Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Češi uzavřou první kolo základních skupin, v Lipsku se pokusí zaskočit Portugalsko

Jako poslední se na mistrovství Evropy v Německu rozehraje "česká" skupina F. Výběr trenéra Ivana Haška se v Lipsku představí proti favorizovanému Portugalsku. Celek z Pyrenejského poloostrova bude usilovat o pátou výhru nad Čechy po sobě. Cristiano Ronaldo se v případě, že nastoupí, jako první v historii představí na šestém Euru. Oba úterní přímé přenosy i extra streamy k utkáním sledujte živě na ČT sport a ČT sport Plus, studio k zápasu Portugalsko – Česko začíná ve 20:15.

Tomáš Souček v souboji s Portugalcem Pepem
zdroj: Reuters autor: Pedro Nunes

Česko obhajuje čtvrtfinále z posledního Eura a od rozdělení federace se představí i na osmém kontinentálním šampionátu, celek okolo hvězdného Ronalda minule vypadl v osmifinále.

"Portugalsko je jednoznačně jedním z favoritů celého Eura, zatímco my jsme outsider. Ale prostě se nesmíme bát. Musíme být aktivní, dostat se do hry a ne pouze zalézt a bránit," prohlásil Hašek.

Mužstvo převzal v lednu po Jaroslavu Šilhavém a vyhrál s ním všechny čtyři letošní přípravné zápasy. V generálce před týdnem reprezentanti udolali Severní Makedonii 2:1.

Hašek stále drží u české reprezentace neporazitelnost, coby dočasný kouč měl v roce 2009 v pěti zápasech bilanci tří vítězství a dvou remíz.

Do minulého Eura před třemi lety národní tým vstoupil vítězstvím 2:0 nad Skotskem. Oba góly dal Patrik Schick, který se blýskl lobem z poloviny hřiště. Předtím česká reprezentace zahajovací zápas na šampionátu dvakrát po sobě prohrála.

"Hrajeme proti favoritovi celého turnaje. Ale důležitost je pro nás úplně stejná, ať je to proti Portugalsku, Turecku nebo Gruzii. Neděláme mezi tím žádné rozdíly, budeme stoprocentně připraveni na každého," řekl Schick.

Nejlepší střelec aktuálního výběru na minulém Euru skóroval pětkrát a v tabulce kanonýrů skončil za vítězným Ronaldem druhý jen kvůli nižšímu počtu asistencí.

Rodák z Madeiry je i v 39 letech a navzdory působení v saúdskoarabském an-Nasru stále největší hvězdou portugalského týmu.

Rekordman v počtu startů a branek v mezistátních zápasech a také historicky nejlepší střelec kontinentálních šampionátů se jako první představí na šestém Euru.

"Vést tým proti Ronaldovi by byl pro každého trenéra zážitek, je to jeden z nejlepších hráčů v historii. Nejsem jediný, kdo se na to těší. Ale není to jen Ronaldo. Když se podíváte na jejich tým, je zřejmé, že řada hráčů hraje za nejlepší kluby na světě," připomněl Hašek.

K dalším portugalským hvězdám patří ofenzivní záložníci z manchesterských klubů Bernardo Silva a Bruno Fernandes.

Úterní program Eura na ČT sport a ČT sport Plus:

17:20–20:10 Turecko – Gruzie (ČT sport)

16:00–17:55 Euro 2024 (MD): Turecko – Gruzie (předzápasový program)

16:00–20:30 Euro 2024 (MD): Turecko – Gruzie (zaostřeno na tým a hráče Turecka)

16:00–20:30 Euro 2024 (MD): Turecko – Gruzie (zaostřeno na tým a hráče Gruzie)

18:00–20:00 Euro 2024 (MD): Turecko – Gruzie (pohled shora)

17:30–18:15 Euro 2024: Tisková konference Německa před utkáním s Maďarskem

20:15–23:10 Portugalsko – Česko (ČT sport)

