Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

SESTŘIH: Anglie po profesorském výkonu udolala Srbsko, v úvodu rozhodl Bellingham

Úřadující vicemistři z Anglie vstoupili do mistrovství Evropy hubenou výhrou 1:0 nad Srby, kterou ve 13. minutě zařídil gólem Jude Bellingham. Reprezentace, jež je dle sázkových kanceláří největším favoritem turnaje, ale v Gelsenkirchenu rozhodně neukázala svůj potenciál naplno. Zejména ve druhé půli byla velmi pasivní a fotbalisté balkánské země nebyli daleko od vyrovnání.

Albion byl před třemi lety dosud nejblíže vysněnému triumfu na evropském šampionátu, na domácí půdě ve Wembley ale podlehl ve finále po penaltovém rozstřelu Itálii. Už 58 let proto čeká na turnajové vítězství, jedinou trofej získal na mistrovství světa v roce 1966.

Svěřencům Garetha Southgatea patřila první půle, Srbové ale po přestávce ztratili přehnaný respekt a výsledek byl otevřený do poslední chvíle.

"Srbsko je kvalitní a silové mužstvo. Bylo důležité, že jsme se na zápas dobře připravili a zvládli ho. Znali jsme své role. Je to pozitivní vstup do turnaje a těšíme se na další výzvy," řekl Bellingham pro BBC Sport.

"První poločas ukazuje, proč můžeme dávat góly proti všem, a druhý poločas zase, že dokážeme udržet čisté konto proti komukoli. Museli jsme trochu bránit, ale udrželi jsme čisté konto. A když to uděláte, stačí vstřelit jeden gól, abyste vyhráli. Celkově budeme s naším výkonem spokojeni," dodal záložník Realu Madrid, který si odnesl cenu pro hráče zápasu.

Bellingham se zapsal do historie

Úvod favoritům vyšel, ve 13. minutě totiž svou první šanci na turnaji proměnili v gól. Saka ve složité situaci stihl z pravého křídla odcentrovat, Bellingham si na hranici malého vápna naskočil nad Živkoviče a hlavou poslal míč přesně do horního rohu.

Ve 30. reprezentačním startu vstřelil čtvrtou branku a navíc se ve věku 20 let a 353 dnů stal nejmladším hráčem, který se představil na dvou závěrečných turnajích Eura. Jen dva dny držel rekord Jamal Musiala (21 let a 109 dnů) po úvodním vítězství Německa proti Skotsku.

Angličané se nemuseli radovat dlouho, po zaváhání Alexandera-Arnolda se dostal do slibné příležitosti Mitrovič, ale těsně minul. Favorité měli míč pod kontrolou, jejich postupný útok však k šancím nevedl. Výjimkou byl Walkerův průnik – bek Manchesteru City se protáhl až do vápna soupeře, nicméně nedokázal ani přesně zakončit, ani nahrát nabíhajícímu Kaneovi.

Utkání Srbsko – Anglie
zdroj: REUTERS

Ve druhé půli byli Srbové odvážnější. Mladenovič chtěl připravit nebezpečné zakončení pro Mitroviče, jenže brankář Pickford byl o něco rychlejší a balon schoval do náruče. V 77. minutě mohli naopak Angličané přidat gólovou pojistku. Kane ve vápně přeskočil Veljkoviče, ale Rajkovič předvedl skvělý zákrok a vytáhl míč na břevno.

Následná převaha balkánského týmu ke kýženému vyrovnaní nevedla, takže Bellingham a spol. oslavili premiérové vítězství na turnaji.

Kyle Walker se ve věku 34 let a 19 dní stal po Stuartu Pearceovi druhým nejstarší hráčem Albionu v poli, který se představil na Euru. Jordan Pickford se 20. startem jako brankář na velkém turnaji vyrovnal anglickému rekordmanovi Peteru Shiltonovi.

Srbsko – Anglie 0:1 (0:1)

Branka: 13. Bellingham. Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini – Irrati (video, všichni It.). ŽK: Gudelj, Tadič, Stojkovič (trenér, všichni Srbsko). Diváci: 48 953.

Srbsko: Rajkovič – Veljkovič, Milenkovič, Pavlovič – Živkovič (74. Birmančevič), S. Milinkovič-Savič, Gudelj (46. Ilič), Lukič (61. Jovič), Kostič (43. Mladenovič) – Vlahovič, Mitrovič (61. Tadič). Trenér: Stojkovič.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier – Alexander-Arnold (69. Gallagher), Rice – Saka (76. Bowen), Bellingham (86. Mainoo), Foden – Kane. Trenér: Southgate.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články