoř roli bezpečnostního manažera reprezentace

Česká reprezentace, to není jen fotbal, ale i věci kolem něj. Důležitým aspektem fungování celého týmu na Euru je i zajištění bezpečnosti. Tu má nově za Fotbalovou asociaci ČR na starost manažer Jakub Schoř. A jak sám říká, jeho role je především taková, aby byl vidět, pokud možno, co nejméně. Přímé přenosy z ME sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Schoř a Köstl o bezpečnosti českého týmu na Euru

"U národního týmu mám na starosti zabezpečení ostrahy národního týmu v hotelovém komplexu, kde bydlíme, a samozřejmě koordinuji i fanouškovské aktivity v Německu," říká Schoř v rozhovoru pro ČT sport.

"Jsme takoví agenti 007. Moje role je taková, abych nebyl vidět. Čím míň jsem vidět, tím je to lepší," je přesvědčen Schoř.

Jeho pracovní náplní není jen ostraha českého týmu. "Tu zabezpečujeme jako FAČR, ale v rámci příprav jsme kontaktu s místní policií, organizátory a celou dobu jsme připravovali ostrahu a podmínky tak, aby měl tým ničím nerušený pobyt a měli jsme klid na přípravu na utkání."

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
David Kozohorský a Michal Kadlec z Německa před zápasem Česko – Turecko

Mezi reprezentanty si kvůli udržení profesionální stránky kamarády nedělá. "Snažím se mít vztah na co nejvíc profesionální úrovni, moc hráče neotravovat. Se všemi se znám, zdravím, nemám absolutně žádný problém, věřím, že oni se mnou taky ne. Ale vyloženě kamarádi nejsme," vysvětluje Schoř.

Zabezpečení týmů na Euru i na klubové úrovni se samozřejmě liší. "Pamatuju si, že v Turecku s námi jezdil tým bodyguardů, tam to bylo horší, bezpečnost tam byla složitější," říká bývalý reprezentant a obránce Fenerbahce Michal Kadlec.

"Tady to není tak striktní, jak to mají Turci. Záleží, jak to má určené konkrétní země," dodává expert ČT sport.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Česko – Gruzie

Schoř prozrazuje, že po jeho nástupu k nároďaku se pozměnil přístup FAČR k aktivním fanouškům.

"Také jsme pro ně připravili fan ambasádu, která je otevřená vždycky den před utkáním a v den utkání. Fanoušci zde mohou najít všechny praktické informace a rady."

A doplňuje: "Pak jsme s sebou přivezli tři tzv. supporters liaison officery, kteří dělají most mezi fanoušky a místními autoritami. Jsou to aktivní kluci z klubů, kteří na pravidelné bázi pracují s fanoušky. Na každé utkání vozíme i pořadatele, kteří jsou schopni vyřešit jakýkoli problém."

Podle Schoře je také připraven krizový plán, kdyby se stalo něco neočekávaného. "Všichni jsme profíci, víme, co máme dělat. Na hotelu konkrétní postupy známe a víme, kde jsou únikové východy, kde máme lidi. To jsme plánovali dlouho dopředu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články