19:00–20:55 Euro 2024 (MD): Portugalsko – Česko (předzápasový program)

19:00–23:30 Euro 2024 (MD): Portugalsko – Česko (zaostřeno na tým a hráče Česka)

20:30–23:30 Euro 2024 (MD): Portugalsko – Česko (zaostřeno na tým a hráče Portugalska)

21:00–23:00 Euro 2024 (MD): Portugalsko – Česko (pohled shora)

Český tým od památného vítězství 1:0 ve čtvrtfinále Eura 1996 prohrál poslední čtyři vzájemné zápasy.

V letech 2008 a 2012 podlehl Portugalcům na kontinentálním mistrovství 1:3 a 0:1 a vítězný gól pokaždé zaznamenal Ronaldo.

Předloni ještě za trenéra Šilhavého reprezentanti prohráli v Lize národů 0:2 venku a 0:4 doma.

Portugalci nedlouho poté změnili kouče a mužstvo nyní vede Španěl Roberto Martínez. Jeho svěřenci v generálce porazili po dvou Ronaldových gólech Irsko 3:0, předtím ale v přípravě prohráli s Chorvaty 1:2.

"Když se podívám na Čechy, jejich styl už mnoho let obdivuji. Je to tým, který riskuje, po celém hřišti vyhledává situace jeden na jednoho. Má útočnou mentalitu, je organizovaný. Prostě velmi silný soupeř," upozornil Martínez.

Jeho protějšek Hašek přišel těsně před Eurem o Michala Sadílka, který se zranil při jízdě na tříkolce na soustředění v Rakousku. Největším otazníkem v české sestavě tak je střed zálohy.

Utkání ve čtyřicetitisícové Red Bull Areně v Lipsku budou řídit italští sudí v čele s hlavním Marcem Guidou, jenž vloni v létě rozhodoval úvodní utkání závěrečného předkola Evropské ligy mezi Dinamem Záhřeb a pražskou Spartou (3:1).

Gruzie zažije premiéru na velké akci proti sousedům z Turecka

Už v 18:00 má v Dortmundu výkop druhé utkání skupiny F, duel dvou geografických sousedů. Papírovým favoritem je Turecko, Gruzínci se představí na velkém fotbalovém turnaji poprvé.

Turecko startuje na evropském šampionátu pošesté a potřetí za sebou. Jeho největším úspěchem je semifinále z roku 2008.

Loňskou kvalifikační skupinu ovládlo o bod před obhájci světového bronzu Chorvaty.

Na Euru prohrálo šest z posledních sedmi zápasů a na předchozích dvou šampionátech nepostoupilo ze skupiny.

"Chceme, aby naši fanoušci byli pyšní. Chceme hrát odvážně a s vášní. Máme dobrý mix mladých, talentovaných hráčů a kluků jako Calhanoglu, kteří jsou zkušení a jdou příkladem. Díky tomu máme šanci," citoval web UEFA italského trenéra Turků Vincenza Montellu.

Fotbalisté Gruzie
zdroj: Reuters autor: Irakli Gedenidze

Turecko z dosavadních pěti duelů s Gruzií prohrálo pouze jedinkrát. Poprvé ale na sebe soupeři narazí na velkém turnaji.

Kavkazané obsadili v kvalifikaci až čtvrté místo, díky Lize národů ale dostali ještě jednu šanci. V play-off nejprve doma porazili Lucembursko a poté na penalty Řecko.

Gruzie je jedinou z 24 zemí na letošním šampionátu, která na turnaji debutuje. Celkově se na ME představí jako 36. země.

"Turecko je velký tým s mimořádnými hráči, kteří ve většině případů působí ve velkoklubech. Bude to pro nás velmi těžké, ale můžu slíbit, že zrovna takové to bude i pro Turky," prohlásil francouzský kouč Gruzie Willy Sagnol.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články